Ομπάμα: Θα ζητήσω την έγκριση του Κογκρέσου για να χτυπήσω τη Συρία - "Είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη και σας περιμένουμε" διαμηνύει η Συρία

31 Αυγούστου, 2013


Ομπάμα: Είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε τη Συρία αλλά θα περιμένω την έγκριση του Κογκρέσου
- "Η επέμβαση θα είναι περιορισμένη σε διάρκεια και σε έκταση, χωρίς χερσαίες δυνάμεις"
Συρία: Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε σε όλα τα σενάρια
- Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ με το διάγγελμα του Ομπάμα

Νέο διάγγελμα απηύθυνε λίγο πριν τις 21:00 ώρα Ελλάδος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα στο οποίο ανακοίνωσε τα επόμενα βήματα της Ουάσινγκτον αναφορικά με τη Συρία. Ο Μπάρακ Ομπάμα επανέλαβε αρχικά πως όλα τα στοιχεία μαρτυρούν πως ο Άσαντ έριξε τα χημικά και δολοφόνήθηκαν πάνω από 1.000 άνθρωποι και πως αυτό αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και γι αυτό το καθεστώς της Συρίας δεν πρέπει να μείνει χωρίς τιμωρία. "Η χρήση χημικών όπλων από έναν αδίστακτο δικτάτορα αποτελεί προσβολή για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς" ανέφερε χαρακτηριστικά.
"Είμαστε έτοιμοι να χτυπήσουμε ακόμη και σήμερα αρκεί να δώσω την εντολή"

Στη συνέχεια τόνισε η Ουάσινγκτον είναι έτοιμη να χτυπήσει τη Συρία ανά πάσα ώρα και στιγμή, ακόμη και σήμερα και το μόνο που μένει είναι να δώσει ο ίδιος την εντολή. "Ως διοικητής των ενόπλων δυνάμεων έλαβα την απόφαση για στρατιωτική δράση περιορισμένης ισχύος και είτε σήμερα, ή αύριο, ή την επόμενη εβδομάδα, ή τον άλλο μήνα εκδηλωθεί η επίθεση, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο σύμφωνα με την ενημέρωση της στρατιωτικής ηγεσίας των ΗΠΑ" σημείωσε χαρακτηριστικά. Ανέφερε επίσης ότι η επέμβαση στη Συρία θα είναι περιορισμένη τόσο σε διάρκεια όσο και σε έκταση και πως οι ΗΠΑ δε θα στείλουν χερσαίες δυνάμεις

Ωστόσο, ο ίδιος αποφασισε να πάρει πρώτα τη σχετική έγκριση του Κογκρέσου. " Έλαβα και μια δεύτερη απόφαση ως κάποιος που σέβεται το σύνταγμα», διατυπώνοντας την άποψη ότι θα πρέπει να έχουν λόγο οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του Αμερικανού λαού.

Γι' αυτό το λόγο, όπως επισήμανε, συζήτησε το θέμα με τους ηγέτες του Κογκρέσου και όλοι συμφώνησαν ότι όταν επιστρέψουν τα μέλη του από τις διακοπές την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το θέμα και θα πραγματοποιηθεί σχετική ψηφοφορία. Αν και εξέφρασε την άποψη ότι έχει τη δυνατότητα να δώσει την εντολή για στρατιωτική επίθεση και χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου, σημείωσε ότι θέλει πρώτα να πραγματοποιηθεί συζήτηση με βάση τα στοιχεία, πιστεύοντας ότι είναι «τρανταχτές αποδείξεις» για τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς της Συρίας.

Τέλος, τόνισε ότι γνωρίζει ότι ο Αμερικανικός λαός είναι κουρασμένος από τους πολέμους, υπογραμμίζοντας όμως ότι «η χώρα θα είναι ισχυρότερη αν δοθεί έγκριση από το Κογκρέσο», που θα αποφασίσει με βάση τα αμερικανικά συμφέροντα. Επίσης, πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να δείξουν σε όλο τον κόσμο ότι κρατάνε το λόγο τους και τις υποχρεώσεις τους».

 

Πότε αποφασίζει το Κογκρέσο για επέμβαση στη Συρία

Η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων θα συζητήσει και θα ψηφίσει σχετικά με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης εναντίον της Συρίας την εβδομάδα η οποία αρχίζει την 9η Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσαν ο πρόεδρος του σώματος Τζον Μπένερ και άλλα ανώτατα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα νωρίτερα. «Σε διαβούλευση με τον πρόεδρο, αναμένουμε ότι η Βουλή θα εξετάσει την λήψη μιας απόφασης την εβδομάδα της 9ης Σεπτεμβρίου. Αυτό δίνει στον πρόεδρο το χρόνο να παρουσιάσει την επιχειρηματολογία του στο Κογκρέσο και στον Αμερικανικό λαό», ανέφερε ανακοίνωση του Μπένερ και άλλων στελεχών των Ρεπουμπλικάνων.

Εξάλλου ο ηγέτης της κοινοβουλευτικής ομάδας των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ χαιρέτισε το γεγονός ότι ο Ομπάμα τον ενημέρωσε για το ότι θα ζητήσει την έγκριση του αμερικανικού κοινοβουλίου. «Ο ρόλος του προέδρου ως διοικητή των ένοπλων δυνάμεων πάντοτε ενισχύεται όταν διαθέτει την εκπεφρασμένη υποστήριξη του Κογκρέσου», ανέφερε ο Μακόνελ.

Αναστάτωση πως οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε επέμβαση λίγο πριν το διάγγελμα του Ομπαμα

Κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι πρόκειται για πολεμικό διάγγελμα. Ωστόσο, μια πηγή στο Λευκό Οίκο την οποία επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ανέφερε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος θα ανακοινώσει νεότερα στοιχεία σχετικά με τις αποφάσεις του για το πώς θα προχωρήσει, και όχι ότι επίκειται άμεσα η έναρξη στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ορισμένα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζαν ότι «πλησιάζει η ώρα» της επίθεσης κατά του καθεστώς της Συρίας, μετά την αποχώρηση των επιθεωρητών του ΟΗΕ και κάποια άλλα αναφέρουν ότι ο πρόεδρος Ομπάμα δεν έχει ακόμη αποφασίσει και με την αποψινή δήλωσή του θα γνωστοποιήσει τις επόμενες κινήσεις της Ουάσινγκτον.

Η εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» ανέφερε ότι μπροστά στο «βαθύ σκεπτικισμό», στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ο κ. Ομπάμα συνεχίζει διαβουλεύσεις με τους συμβούλους του και το Κογκρέσο, θέτοντας προτεραιότητα την «αξιοπιστία της χώρας». Στο μεταξύ, η Σούζαν Ράις, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα, δήλωσε ότι «δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το καθεστώς 'Ασαντ αδιακρίτως χρησιμοποίησε χημικά όπλα εναντίον του συριακού λαού στις 21 Αυγούστου».

Σε πλήρη ετοιμότητα η Συρία

"Ο συριακός στρατός έχει το δάχτυλο στη σκανδάλη και είναι έτοιμος για όλα τα σενάρια"

Η Συρία από την άλλη είναι σε πλήρη ετοιμότητα. Ο συριακός στρατός «έχει κινητοποιηθεί, έχει το δάκτυλο στην σκανδάλη», δήλωσε πριν από λίγο στην συριακή κρατική τηλεόραση ο πρωθυπουργός της Συρίας Ουάελ αλ Χάλκι. Σε μια γραπτή δήλωση την οποία μετέδωσε η κρατική τηλεόραση της Συρίας, ο αλ Χάλκι πρόσθεσε ότι ο στρατός της Συρίας «είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις και όλα τα σενάρια».

Συρία: Περιμένουμε επίθεση ανά πάσα στιγμή

Νωρίτερα ένας ανώτατος αξιωματικός των συριακών υπηρεσιών ασφαλείας είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η Δαμασκός περιμένει «μια επίθεση ανά πάσα στιγμή» και πρόσθεσε ότι η χώρα του είναι «επίσης έτοιμη να ανταποδώσει (το χτύπημα) ανά πάσα στιγμή». «Αυτή η (δυτική) αδικαιολόγητη επίθεση δεν θα μείνει χωρίς απάντηση», πρόσθεσε ο αξιωματικός αυτός. Η επίθεση αυτή «δεν έχει καμιά σχέση ούτε με την ηθική, ούτε με το διεθνές δίκαιο», πρόσθεσε.

Ενημέρωση από το Λευκό Οίκο και κρίσιμες διαβουλεύσεις

Τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής θα ενημερωθούν σήμερα από το Λευκό Οίκο σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, όπως ανακοίνωσε σήμερα το γραφείο του Ρεπουμπλικάνου προέδρου του σώματος Τζον Μπένερ.

Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ και άλλα στελέχη της κυβέρνησης αναμενόταν να έχουν κατά την διάρκεια της ημέρας ομαδικές τηλεφωνικές συνδιαλέξεις με στελέχη των Δημοκρατικών στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπως είπε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. Οι κλήσεις αυτές, οι οποίες δεν θα έχουν απόρρητο χαρακτήρα, εντάσσονται στις «διαβουλεύσεις της κυβέρνησης σχετικά τη χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία την 21η Αυγούστου», είπε ο αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής της εθνικής διεύθυνσης πληροφοριών (DNI) Τζέιμς Κλάπερ και η Σούζαν Ράις, σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Ομπάμα, καθώς και ο ναύαρχος Τζέιμς Ουάινφελντ, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας των ΗΠΑ, επρόκειτο επίσης να συμμετάσχουν στις επαφές αυτές, κατά τον αξιωματούχο.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=235650&catid=7