Λύση για όλες τις εξ αδιαιρέτου ιδιοκτησίες - Τι προϋποθέσεις βάζει ο νέος νόμος

21 Οκτωβρίου, 2013

Πάνω από 120.000 συνιδιοκτήτες ακινήτων σε όλη τη χώρα που έχουν χτίσει σε εκτός σχεδίου περιοχές, σε εξ αδιαιρέτου οικόπεδα (γήπεδα) μπορούν πλέον να αποκτήσουν απόλυτη κυριότητα του κτίσματος που τους αντιστοιχεί και να...προσδιορίσουν επακριβώς την περιουσία τους μέσω της σύστασης κάθετης ιδιοκτησίας. Η ρύθμιση αφορά όλες τις κατασκευές, είτε είναι νόμιμες είτε αυθαίρετες.

Αυτή η μορφή σύστασης διηρημένης ιδιοκτησίας δεν επιτρεπόταν τα τελευταία 21 χρόνια – με νόμο του 1992. Εντούτοις εφαρμοζόταν χωρίς καμία νομική κάλυψη –χωρίς δηλαδή να γίνεται κάθετη σύσταση- σε πολλές περιοχές, ιδίως παραλιακές, όπου σε ένα μικρό αγροτεμάχιο έχτιζαν πολλοί ιδιοκτήτες διαφορετικά σπίτια, με συνέπεια να υπάρχουν πολύ μεγάλα προβλήματα στις δικαιοπραξίες – κατά βάση στις μεταβιβάσεις.

Επί της ουσίας, όπως εξηγούν πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, τόσα χρόνια απαγορευόταν η σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας για να μη δημιουργηθούν ψευτοοικισμοί χωρίς βασικές υποδομές.

Η πραγματικότητα όμως αποδείχθηκε διαφορετική με εκατοντάδες τέτοιους συνεταιρισμούς να ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια –όπως για παράδειγμα στην Λούτσα, στον Ωρωπό, στο Δήλεσι και το Χαλκούτσι. Ετσι, τώρα γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστεί εκ νέου η κατάσταση.

Ο νόμος για τα αυθαίρετα ακουμπάει το θέμα, Βάζει όμως μια προϋπόθεση: για να ισχύσει το μέτρο πρέπει να υφίστανται κτίσματα τα οποία έχουν ανεγερθεί έως τις 28 Ιουλίου 2011 –ημέρα εφαρμογής του νέου νόμου. Επιπλέον, όπως αναφέρουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα ακολουθήσει Προεδρικό Διάταγμα –συνεργασία με το Συμβούλιο της Επικρατείας- το οποίο θα ρυθμίζει κάτω από ποιες προϋποθέσεις μπορεί να γίνει διάσπαση όγκων των κτιρίων στην εκτός σχεδίου δόμηση για αρχιτεκτονικούς λόγους και θα καθορίζει το ανάλογο θεσμικό πλαίσιο για τη σύσταση της κάθετης ιδιοκτησίας.
euro2day.gr