Σαμαράς: μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% από 1η Αυγούστου

17 Ιουλίου, 2013


- Δεν θα υπάρξει νέα μείωση μισθών και συντάξεων στρατιωτικών- Δεν θα επιβληθεί πρόσθετος φόρος στο τζίρο των επιχειρήσεων
- Για πρώτη φορά πετύχαμε μείωση φόρου
- Βενιζέλος: Οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς

Από τον ίδιο τoν Πρωθυπουργό σε επίσημη δήλωσή του τελικά ανακοινώθηκε η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 23% στο 13%.

Όπως δήλωσε ο κ. Σαμαράς αυτό ήταν το αποτέλεσμα σκληρής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, η οποία όπως δήλωσε χαρακτηριστικά δεν έχει πεισθεί πλήρως ότι ως μέτρο θα αποδώσει, καλώντας ταυτόχρονα τους καταστηματάρχες να εκδίδουν αποδείξεις και τους πολίτες να ζητούν να τις παίρνουν.

Αν η φοροδιαφυγή συνεχιστεί είπε ο Πρωθυπουργός ο ΦΠΑ θα αυξηθεί και πάλι, ενώ υπογράμμισε ότι εάν αντιθέτως πετύχει το πείραμα, όπως το χαρακτήρισε του ΦΠΑ θα ακολουθήσουν μειώσεις και σε άλλους φόρους.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός μίλησε για έναν διαρκεί αγώνα της κυβέρνησης να αντιστραφεί το κλίμα. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Πρωθυπουργός η κυβέρνηση πέτυχε να μην τεθούν τελικά σε εφαρμογή μέτρα όπως όπως η επιπλέον μείωση μισθών και συντάξεων στους στρατιωτικούς και τους απόστρατους, όπως δεν θα επιβληθεί η επιπλέον εισφορά 0,002 στο τζίρο των επιχειρήσεων.
Βενιζέλος: Οι προσπάθειές μας απέδωσαν καρπούς

“Η μείωση του ΦΠΑ στέλνει μήνυμα σε όλη την αγορά, σε όλη την οικονομία, σε όλα τα νοικοκυριά” ανάφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε πως πρέπει να ενισχύσει τη φορολογική μας συνείδηση. Ζήτησε "την έντιμη συμπεριφορά όλων μας γιατι μόνο έτσι το κράτος μπορεί να γίνει έντιμο απέναντι στους πολίτες".

 

Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας, βοηθώντας στον τουρισμό. 

«Η μείωση του ΦΠΑ είναι σημαντική για τον τουρισμό γιατί ενισχύει την ανταγωνιστικότητά μας, ειδικά σε μια περίοδο που αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο. Θα δούμε πώς θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο εντός του 2013 και ελπίζουμε πως όλοι θα συμβάλουν ώστε να μπορέσει αυτό το μέτρο να γίνει μόνιμο και να μπορέσει να δώσει την ώθηση στον κλάδο της εστίασης και στον τουρισμό», είπε. 

Η κ. Κεφαλογιάννη απαντώντας σε ερώτηση αν αναμένεται και μείωση του ΦΠΑ στα τουριστικά πακέτα, σημείωσε: "Θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι ώστε αυτό το μέτρο να λειτουργήσει θετικά, γιατί αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της επιχειρηματολογίας για την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών στο τουριστικό πακέτο. Μην ξεχνάμε ωστόσο ότι ο ΦΠΑ στη διαμονή είναι πολύ χαμηλός και ως χώρα έχουμε κρατηθεί σε πολύ ανταγωνιστικά επίπεδα. Σίγουρα υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες στον τουρισμό για τις οποίες θα θέλαμε -και επιδιώκουμε- να δούμε στο μέλλον μείωση των φορολογικών συντελεστών". Το θέμα της ελάφρυνσης της φορολόγησης είναι γενικότερος στόχος της κυβέρνησης, προσέθεσε χαρακτηριστικά.