πρόγνωση καιρού από το weather.gr NETWORK: Το κόλπο γκρόσο πασίγνωστων εταιρειών - Κλείνουν τα εργοστάσια και πουλάνε το στοκ υπό νέα διεύθυνση κρατώντας "όμηρους" τους εργαζόμενους :

Το κόλπο γκρόσο πασίγνωστων εταιρειών - Κλείνουν τα εργοστάσια και πουλάνε το στοκ υπό νέα διεύθυνση κρατώντας "όμηρους" τους εργαζόμενους

Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013


- Το σκάνδαλο αποκάλυψε ο βουλευτής Ευβοίας της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος
- Eχει στη διάθεσή του όλα τα έγγραφα - ντοκουμέντα και θα φέρει το θέμα στη Βουλή
-Τι καταγγέλουν στο Newsit οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια της ΝΕΟΣΕΤ και τηςΣΕΛΜΑΝ στο Βασιλικό Χαλκίδος
- Τουλάχιστον 10 εταιρείες εφαρμόζουν αυτές τις τακτικές

Το κόλπο γκρόσο των εταιρείων με την μεγάλη ιστορία στην ελληνική αγορά ειναι απλό. Προσπαθούν να μπουν ή μπαίνουν στο άρθρο 99 και στη συνέχεια εξακολουθουν να λειτουργούν στήνοντας νέες εταιρείες στις οποίες εμπορεύονται το στοκ των προηγουμενων εταιρείων βγάζοντας ζεστό χρήμα. 

Το θέμα που θα κάνει πάταγο αποκάλυψε ο βουλευτής Ευβοίας Κώστας Μαρκόπουλος


Ωστόσο κρατούν 'όμηρους" δεκάδες εργαζόμενους τους οποίους ούτε απολύουν για να τους αποζημιώσουν (άρα οι άνθρωποι αυτοί δεν μπορούν να πάρουν ούτε επίδομα ανεργίας για να μπορέσουν να επιβιώσουν), ούτε και τους πληρώνουν τα δεδουλευμένα τους. 

Για εργαζόμενους στη ζώνη του λυκόφωτος κάνει λόγο ο βουλευτής Κώστας Μαρκόπουλος


Οπως δήλωσε στο Νewsit o βουλευτής Ευβοίας ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος "η σκληρή κρίση που μαστίζει τη χώρα εκτός από όλα τα άλλα φαίνεται οτι έχει προκαλέσει μεγάλο κυνισμό σε ένα μέρος εργοδοτών. Στο νομό μου στην Εύβοια, ζούμε μια καινούργια περίοδο αποβιομηχάνισης, μόνο που αυτή δεν προκαλεί πάντα ανέργους. Προκαλεί και κάποιους χιλιάδες εργαζόμενους που δεν είναι ούτε άνεργοι, ούτε εργαζόμενοι, δεν έχουν ούτε επίδομα ανεργίας, ούτε ασφαλιστική κάλυψη, ούτε μισθό γιατί δε δουλεύουν αλλά οι εταιρείες τους δεν έκλεισαν.

Περισσότερες από 10 εταιρείες στην Ευβοια εφαρμόζουν αυτές τις τακτικές καταγγέλουν οι εργαζόμενοι

Μιλάμε για εργαζόμενους στη ζώνη του λυκόφωτος. Αυτό το αντιμετώπισε ο Υπουργος Εργασίας κύριος Βρούτσης στη σύσκεψη με τα σωματεία που κάναμε στο γραφείο του και είμαι υποχρεωμένος να φέρω το θέμα στη Βουλή και να ζητήσω και απο την πολιτεία να νομοθετήσει για την κάλυψη αυτού του κενού. 

Πρέπει να διερευνήσουμε πόσο σύννομο είναι, ένας πρώην βιομήχανος να πουλάει το στοκ του από άλλη εταιρεία ενώ στους εργαζόμενους χρωστάει πολλά χρήματα. Πρέπει να διερευνήσουμε αν είναι νόμιμο ένας βιομήχανος να έχει  2 βιομηχανίες που η μία χρωστάει στην άλλη και να βγάζει τη μια εκτός λειτουργίας ενώ η άλλη ζει από τα ψεύτικα κέρδη. 

Η κοινωνία μεσα στη φτώχεια που ζει απαιτεί δικαιοσύνη και εμείς οι πολιτικοί αυτό τουλάχιστον πρέπει να το προσφέρουμε". 

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIT ο Κώστας Μαρκόπουλος:
Η περίπτωση της ΝΕΟΣΕΤΗ εταιρεία ήταν κερδοφόρα επι δεκαετίες. Το 2009 εμφάνισε έναν ουδέτερο ισολογισμό ενώ τα έτη 2010, 2011 και 2012 είχε ελλειματικούς ισολογισμούς. 

Οι 130 εργαζόμενοι του εργοστασίου της Χαλκίδος είναι απλήρωτοι από τον Σεπτέμβριο του 2012 και από τις 27/2/2013 εως σήμερα βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας. Σήμερα η εταιρεία χρωστάει μισθούς και αποζημιώσεις στους εργαζομένους περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Και ενώ πουλάει τα προϊόντα της δε δίνει τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους αλλά ούτε και τους απολύει για να τους αποζημιώσει.

Η ΝΕΟΣΕΤ ωστόσο λειτουργεί και κάνει συμβάσεις για διεκπεραίωση 2.000 παραγγελιών


Από τον Ιανουάριο του 2012 λειτουργεί μορφή εξωχώριας εταιρείας στην Κύπρο με την επωνυμία Hazarezo ltd η οποία τον Μάϊο του 2013 γίνεται κύριος μέτοχος της εταιρείας Νew Line Furniture με διαχειρίστρια την γυναίκα που ήταν διευθύντρια προσωπικού στη ΝΕΟΣΕΤ. Αυτή η εταιρεία τώρα πουλάει το stock της ΝΕΟΣΕΤ.

Οπως δήλωσε στο Newsit o γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Βασιλικού της ΝΕΟΣΕΤ, Γιώργος Σφήκας "η εταιρεία μας έχει σε ομηρία απο τον Φεβρουάριο του 2013 καθώς ούτε μας απολύει, ούτε μας δίνει τα δεδουλευμένα μας. Η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί και να πουλάει προϊοντα, εμπορευόμενη από διάφορους άλλους προμηθευτές από Κίνα, απο Τουρκία και δεν ξέρω και εγώ από που αλλού. Η εταιρεία λοιπον πουλάει προϊόντα με την επωνυμία ΝΕΟΣΕΤ τα οποία δεν είναι δικά μας". 

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIT o γραμματέας του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Βασιλικού της ΝΕΟΣΕΤ.Η περίπτωση της ΣΕΛΜΑΝΤο εργοστάσιο Βασιλικού από τους περίπου 750 εργαζόμενους που είχε το 2010 αριθμεί πλέον 77 άτομα με ενεργές συμβάσεις. Σε αυτούς που απέλυσε από το 2011 και μετά κατέβαλε μόνο μέρος της αποζημίωσης ενώ σε αυτούς που εξακολουθεί να απασχολεί οφείλει δεδουλευμένα καθώς και επιδόματα για τα οποία ο ποινικος κώδικας προβλέπει αυτόφωρο. 

Παρά την αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 99 η εταιρεία λειτουργεί κανονικά παραβιάζοντας συνεχώς την εργατική νομοθεσία και δημιουργώντας νέα χρέη


Η εταιρεία έχει μεταφέρει την μονάδα ανακυκλωσης πρώτης ύλης που λειτουργούσε στο εργοστάσιο του Βασιλικού και τη λειτουργεί παράνομα στον Ασπρόπυργο και το Βαθύ Αυλίδος. 

Παρά το γεγονός οτι έχει λάβει άδεια ΒΙΟ.ΚΑ (βιολογικού καθαρισμού) για τα λύμματα που δημιουργούνται κατά την επεξεργασία και την παραγωγή ξυλείας οπως υποχρεούται και προβλέπεται με το κειμενο νομοθετικό πλαίσιο της χώρας και της Ε.Ε σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, δεν ακολουθεί την προβλεπόμενη διαδικασία κατά παράβαση όλων των διατάξεων. 

Η εταιρεία διατηρούσε στην κατοχή της ειδική σχετική άδεια διαχείρισης της λιμενικής εγκατάστασης στο Βασιλικό και παρά το γεγονός οτι έχει επισήμως παύσει τις εργασίες της από τις 8/2/2013, διατηρεί ακόμα παράνομα τη σχετική άδεια. 

Οπως δήλωσε στο Newsit o πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Βασιλικού της Σελμαν, Αθανάσιος Δεμερούτης "η εταρεία μας κρατά σε ομηρία. Ούτε μας διώχνει για να πάρουμε αποζημιώσεις και να δούμε τι θα κάνουμε, ούτε μας πληρώνει. Υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν σταματήσει τα παιδιά τους από τα πανεπιστημια που σπούδαζαν, υπάρχουν συνάδελφοι που έχουν αρρωστήσει, μας έχουν εξευτελίσει". 

Ακούστε τι δήλωσε στο NewsIT ο πρόεδρος του σωματίου των εργαζομένων του Βασιλικού της Σέλμαν:Σε αναβρασμό η ΕυβοιαΣτον χειμαζόμενο νομό της Εύβοιας επικρατεί αναβρασμός καθώς οι περιπτώσεις της ΝΟΕΣΕΤ και της ΣΕΛΜΑΝ δεν είναι οι μοναδικές. Ηδη οι εργαζόμενοι πολλών σωματείων από διάφορες εταιρείες έχουν εξεγερθεί και έχουν καταλάβει το κτίριο της περιφερειακής ενότητας ζητώντας να δοθεί μια λύση και ένα τέλος στο αδιέξοδο που βιώνουν αυτοί και οι οικογένειες τους. 
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=245142&catid=3