Υπάλληλος απουσίαζε... δέκα μήνες!

20 Ιουνίου, 2013

Υπάλληλος απουσίαζε... δέκα μήνες!

Παρέμβαση Ρακιντζή σε ποινή-χάδι

Ένσταση σε απόφαση πειθαρχικού συμβουλίου μετά έναν χρόνο άσκησε ο Γενικός Επιθεωρητής Λέανδρος Ρακιντζής, ζητώντας την απόλυση «κοπανατζή» υπαλλήλου που απουσίαζε αδικαιολόγητα για 10 μήνες από την υπηρεσία της.

Το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο αποφάσισε, σύμφωνα με το Έθνος, να επιβάλει στην υπάλληλο που απουσίαζε από την εργασία της επί 10 μήνες αδικαιολόγητα την ποινή της τετράμηνης στέρησης αποδοχών, τη στιγμή που ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας προβλέπει ότι σε περίπτωση κατά την οποία ο υπάλληλος απουσιάσει αδικαιολόγητα επί 22 συνεχόμενες ημέρες από την εργασία του ή 30 ημέρες εντός του ίδιου έτους, τότε επιβάλλεται η ποινή της οριστικής παύσης.

Η ποινή-χάδι που επιβλήθηκε στην υπάλληλο αποφασίστηκε από το αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο τον Ιούλιο του 2012 μετά την ψήφιση του νέου, αυστηρότερου πειθαρχικού δικαίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί έναν χρόνο ο Γενικός Επιθεωρητής είχε απολέσει το δικαίωμα της ένστασης στις αποφάσεις των πρωτοβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων με απόφαση του πρώην υπουργού Δ. Ρέππα.

Με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση η κυβέρνηση επανέφερε το δικαίωμα της έντασης στον Γενικό Επιθεωρητή, ο οποίος εγκαινίασε τη δυνατότητα που του παρέχει ο νόμος στην υπόθεση της συγκεκριμένης υπαλλήλου.

Σύμφωνα με το έγγραφο της ένστασης, η ελεγχόμενη υπάλληλος κατέχει την ειδικότητα της γεωλόγου και εργαζόταν από το 2002 με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος στην Αθήνα.

Το 2010 αποσπάστηκε για 6 μήνες στο γραφείο της γενικής γραμματέως του υπουργείου Περιβάλλοντος. Μετά τη λήξη της απόσπασης, όμως, δεν επέστρεψε στην υπηρεσία της.

Σύμφωνα με την ένσταση του Γενικού Επιθεωρητή, «απουσίαζε συνολικά 10 μήνες, δηλαδή διακόσιες δώδεκα ημέρες, συνεχώς και αδικαιολόγητα.

Επιπλέον δεν κατέθεσε ποτέ κανένα δικαιολογητικό σχετικά με την απουσία της, δεν επικοινώνησε και δεν εμφανίστηκε στην υπηρεσία της προκειμένου να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την απουσία της, ενώ παράλληλα οι επανειλημμένες προσπάθειες της υπηρεσίας της να επικοινωνήσει μαζί της απέβησαν άκαρπες.

Το υπηρεσιακό συμβούλιο του υπουργείου Περιβάλλοντος αναγνώρισε ελαφρυντικά στην ελεγχόμενη υπάλληλο, προκειμένου να δικαιολογήσει την ποινή - χάδι της τετράμηνης παύσης.

Συγκεκριμένα το υπηρεσιακό συμβούλιο επικαλείται ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος διαθέτει ευρύτατη κατάρτιση σε πολλούς τομείς, ενώ σε προσωπικό επίπεδο αναγνωρίζει ότι «αποδιοργανώθηκε λόγω της διάλυσης του γάμου της, ότι πάσχει από βαριά κατάθλιψη και ότι δήλωσε τη μεταμέλειά της».

Ο Γενικός Επιθεωρητής στην ένστασή του σημειώνει ότι οι λόγοι που επικαλείται το υπηρεσιακό συμβούλιο δεν μπορούν να εκληφθούν ως «ελαφρυντικοί» λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος που απουσίαζε από την εργασία της.

Γι' αυτόν τον λόγο ζητά την παραπομπή του θέματος στο δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο με το ερώτημα της οριστικής παύσης, εφαρμόζοντας το άρθρο 109 του δημοσιοϋπαλληλικού κώδικα.