Αποτελειώνουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων με πέντε νέα "χαράτσια"

27 Οκτωβρίου, 2013


- Ποια είναι τα πέντε "κόλπα" που "σκαρφίζονται" για να πληρώσουν κι άλλα οι ιδιοκτήτες ακινήτων
- Ζητούν απ' όσους νομιμοποίησαν τα αυθαίρετα να περάσουν πάλι από το ταμείο
- Τι είναι η ηλεκτρονική ταυτότητα που γίνεται υποχρεωτική για όλα τα ακίνητα
- Μέχρι κι έλεγχο τρωτότητας θα μας ζητήσουν! 

Σοκ θα πάθουν εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων με τα απίστευτα “χαράτσια” που σκαρφίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες! Η εφημερίδα “ΤΟ ΕΘΝΟΣ” κάνει λόγο για πέντε “κεραμίδες” που θα πέσουν στα κεφάλια των ιδιοκτητών ακινήτων, εννοώντας την έμμεση επιβάρυνση με “κόλπα” νέου τύπου που μέχρι πριν λίγους μήνες δεν περίμενε κανείς!
Αυτά είναι τα πέντε νέα απίστευτα "χαράτσια" για τους ιδιοκτήτες ακινήτων

1. Νομιμοποιήσατε τα αυθαίρετά σας; Περάστε πάλι από το ταμείο
Οι ιδιοκτήτες που νομιμοποίησαν τα αυθαίρετά τους βάσει του νόμου 4014/2011 του Γ. Παπακωνσταντίνου καλούνται τώρα να ενταχθούν στον νέο νόμο ώστε να μην αντιμετωπίσουν προσφυγές στο μέλλον καθώς ο νόμος 4014/2011 έχει κριθεί αντισυνταγματικός. Και μπορεί μεν να μην είναι υποχρεωμένοι να το κάνουν, ωστόσο, πάντα θα υπάρχει ο φόβος να κριθεί παράνομη η διαδικασία με την οποία τα νομιμοποίησαν. Αν επιλέξουν να υπαχθούν στον νέο νόμο Καλαφάτη θα πρέπει να το κάνουν μέσω μηχανικού, οπότε θα καταβάλουν αμοιβή που ξεκινά από 50 ευρώ και μπορεί να ξεπεράσει τα 300 ευρώ.

2. Πρόστιμα από 500 εως 4.000 ευρώ για μόνιμη τακτοποίηση ημιυπαίθριων
Σοκ για περίπου 700.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που τακτοποίησαν τους ημιυπαίθριούς τους με τον νόμο Μπιρμπίλη, 3843/2010. Η νομιμοποίηση είχε γίνει για 40 χρόνια και τώρα οι ιδιοκτήτες θα μπορούννα ενταχθούν στον νόμο για τα αυθαίρετα ώστε τα 40 χρόνια να γίνουν οριστική τακτοποίηση. Τι σημαίνει αυτο; Νέα αίτηση που θα κάνει ο μηχανικός, ο οποίος και θα πληρωθεί. Επίσης, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα κληθούν να πληρώσουν νέα πρόστιμα, από 500 ευρώ μέχρι και 4.000 ευρώ για μεγάλες παραβάσεις. Οσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν αποπληρώσει τις δόσεις τους, θα πληρώσουν ξανά το παράβολο, αλλά θα συμψηφιστεί με τις δόσεις του προστίμου.

3. Επιβάρυνση 100 - 150 € φέρνει το «σεισμόσημο»
Δεν αποκλείεται να επανέλθει στο προσκήνιο το σενάριο της υποχρεωτικής ασφάλισης όλων των ακινήτων για φυσικές καταστροφές. Πρόκειται για το λεγόμενο «σεισμόσημο»για το οποίο πίεζε η τρόικα. Στην Ελλάδα μόνο το 15% των κτιρίων είναι ασφαλισμένο για φυσικές καταστροφές και η επιβάρυνση θα μπορούσε να φτάσει τα 100-150 ευρώ για κάθε 100.000 ευρώ αξία του ακινήτου.

4. Αμοιβή από 50 - 100 ευρώ στον μηχανικό για τη μελέτη για έλεγχο τρωτότητας!
Χιλιάδες ιδιοκτήτες αυθαιρέτων θα κληθούν να καταγράψουν τη στατική επάρκεια των ακινήτων τους. Ο έλεγχος αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη στον νόμο Καλαφάτη και θα γίνει από τον μηχανικό ο οποίος θα κάνει στατική μελέτη και θα προωθήσει την αίτηση. Μάλιστα, για μεγάλα κτίρια θα απαιτείται ολοκληρωμένη μελέτη. Το ποσό αμοιβής του μηχανικού μπορεί να ξεκινά από 50 - 100 ευρώ για απλές υποθέσεις και να ανεβαίνει ανάλογα με τη δυσκολία συμπλήρωσης του «δελτίου δομικής τρωτότητας». 

5. Υποχρεωτική η έκδοση ηλεκτρονικής ταυτότητας σε όλα τα κτίρια
Όλα τα κτίρια θα πρέπει στο εξής να αποκτήσουν την ηλεκτρονική τους ταυτότητα! Η ηλεκτρονική ταυτότητα θα καταγράφει την πραγματική κατάσταση του ακινήτου και τις αλλαγές που γίνονται, όπως π.χ. μεταβίβαση ή εργασίες όπου απαιτούνται, άδεια δόμησης ή έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας. Τη συμπλήρωση της ηλεκτρονικής ταυτότητας θα κάνουν οι μηχανικοί οι οποίοι θα πληρώνονται και πάλι! Να σημειωθεί ότι οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν επίπλεόν τους μηχανικούς και για κάθε μεταβίβαση ακινήτου που γίνεται, διότι είναι υποχρεωτική η σύνταξη έκθεσης ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες κατασκευές.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=247667&catid=3