Απελευθερώθηκαν 20 κοπέλες και αγόρια "σκλάβοι" του σεξ - Ηταν όμηροι διεθνούς κυκλώματος σωματεμπορίας που δρούσε στην Ελλάδα

26 Ιουλίου, 2013


- Εξαρθρώθηκε τεράστιο κύκλωμα σωματεμπορίας - Έταζαν ταξίδι σωτηρίας με νόμιμη δουλειά και καλά χρήματα
- Ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για το πώς δρούσε το κύκλωμα
- Εξανάγκαζαν κοπέλες να εκπορνεύονται και αγόρια να μεταφέρουν ναρκωτικά
- Είχαν βρει και τρόπο να νομιμοποιούν τα χρήματα

Δεκαοχτώ άτομα έχουν συλληφθεί κατά την εξάρθρωση διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, που δραστηριοποιούνταν στο εμπόριο ανθρώπων με σκοπό την εργασιακή και σεξουαλική τους εκμετάλλευση, ενώ απελευθερώθηκαν 20 θύματα εμπορίας ανθρώπων στην Ελλάδα, εκ των οποίων 14 αλλοδαπές γυναίκες και 6 αλλοδαποί άνδρες.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛΑΣ, οι 16 συλληφθέντες κατηγορούνται ως μέλη της οργάνωσης και οι δύο για διάφορα αδικήματα. Για την ίδια υπόθεση κατηγορούνται ακόμη 19 άτομα, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, οι συλληφθέντες, τουλάχιστον από τα μέσα του 2011, συγκρότησαν ή εντάχθηκαν σε διάφορα χρονικά διαστήματα, σε δομημένη διεθνή εγκληματική οργάνωση που διακινούσαν παράνομα υπηκόους της Δομινικανής Δημοκρατίας, με τελικό προορισμό ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως την Ισπανία, έχοντας ως χώρες διαμετακόμισης ( transit ) την Τουρκία και την Ελλάδα. Στόχος τους ήταν η εργασιακή και σεξουαλική εκμετάλλευση των ατόμων αυτών.
Τους υπόσχονταν νόμιμη δουλειά με καλά χρήματα

Τα μέλη της σπείρας πλαστογραφούσαν διαβατήρια και ταυτότητες των ισπανικών αρχών για να διευκολύνουν τη μετακίνηση των ατόμων, ενώ είχαν βρει και τρόπους για να νομιμοποιούν τα έσοδα της δραστηριότητας τους.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της αστυνομίας, κάποια από τα μέλη εντόπιζαν ανθρώπους στη Δομινικανή Δημοκρατία, που βρίσκονταν σε δεινή οικονομική κατάσταση, και με την υπόσχεση ότι θα τους βρουν νόμιμη εργασία, με ικανοποιητικές χρηματικές απολαβές και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης τους έπειθαν να μεταναστεύσουν στην Ισπανία, όπου όπως τους έλεγαν μπορούν να προσαρμοστούν και να αφομοιωθούν εύκολα λόγω της κοινής γλώσσας.

Ζήταγαν από 5.000 έως 6.000 ευρώ για το ταξίδι σωτηρίας

Για την πραγματοποίηση του «ταξιδιού σωτηρίας», κάθε άτομο κατέβαλε 5.000-6.000 ευρώ, τα οποία στις περισσότερες περιπτώσεις δανειζόταν από συγγενείς και φίλους.

Πρώτος σταθμός του ταξιδιού ήταν η Κωνσταντινούπολη, όπου μέλη της σπείρας τους στερούσαν την ελευθερία κίνησης με την αφαίρεση των διαβατηρίων τους, τα οποία αφού παραποιούσαν, ώστε να μην φαίνεται η σφραγίδα εισόδου στην Τουρκία, τα ταχυδρομούσαν στην Ελλάδα. 

Τους εξανάγκαζαν να εκπορενεύονται ή να μεταφέρουν ναρκωτικά

Για όσο διάστημα παρέμεναν στην Κωνσταντινούπολη, απαιτούσαν από τα θύματα, 40 έως και 100 ευρώ ημερησίως, για έξοδα διαμονής, και, σε περίπτωση αδυναμίας, τα εξανάγκαζαν, είτε να εκπορνεύονται, είτε να μεταφέρουν ναρκωτικά κατά τη μετάβασή τους στην Ελλάδα, όπου εισέρχονταν παράνομα.

Στη συνέχεια, άλλα μέλη της σπείρας τους παραλάμβαναν στην Ελλάδα και τους μετέφεραν στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, όπου τους εγκαθιστούσαν σε διαμερίσματα που τους υπενοικίαζαν οι ίδιοι. Εάν δε κάποιοι συλλαμβάνονταν για παράνομη είσοδο στη χώρα μας, μέλη της οργάνωσης έρχονταν άμεσα σε επαφή μαζί τους και τους συμβούλευαν να ζητήσουν πολιτικό άσυλο. Τα μέλη της εδώ σπείρας τους προμήθευαν πλαστά ισπανικά διαβατήρια ή ταυτότητες, για τα οποία ζητούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά, τα οποία κατέβαλλαν, είτε συγγενείς των διακινούμενων ατόμων από τη Δομινικανή Δημοκρατία, με εμβάσματα σε τράπεζες και εταιρείες μεταφοράς χρημάτων, είτε, εφόσον επρόκειτο για γυναίκες θύματα, τις εξανάγκαζαν να εκδίδονται σε κρυφούς οίκους ανοχής, με πελάτες που οι ίδιοι έβρισκαν. Στη συνέχεια, τους έστελναν αεροπορικώς στην Ισπανία, έχοντας όμως εκδώσει εισιτήρια με τελικό προορισμό τη Δομινικανή Δημοκρατία, ώστε να παραπλανούν τις αρχές και τους ελέγχους στο αεροδρόμιο. Υπέρογκα χρηματικά ποσά ζητούσαν και για τη διαμονή στην Ελλάδα και τα εισιτήρια.

Στον τελικό προορισμό τους, στην Ισπανία, τα θύματα εξαναγκάζονταν να εκπορνεύονται σε οίκους ανοχής, που εκμεταλλευόταν η εγκληματική οργάνωση.

Είχαν βρει τρόπο να νομιμοποιούν τα χρήματα

Σύμφωνα με την αστυνομία, εκτιμάται ότι η εγκληματική οργάνωση έχει διακινήσει κυρίως στην Ισπανία, αλλά και την Ιταλία, εκατοντάδες άτομα, από τα οποία εισέπραξαν τουλάχιστον 535.000 ευρώ τουλάχιστον.

Η εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης έγινε μετά από ευρεία επιχείρηση της αστυνομίας, με τη συνδρομή της Europol και των αμερικανικών αρχών, με την κωδική ονομασία «Ακρόπολη», στην Αττική, την Καβάλα, τη Μαγνησία, την Κορινθία και το Λασίθι. Προηγήθηκε δε πολύμηνη έρευνα του Τμήματος Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, καθώς και στενή συνεργασία με τις ισπανικές αρχές, μέσω της Europol, κυρίως στο επίπεδο της πληροφοριακής κάλυψης και της ανταλλαγής στοιχείων.

Οι συλληφθέντες, οδηγούνται σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά, με κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες, για συγκρότηση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, εμπορία ανθρώπων, σωματεμπορία, παραβάσεις της νομοθεσίας για τους αλλοδαπούς και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. 
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=223335&catid=4