Επιβαρύνσεις για ιδιοκτήτες κατοικιών με αντικειμενική έως 200.000 ευρώ

19 Οκτωβρίου, 2013

Το «γεφύρι της Αρτας» θυμίζει πλέον ο Ενιαίος Φόρος στα ακίνητα που θα επιβληθεί από το 2014. Από τον Σεπτέμβριο του 2012 άρχισαν να τον «χτίζουν» στο υπουργείο Οικονομικών, με τα σενάρια επιβολής του νέου φόρου να διαδέχονται επί μήνες το ένα το άλλο ανάλογα με τις αντιδράσεις που προκαλούσαν στο εσωτερικό της κυβέρνησης και κυρίως τις ενστάσεις που διατύπωνε κάθε φορά η τρόικα. ...

Μετά τα αλλεπάλληλα «λίφτινγκ» στις κλίμακες και τους συντελεστές του νέου φόρου, το υπουργείο Οικονομικών έστειλε στην τρόικα για έγκριση ένα ακόμα σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων με αλλαγές στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου τόσο για τα κτίσματα (εντός και εκτός σχεδίου) όσο και για τα οικόπεδα που βρίσκονται εντός σχεδίου ή εντός οικισμού.
Εν αναμονή της απάντησης από την τρόικα και λίγο πριν το τελικό σχέδιο δοθεί για διαβούλευσης, εξήντα βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης εκφράζουν την αντίθεσή τους στην υπερφορολόγηση των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων και κάνουν λόγο για υπερβολική επιβάρυνση των αγροτών, η οποία θα εμποδίσει την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας.
Με το τελευταίο σχέδιο του νέου φόρου η κυβέρνηση επιχειρεί να αμβλύνει τις αντιδράσεις καθώς οι αλλαγές που έγιναν στο παρά πέντε οδηγούν σε ελαφρύνσεις για τους φορολογούμενους με κατοικίες σε περιοχές με αντικειμενική αξία από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Όμως, για να βγει ο λογαριασμός, διευρύνθηκαν οι επιβαρύνσεις σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο για τους φορολογούμενους που έχουν στην κατοχή τους κατοικίες σε περιοχές αντικειμενικής αξίας από 3.251-4.250 ευρώ.
Επίσης, καθιερώνονται νέοι συντελεστές υπολογισμού του φόρου για τα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού. Με τους νέους συντελεστές προκύπτει μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, σε σύγκριση με το προηγούμενο σχέδιο, για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 ευρώ έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας υπάρχει σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.
Συγκεκριμένα, οι συντελεστές υπολογισμού του φόρου μειώθηκαν κατά 3,5%-8,5% για τις κατοικίες και τα λοιπά κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης από 501 έως 1.750 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αυξήθηκαν κατά 4,5%-5,2% για τις κατοικίες και τα λοιπά κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης από 3.251 έως 4.500 ευρώ ανά τ.μ.
Οσον αφορά στα οικόπεδα εντός σχεδίου ή εντός οικισμού, με το νέο σχέδιο οι συντελεστές φόρου μειώνονται κατά 18% έως και 60% για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 έως 150 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, ενώ για οικόπεδα αξίας άνω των 200 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο οι συντελεστές αυξάνονται από 20% έως 67% (με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να εντοπίζονται στα οικόπεδα-φιλέτα που βρίσκονται σε ακριβές περιοχές με αντικειμενική αξία 3.000 έως 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο).
Ο πήχυς των προσδοκώμενων εσόδων από τον νέο φόρο παραμένει στα 2,9 δισ. ευρώ και με το νέο σχέδιο, όμως το ποσό που εκτιμάται ότι θα βεβαιωθεί πέφτει από τα 3,85 στα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο παράλληλης μείωσης στο 50% του φόρου μεταβίβασης ακινήτων.
Ποιοι χάνουν - ποιοι κερδίζουν
Ο Ενιαίος Φόρος θα επιβάλλεται από την 1η Ιανουαρίου 2014 σε όλα ανεξαιρέτως τα κτίσματα, στα εντός σχεδίου οικόπεδα και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις γης (αγρούς, αγροτεμάχια, βοσκότοπους κ.λπ.). Ετσι θα επιβαρυνθούν φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους:
Μονοκατοικίες και η συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτοί πληρώνουν σήμερα μόνο το ΕΕΤΑ μέσω της ΔΕΗ, ενώ τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται οι κατοικίες αυτές απαλλάσσονται από τη φορολογία. Επίσης οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από τον ΦΑΠ για τις κατοικίες και τα οικόπεδά τους. Με τον Ενιαίο Φόρο θα πληρώνουν και για τις μονοκατοικίες και για τα οικόπεδα.
Μη ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα (κατοικίες, καταστήματα, γραφεία) τα περισσότερα από τα οποία δεν ενοικιάζονται. Στα ακίνητα αυτά δεν επιβάλλεται σήμερα το «χαράτσι», ενώ από το επόμενο έτος θα φορολογούνται.
Εντός σχεδίου οικόπεδα των ιδιοκτητών με ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας χαμηλότερης των 200.000 ευρώ, τα οποία σήμερα απαλλάσσονται.
Αγροτεμάχια και λοιπές εκτάσεις γης εκτός σχεδίου, που σήμερα απαλλάσσονται.
Κτίσματα και οικόπεδα μικρής και μεσαίας αξίας σε περιοχές εντός σχεδίων πόλεων και ταυτόχρονα αγροτεμάχια, δηλαδή εκτάσεις που σήμερα απαλλάσσονται από τη φορολογία.
Φοροελαφρύνσεις θα προκύψουν με την εφαρμογή του νέου φόρου για τους φορολογούμενους που κατέχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα διαμερίσματα και πληρώνουν σήμερα μόνο το «χαράτσι» μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Συγκεκριμένα, στις περισσότερες περιοχές της χώρας, ο νέος φόρος που θα επιβαρύνει κάθε ηλεκτροδοτούμενο κτίσμα θα είναι χαμηλότερος σε σύγκριση με το «χαράτσι». Μικρότερο φόρο σε σχέση με τα ποσά που πληρώνουν σήμερα για το «χαράτσι» και τον ΦΑΠ θα πληρώνουν από το 2014 οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας πολύ μεγάλης αξίας.
Παραδείγματα
1 Διαμέρισμα 85 τ.μ. δευτέρου ορόφου 16 ετών στο Γαλάτσι με πρόσοψη σε έναν δρόμο στο Γαλάτσι και τιμή ζώνης 1.550 ευρώ.
ΕΕΤΑ 2013: 476,85 ευρώ.
ΦΑΠ 2013: 0
Ενιαίος Φόρος Ακινήτων: 343,33 ευρώ.
Μείωση φορολογικής επιβάρυνσης: 133,52 ευρώ.
2 Διαμέρισμα 100 τ.μ. τρίτου ορόφου, 15 ετών στο Παλαιό Φάληρο με πρόσοψη σε δύο δρόμους και τιμή ζώνης 1.750 ευρώ/τ.μ.
ΕΕΤΑ 2013: 561 ευρώ.
ΦΑΠ 2013: 0
Ενιαίος Φόρος Ακινήτων 2014: 448,80 ευρώ.
Μείωση φορολογικής επιβάρυνσης: 112,20 ευρώ.
3 Αγροτεμάχιο 3,5 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή του Αγίου Στεφάνου Αττικής, με πρόσοψη σε αγροτική οδό. Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει εξοχική κατοικία 100 τ.μ.
Φόρος αγροτεμαχίου: 91,87 ευρώ
4 Αγροτεμάχιο 10 στρεμμάτων με δενδροκαλλιέργειες στη Παλλήνη, με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό. Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει εξοχική κατοικία 120 τ.μ.
Φόρος αγροτεμαχίου: 652,08 ευρώ
5 Αγροτεμάχιο 2,5 στρεμμάτων με μονοετή καλλιέργεια, σε περιοχή της Μυκόνου, σε απόσταση 400 μέτρων από τη θάλασσα, με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό. Στο αγροτεμάχιο υπάρχει εξοχική κατοικία 150 τ.μ.
Φόρος αγροτεμαχίου: 101,78 ευρώ
6 Αγροτεμάχιο 1 στρέμμα με δενδροκαλλιέργεια, σε περιοχή του δήμου Νάξου, σε απόσταση 100 μέτρων από τη θάλασσα, με πρόσοψη σε επαρχιακή οδό και με εξοχική κατοικία 160 τ.μ. εντός αυτού.
Φόρος αγροτεμαχίου: 216,56 ευρώ

Πηγή: Ημερησία
http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/10/200000.html