Κατάφερε να ταξιδέψει χωρίς εισιτήριο, λεφτά και διαβατήριο!

29 Ιουλίου, 2012


Πως μπορεί ένας 11χρονος να καταφέρει να ξεφτιλίσει τους Βρετανούς και το σύστημα ασφάλειας της χώρας; Μα φυσικά ταξιδεύοντας χωρίς εισιτήριο, διαβατήριο και άλλα πολλά!

Πώς μπορεί ένα εντεκάχρονο αγόρι χωρίς διαβατήριο, λεφτά, εισιτήριο ή κάρτα επιβίβασης, να ταξιδέψει αεροπορικώς μέχρι τη Ρώμη από το Μάντσεστερ; Και όμως, σύμφωνα με τον νεαρό λαθρεπιβάτη Λίαμ Κόρκοραν που πέτυχε το παράτολμο αυτό εγχείρημα, ήταν «πιο εύκολο από το να κάνω τις εργασίες μου για το σχολείο».

Ο 11χρονος Αγγλος ξεκίνησε τη «μεγάλη του απόδραση» από το σουπερμάρκετ της γειτονιάς του στο Μάντσεστερ όπου βρισκόταν με τη μητέρα του για τα καθημερινά τους ψώνια. Εχοντας εκνευριστεί με την 29χρονη μαμά του αποφάσισε να «ξεσκάσει» παίρνοντας λίγο καθαρό αέρα. Βγήκε από το κατάστημα και άρχισε να περπατάει μέχρι που έφτασε σε μια στάση λεωφορείου. Μια ξαφνική επιθυμία να πάει στην τουαλέτα - σύμφωνα με τα λεγόμενα του σκανταλιάρη νεαρού - τον οδήγησε να επιβιβαστεί στο λεωφορείο 19, το οποίο κατευθυνόταν προς το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ. Φτάνοντας εκεί, κατευθύνθηκε προς τις αναχωρήσεις, όπου πέρασε απαρατήρητος από πέντε διαφορετικούς ελέγχους. Κανένας από το προσωπικό του αεροδρομίου ή της αεροπορικής εταιρείας δεν απευθύνθηκε στον Λίαμ κατά τη διάρκεια του check-in. «Δεν κρατούσα τίποτα πάνω μου και κανένας δεν με ρώτησε τίποτε. Ολοι μού χαμογελούσαν και περνούσα από τους ελέγχους».

Το αγόρι, το οποίο αντιμετωπίζει μαθησιακές δυσκολίες, συνέχισε να περιπλανιέται στο αεροδρόμιο αναζητώντας μια τουαλέτα μέχρι που έφτασε στην πύλη επιβίβασης για την πτήση της εταιρείας Jet2.com προς Ρώμη και ακολούθησε τους επιβάτες. «Είδα ένα αεροπλάνο μπροστά μου και ήμουν πολύ ενθουσιασμένος που θα το εξερευνούσα». Ο Λίαμ λέει πως κατευθύνθηκε κατευθείαν στην τουαλέτα, όπου και βρισκόταν όταν το αεροπλάνο απογειώθηκε. «Ανοιξα την πόρτα της τουαλέτας και συνειδητοποίησα ότι βρισκόμασταν στον αέρα. Φοβισμένος κάθησα σε ένα κάθισμα και δεν ήξερα τι να κάνω». Οι τίτλοι τέλους της μεγάλης απόδρασης του μικρού Λίαμ άρχισαν να γράφονται στη μέση της διαδρομής, όταν ένας εκ των επιβατών συνειδητοποίησε ότι το αγόρι ήταν ασυνόδευτο και ενημέρωσε το προσωπικό του αεροπλάνου. Ο νεαρός λαθρεπιβάτης επέστρεψε από το ταξίδι του στη Ρώμη τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας, έχοντας διανύσει αεροπορικώς συνολικά 3.400 χιλιόμετρα.

Η περιπέτεια του Λίαμ μοιάζει βγαλμένη από τη ταινία «Μόνος στο σπίτι» με τον ΜακΚόλεϊ Κάλκιν. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του πατέρα του, ο νεαρός λαθρεπιβάτης δεν είχε επιβιβαστεί ποτέ σε αεροπλάνο, ούτε έχει διαβατήριο. Το πιο «εξωτικό» μεταφορικό μέσο με το οποίο είχε ταξιδέψει μέχρι την Τρίτη ήταν το τραμ στο Μπλάκπουλ της Αγγλίας. Παρ' όλα αυτά ο 11χρονος φαίνεται να λατρεύει τα αεροπλάνα. «Αγαπώ τα αεροπλάνα γιατί έχουν μεγάλα φτερά». Πάντως, παρά τον έκδηλο ενθουσιασμό του για τα αεροσκάφη, ο μικρός Λίαμ δεν φαίνεται να ενθουσιάστηκε (με ό,τι είδε...) από την ιταλική πρωτεύουσα. «Δεν μου άρεσε η Ρώμη. Είχε αστυνομικούς και ήταν τεράστια και χαοτική για μένα που ήμουν μόνος μου. Εμαθα όμως μερικές ιταλικές λέξεις όπως γκράτσιε και είδα και την ιταλική σημαία».

Ο Λίαμ μπορεί να θυμάται στο μέλλον την περιπέτεια του σαν μια παιδική σκανταλιά, αλλά πέντε εργαζόμενοι των αερογραμμών Jet2.com έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.