Φεύγουν από την Ελλάδα μεγάλες εταιρείες φωτοβολταϊκών! Επιστολή αγωνίας στον πρωθυπουργό!

04 Σεπτεμβρίου, 2013


Πολυεθνικές εταιρείες φωτοβολταϊκών σκέφτονται να εγκαταλείψουν την Ελλάδα λέει σε υπόμνημα στον Αντώνη Σαμαρά ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών
- Εκατοντάδες θέσεις εργασίας χάνονται στον κλάδο
- Ο κλάδος των φωτοβολταϊκών δοκιμάζεται από ένα μπαράζ αρνητικών ρυθμίσεων

Το ένα τρίτο των θέσεων εργασίας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών χάθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2013 και αν συνεχιστεί έτσι η κατάσταση, θα χαθούν άλλες τόσες θέσεις εργασίας ως το τέλος του έτους. Αυτό επισημαίνει σε υπόμνημά του προς τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, ο Σύνδεσμος Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, ζητώντας ζητά αλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής για τον κλάδο.

Όπως αναφέρεται, μάλιστα, μόνο το 2013 επενδύθηκαν 1,5 δισ. ευρώ σε φωτοβολταϊκά στη χώρα μας. Συνολικά, την τελευταία πενταετία, εν μέσω μίας πρωτοφανούς κρίσης, επενδύθηκαν στα φωτοβολταϊκά 4,5 δισ. ευρώ.
Η μελέτη, κατασκευή, αλλά και η παραγωγή ή προμήθεια του εξοπλισμού που είναι απαραίτητος για τις επενδύσεις αυτές, έγινε σε μεγάλο ποσοστό από τις εταιρείες-μέλη του Συνδέσμου.

Συνολικά, δημιουργήθηκαν 20.000 άμεσες και 30.000 έμμεσες θέσεις εργασίας. Αν προσθέσει κανείς και τους επενδυτές φωτοβολταϊκών (38.000 οικιακούς καταναλωτές και 14.000 εταιρείες που επένδυσαν όλα αυτά τα χρόνια σε φωτοβολταϊκά πάρκα), προκύπτει ότι πάνω από 100.000 νοικοκυριά ή ισοδύναμα 300.000 άτομα ωφελούνται άμεσα ή έμμεσα από τις δραστηριότητες της αγοράς φωτοβολταϊκών, εξασφαλίζοντας μέρος ή και το σύνολο του εισοδήματός τους.
Χάνονται θέσεις εργασίας στον κλάδο των φωτοβολταϊκών, ενώ πολλές εταιρείες αποχωρούν από την Ελλάδα, σύμφωνα με υπόμνημα του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών προς τον πρωθυπουργό.

Όπως εξηγεί στο υπόμνημά του ο Σύνδεσμος, τους τελευταίους μήνες και παρόλο που, πλέον, το κόστος της ηλιακής κιλοβατώρας είναι συγκρίσιμο της συμβατικής ενέργειας, ο κλάδος των φωτοβολταϊκών δοκιμάζεται από ένα μπαράζ αρνητικών ρυθμίσεων, οι οποίες έχουν αποσταθεροποιήσει την αγορά και έχουν οδηγήσει σε απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, ενώ το ΥΠΕΚΑ εμμένει σε αντι-αναπτυξιακές περιοριστικές ρυθμίσεις (όπως π.χ. η αναστολή της αδειοδότησης νέων έργων που θα έδιναν κάποια πνοή στην αγορά).

«Πολλές πολυεθνικές του κλάδου, μάλιστα», επισημαίνεται στο υπόμνημα του Συνδέσμου προς τον πρωθυπουργό, «οι οποίες επένδυσαν σημαντικά τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά, ετοιμάζονται να αποχωρήσουν από τη χώρα, αφού δεν βλέπουν καμία άμεση προοπτική ανάκαμψης και βιώσιμης ανάπτυξης», όπως και εκατοντάδες μηχανικοί και επιστήμονες που αναζητούν πλέον ένα καλύτερο μέλλον εκτός συνόρων.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=236391&catid=3