πρόγνωση καιρού από το weather.gr NETWORK: Αυτό είναι το σχέδιο για τον φόρο ακινήτων - Όλες οι αλλαγές και παραδείγματα :

Αυτό είναι το σχέδιο για τον φόρο ακινήτων - Όλες οι αλλαγές και παραδείγματα

Κυριακή, 20 Οκτωβρίου 2013


- Το μόνο που μένει είναι η έγκριση της τρόικας
- Ποιοι βγαίνουν κερδισμένοι και ποι χαμένοι από το νέο φόρο ακινήτων
- Οι συντελεστές ανάλογα με την ηλικία του ακινήτου, τον όροφο και την πρόσοψη
- Δείτε πίνακα και αναλυτικό παράδειγμα για το πόσο θα πληρώσετε
- Η σημαντική αλλαγή για το φόρο στα οικόπεδα

Την έγκριση της τρόικας περιμένει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014 και θα αντικαταστήσει το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Όπως προκύπτει, κερδισμένοι συγκριτικά με το “χαράτσι” της ΔΕΗ, θα είναι όσοι έχουν μόνο ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα εντός σχεδίου π.χ διαμερίσματα, μονοκατοικίες, καταστήματα, γραφεία - σε περιοχές με τιμή ζώνης ως 3.250 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και την ίδια στιγμή δεν έχουν στο όνομά τους οικόπεδα ή αγροτεμάχια.

Στους χαμένους συγκαταλέγονται όσοι έχουν εντός σχεδίου ακίνητα σε περιοχές με τιμή ζώνης από 2.251 ως 2.500 ευρώ και από 3.251 ευρώ και άνω αφού θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο σε σύγκριση με το χαράτσι. Επίσης, όσοι έχουν οικόπεδο ή ανεξάντλητο συντελεστή δόμησης επί οικοπέδου καθώς και αγροτεμάχια για πρώτη φορά θα επιβαρυνθούν με πρόσθετη φορολογία.

Η εφημερίδα "Το Βήμα" δημοσιεύει αναλυτικό πίνακα με τον νέο Ενιαίο φόρο Ακινήτων ανά τιμή ζώνης για διαμέρισμα 100 τετραγωνικών 2ου ή 3ου ορόφου με πρόσοψη σε έναν δρόμο.

ΦΩΤΟ από εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"
ΦΩΤΟ από εφημερίδα "ΤΟ ΒΗΜΑ"

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών θα υπάρχουν συντελεστές προσαύξησης τόσο για την ηλικία του ακινήτου όσο και για τον όροφο και την πρόσοψη. 

Παράδειγμα

Διαμέρισμα 100 τ.μ ηλικίας άνω των 26 ετών σε περιοχή με τιμή ζώνης 1.200 ευρώ ανά τ.μ, 2ου ορόφου με πρόσοψη σε έναν δρόμο θα επιβαρυνθεί το 2013 με χαράτσι 425 ευρώ, ενώ από το 2014 ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει φόρο 333 ευρώ, δηλαδή 115 ευρώ λιγότερα.

Αν το ίδιο διαμέρισμα βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης 2.300 ευρώ ανά τ.μ τότε ο διοκτήτης του σε σχέση με το 2013 θα κληθεί να πληρώσει 69 ευρώ περισσότερα. 

Αλλαγές και για τα οικόπεδα

Τέλος, όσον αφορά τα οικόπεδα, η πρόταση που έχει κατατεθείσ την τρόικα περιλαμβάνει νέους συντελεστές υπολογισμού του φόρου από τους οποίους προκύπτουν μειώσεις σε σύγκριση με το αρχικό σχέδιο για τα οικόπεδα με μοναδιαία αξία από 2 έως 150 ευρώ το τ.μ.  Για τα οικόπεδα μεγαλύτερης αντικειμενικής αξίας προκυπτει σημαντική αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=246187&catid=3