Κόκκινα δάνεια: "Παρέλαση" ξένων funds στην Αθήνα για να αγοράσουν όσο- όσο! Τι σημαίνει αυτό για τους δανειολήπτες

14 Ιουλίου, 2013


- Στελέχη έξι ξένων funds έφτασαν στην Αθήνα για να αγοράσουν "κόκκινα" δάνεια από τις τράπεζες
- Αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές τα κόκκινα δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες και ποντάρουν να εισπράξουν περισσότερα
- Μαζί με τα δάνεια αποκτούν και τις εγγυήσεις που παρείχαν στην τράπεζα οι δανειολήπτες, δηλαδή υποθήκες ακινήτων

Το ποσοστό των κόκκινων δανείων έχει εκτοξευθεί και οι κερδοσκόποι δεν έχασαν χρόνο! Μόνο την περασμένη εβδομάδα έφτασαν στην Αθήνα έξι διαφορετικά εξειδικευμένα funds τα οποία είχαν κλείσει τα ραντεβού τους και συναντήθηκαν με στελέχη των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών με στόχο να αγοράσουν σε χαμηλές τιμές ελληνικά δάνεια!

Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημεριδα " Πρώτο Θέμα", ενδιαφέρονται για όλων των ειδών τα δάνεια... Επειχειρηματικά, στεγαστικά, καταναλωτικά, ναυτιλιακά, γενικά οτιδήποτε επισφαλές ή "κόκκινο" έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες. Τις προηγούμενες ημέρες συνέπεσαν στην Αθήνα στελέχη έξι funds ψάχνοντας ευκαιρίες στα συντρίμμια της ελληνικής αγοράς.
Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για κανονική παρέλαση που ξεκίνησε μάλιστα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Τα στελέχη των funds που έχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα μεταξύ τους και κινούνται κάτω από μυστικότητα, έπεφταν ο ένας πάνω στον άλλον στο μικρό κέντρο της Αθήνας, ενώ κάποιοι έτυχε να μένουν και στα ίδια ξενοδοχεία! Οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για κανονική παρέλαση που ξεκίνησε μάλιστα μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Τα περισσότερα funds έχουν έδρα στη Νέα Υόρκη και ειδικεύονται στο να αγοράζουν σε όσο πιο χαμηλες τιμές γίνεται τα "κόκκινα δάνεια" ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που βαρύνονται με χρέη και στη συνέχεια προσπαθούν να εισπράξουν τα δάνεια ή να πουλήσουν τα περιουσιακά στοιχεία σε τιμές υψηλότερες από αυτές που αγόρασαν. 

Το αν οι τράπεζες μπορούν να πουλήσουν τα δάνεια, αυτό είναι συνάρτηση των κεφαλαίων που διαθέτουν αφού τα ποσά των χαμένων δανείων αφαιρούνται από τα κεφάλαια. 

Η τιμή στην οποία θέλουν να αγοράσουν τα δάνεια είναι 0,20 - 0,30 ευρώ. Δηλαδή να πάρουν ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 100 εκατ. ευρώ στα 20 - 30 εκατομμύρια

Τα συγκεκριμένα funds καταφτάνουν στην Ελλάδα όσο και άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που υπάρχει τάση συρρίκνωσης των δανείων. Στόχος είναι να υπάρχει όσο το δυνατόν μικρότερο ρίσκο και να χρειάζονται λιγότερα κεφάλαια. Η τιμή στην οποία θέλουν να αγοράσουν τα δάνεια είναι 0,20 - 0,30 ευρώ. Δηλαδή να πάρουν ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 100 εκατ. ευρώ στα 20 - 30 εκατομμύρια! 

Το hedge fund αποκτά μαζί με το δάνειο και τις υποθήκες

Αν πουληθεί ένα δάνειο, ο αγοραστής αποκτά μαζί με αυτό και τις εξασφαλίσεις που έχει παράσχει ο δανειολήπτης. Αν δηλασή κάποιος έχει υποθηκεύσει το σπίτι του ή οποιοδήποτε ακίνητο για ένα στεγαστικό ή αλλου είδους δάνειο, το hedge fund αποκτά μαζί με το δάνειο και τις υποθήκες. Ωστόσο το δάνειο θα εξακολουθεί να το διαχειρίζεται η τράπεζα για λογαριασμό του fund όμως. Οι πιέσεις θα ενταθούν όπως είναι λογικό...

Ποντάρουν στο ότι αν οικονομία της χώρας ορθοποδήσει, το δάνειο που αγόρασαν φθηνά θα τους αποδώσει περισσότερα σε λίγα χρόνια

Μέχρι στιγμής, μπορεί τα στελέχη να πηγαινοέχρονται αλλά δε φαίνεται να έχει κλείσει κάποια συμφωνία με ελληνική τράπεζα. Τέλος τα funds ποντάρουν στο ότι αν οικονομία της χώρας ορθοποδήσει, το δάνειο που αγόρασαν φθηνά θα τους αποδώσει περισσότερα σε λίγα χρόνια.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=221077&catid=3