Οι παρανοϊκές απαιτήσεις της τρόικας που τρέλαναν τους υπουργούς - Ζητούν μέτρα για 2015 - 2016 και νέες απολύσεις

13 Οκτωβρίου, 2013


- Όλι Ρεν, Ντράγκι και Λαγκάρντ παραδέχονται πως δεν πρέπει να ληφθούν νέα μέτρα όμως οι τροϊκανοί όταν φτάνουν στην Ελλάδα τα λένε αλλιώς
- Τα νούμερα του Τόμσεν για απολύσεις που τρέλαναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη
- Στα όριά τους ο Γιάννης Στουρνάρας! Του ζήτησαν μέτρα για τη διετία 2015-2016
- Αναλυτικά οι παρανοϊκές απαιτήσεις της τρόικας για τα νέα μέτρα

Την ώρα που οι επικαφελής των δανειστών δείχνουν να αναγνωρίζουν πως νέα μέτρα στην Ελλάδα θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη και πιθανόν πολιτική αποσταθεροποίηση, αυτό φαίνεται πως δεν "περνάει" στα κλιμάκια της τρόικας που ζητούν νέα μέτρα.

Πιο αναλυτικά, ο Eυρωπαίος Eπίτροπος Όλι Ρεν, σε δηλώσεις του στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, εκτιμά πως πρόσθετα μέτρα στην Ελλάδα θα έχουν πολιτικές επιπτώσεις και κοινωνικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με τον Όλι Ρεν, η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει τα νέα μέτρα τα οποία θα εμπόδιζαν την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη. "Τώρα που τα ελλείμματα έχουν χαμηλώσει υπάρχει η δυνατότητα να περιοριστεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής και έτσι να μην επιβληθούν νέα μέτρα στην Ελλάδα", σημείωσε ο κ. Ρεν. Παράλληλα και ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αναγνώρισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα και υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι θα κάνουν αλλαγές στο οικονομικό πρόγραμμα και δεν θα επιτρέψουν χρεοκοπία της χώρας.

Σαμαράς προς Λαγκάρντ: Αν παρουμε νέα μέτρα πάρε μαζί και τον Τσίπρα

"Αν παρουμε νέα μέτρα πάρε μαζί και τον... Τσίπρα" είπε ξεκάθαρα ο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ στην συνάντηση που είχαν στην Ουάσινγκτον πριν λίγες ημέρες. Ο πρωθυπουργός, έθεσε έτσι το θέμα απευθείας σε ένα από τα τρία αφεντικά της τρόικας υπονοώντας μάλιστα πως η λήψη νέων μέτρων ισως οδηγήσει σε τπώση της κυβέρνησής του. 

Κι ενώ οι επικεφαλής των δανειστών δείχνουν να αναγνωρίζουν ότι νέα μέτρα θα έχουν τεράστιες κοινωνικές και πολιτικές επιπτώσεις, το κλιμάκιο της τρόικας επέστραψαν στην στην Ελλάδα με "το μάτι τους να γυαλίζει" όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου μάλιστα, έγινε αμέσως αντιληπτό μετά την επιστροφή των τροϊκανών ότι κάτι έχει αλλάξει στις διαθέσεις τους. Ακόμη και πολλοί υπουργοί, που δεν δεν ανήκουν μάλιστα στους "αντιτροϊκανούς", έφτασαν στο σημέιο της έκρηξης κάνοντας λόγο για παρανοϊκές απαιτήσεις από την πλευρά των Τόμσεν, Μαζούχ και Μορς.

Πάντως ο πρωθυπουργός συνεχίζει να επαναλαμβάνει, στέλνοντας σαφές μηνύμα προς την τρόικα, ότι δεν πρόκειται να δεχτεί "παιχνίδια" σε βάρος της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΕΘΝΟΥΣ, ο κ. Σαμαράς, εαν διαπιστώσει μετά την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα τέλη του μήνα, πως οι εκπρόσωποι των δανειστών εξακολουθούν να αιφνιδιάζουν την κυβέρνηση, τότε θα κάνει νέα σειρά συναντήσεων με θεσμικούς εκπροσώπους της ΕΕ και θα εξηγήσει ο ίδιος την κατάσταση και τα βήματα που έχουν γίνει, αλλά και τις νέες απαιτήσεις που προβάλλονται από την τρόικα.

Με "άγνωστο" το 2014 ζητούν μέτρα για το 2015 -2016

Στα όριά του έχει φτάσει ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να χαρακτηρίζουν παρανοϊκές απαιτήσεις τις απαιτήσεις της τρόικας.

Σύμφωνα με το ΕΘΝΟΣ που επικαλείται τις ίδιες πηγές, αυτά που ζητούν οι τροϊκανοί δεν είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτά. Τι ζητούν; Αναφέρονται ενδεικτικά τα εξής:

- Καθορίστε από τώρα τα μέτρα της διετίας 2015-2016
- Να συνεχιστεί το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ - "Γιατί να αλλάξετε το Φόρο στα Ακίνητα; Το Έκτακτο Τέλος αποδίδει ενώ οι εφορίες δε θα μπορούν να εισπράξουν τον Ενιαίο Φόρο"
- Τα ΕΑΣ πρέπει να κλείσουν
- Δεν υπάρχει περίπτωση να μειωθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης 

Τα νούμερα του Τόμσεν που τρέλαναν τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Ένταση υπήρχε κατά την τελευταία συνάντηση που είχαν οι τροϊκανοί με τον υπουργό Διοικητικής ΜΕταρρύθμισεις, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Και αυτό γιατί ο υπουργός άκουσε έκπληκτος την τρόικα να λέει πως "οι συμβασιούχοι έτσι κι αλλιώς δε θα πρέπει να είναι στο Δημόσιο, οπότε και να φύγουν σήμερα δεν πρέπει να προσμετρηθούν στις απολύσεις".

"Μα τι λέτε; Αυτό δεν είναι απόλυση; Θα τρελαθούμε;" απάντησε φανερά αγανακτισμένος ο Κ. Μητσοτάκης.

Έξαλλος έγινε ο υπουργός, όταν άκουσε και το άλλο... από το στόμα του κ. Τόμσεν! Οτι δηλαδή αν γίνουν απολύσεις από τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα αυτές δε θα συνυπολογιστούν στις προαπαιτούμενες απομακρύνσεις από το Δημόσιο, γιατί αυτά είναι ενταγμένα στο ΤΑΙΠΕΔ (ΛΑΡΚΟ και ΕΒΟ). "Αυτά δε γίνονται!" ξεστόμισε ο Κ. Μητσοτάκης και η συζήτηση κατέληξε σε αδιέξοδο!
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=244775&catid=9