πρόγνωση καιρού από το weather.gr NETWORK: Οι Έλληνες αγοράζουν πια χωράφια για τα παιδιά τους :

Οι Έλληνες αγοράζουν πια χωράφια για τα παιδιά τους

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

Στροφή στις αγορές ακινήτων παρατηρείται στη χώρα μας υπό την επίδραση της οικονομικής κρίσης και της φορολογίας στις κατοικίες. 
Όπως δηλώνει στο ΑΜΠΕ ο Κώστας Γεωργάκος, γενικός διευθυντής και ιδιοκτήτης της “Parthenon Real Estate”, οι Έλληνες αγοράζουν πλέον για τα παιδιά του χωράφια με ελιές και ροδιές, αντί για μεζονέτες ή διαμερίσματα, προχωρούν δηλαδή σε αγορές που μπορούν να αποδώσουν άμεσα στον ιδιοκτήτη. 

"Αντί να επενδύσουν σε άλλο ακίνητο, όπως παλαιότερα σε μεζονέτες, πολλοί γονείς πιστεύουν πλέον ότι το καλύτερο είναι ν' αφήσουν στα παιδιά τους αγροτική γη και μάλιστα με ήδη υφιστάμενες καλλιέργειες, όπως ελιές ή ροδιές", σημειώνει ο κ.Γεωργάκος.Τονίζει επίσης ότι αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που έφερε στον κλάδο των ακινήτων η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, αφού η πτώση των τιμών έχει ανοίξει την επενδυτική όρεξη πολλών αλλοδαπών για αγορές στη χώρα μας, π.χ., ξενοδοχείων στη Θεσσαλονίκη και το πρώτο και δεύτερο "πόδι" της Χαλκιδικής. "Υπάρχει ενδιαφέρον για μικρά και μεγάλα ξενοδοχεία στη Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική, όχι μόνο από Ρώσους, την εθνικότητα που κυρίως ακούγεται, αλλά και από Γερμανούς, Αυστριακούς και Σέρβους. Όταν το 80% των Σέρβων θέλουν να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα, δεν είναι εύλογο να ενισχυθεί και το ενδιαφέρον σερβικών κεφαλαίων για επενδύσεις στον τουριστικό τομέα της χώρας μας; Ενδιαφέρον πιστεύω ότι θα υπάρξει και από τα Σκόπια για τον ίδιο λόγο", λέει. 

Κατά τον ίδιο, πέρυσι στη Χαλκιδική το 8%-9% των αγοραπωλησιών ακινήτων υπολογίζεται ότι έγινε από αλλοδαπούς. Η καθίζηση στο κλάδο των αστικών ακινήτων έχει στρέψει πολλούς μεσίτες στο κομμάτι της διαχείρισης ιδιοκτησιών (property management)εμπορικού και τουριστικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα πλέον να "ανακαλύπτονται" και να βγαίνουν προς πώληση ή μίσθωση ακόμη και ακίνητα, που μέχρι πρότινος άλλαζαν χέρια με διαδικασίες οικογενειακής διαδοχής, όπως οινοποιεία και εκτάσεις με αμπελώνες. "Διαχειριζόμαστε τη διάθεση δύο οινοποιείων, ενός στη Χαλκιδική, με δυναμικότητα 105.000 φιαλών και δυνατότητα επέκτασης στις 350.000 φιάλες, και ενός στο Κιλκίς, με παραγωγή 35.000 φιαλών και προοπτική για 120.000-150.000", επισήμανε ο κ.Γεωργάκος, διευκρινίζοντας ότι, προς το παρόν, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αποτίμησής τους. 

Παράλληλα, η Parthenon ανέλαβε χτες τη διαχείριση (για μισθώσεις) ενός ακόμη μικρού εμπορικού κέντρου, εμβαδού 9.000 τετραγωνικών μέτρων στην ανατολική Θεσσαλονίκη (εντός ιστού), πέραν του πολυχώρου καταστημάτων και γραφείων "Phoenix Center", 18.000 τετραγωνικών, που διαμορφώνεται στον χώρο μιας πρώην καπναποθήκης στην περιοχή του Φοίνικα. Σε ό,τι αφορά στην αγορά σπιτιών, ο κ. Γεωργάκος σημειώνει ότι «έχει πεθάνει». "Στο διάστημα 1/1/2009-17/7/2009, είχαμε 247 ζητήσεις για ακίνητα και κάναμε 167 υποδείξεις. Στο αντίστοιχο διάστημα φέτος καταγράψαμε 17 ζητήσεις και έξι υποδείξεις. Δηλαδή, πέσαμε περίπου στο 6,5% σε λίγα χρόνια", υπογραμμίζει ο κ.Γεωργάκος και προσθέτει ότι η ζήτηση έχει πέσει κάθετα, παρότι οι τιμές των ακινήτων έχουν μειωθεί κατά 30%-50%, σε σχέση με το προ κρίσης 2009. Οι τιμές σε κάποιες περιοχές, πρόσθεσε, έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2002. "Βρίσκεις διαμέρισμα στο Πανόραμα με τιμή κάτω των 2000 ευρώ/τετραγωνικό, όταν τον Μάρτιο 2003 οι τιμές ήταν 2200-3670 ευρώ/τμ", σημείωσε.
lifo.gr