Ξηλώνουν χαλκοσωλήνες φυσικού αερίου από πυλωτές

25 Οκτωβρίου, 2013

Ένα απίστευτο γεγονός συνέβη πριν λίγο καιρό στην περιοχή της Βούλας, κοντά στην κεντρική πλατεία. Ένας 25χρονος, σε...


διάστημα δύο μηνών είχε "ξηλώσει" όλες τις χαλκοσωλήνες που τροφοδοτούσαν τα σπίτια με φυσικό αέριο από το κεντρικό δίκτο φυσικού αερίου. 

Ο δράστης πλήρως εξοπλισμένος με τα κατάλληλα εργαλεία έμπαινε στις πυλωτές των πολυκατοικιών και αφαιρούσε τις χαλκοσωλήνες κόβοντάς τις με σιδηροπρίονο. 

Τους τελευταίους δύο μήνες είχε αφαιρέσει από ένα ολόκληρο οικοδομικό τετράγωνο πάνω από 300 μέτρα χαλκοσωλήνων αφήνοντας πολλά σπίτια χωρίς θέρμανση και ζεστό νερό, αφ' ενός, κι αφ' ετέρου προκαλώντας τους οικονομική ζημιά δεκάδων χιλιάδων ευρώ. 

Όπως μας ανέφερε έμπειρος εγκαταστάτης συστημάτων φυσικού αερίου ο κίνδυνος έκρηξης κατά τη διάρκεια της αποξίλωσης των χαλκοσωλήνων είναι ιδιαίτερα μεγάλος, κι από τύχη δεν προκλήθηκε ανάφλεξη. 

Μετά από καταγγελίες των κατοίκων στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, οι περιπολίες στη συγκεκριμένη περιοχή εντάθηκαν, με αποτέλεσμα ο δράστης να συλληφθεί επ' αυτοφώρω την ώρα της... "δουλειάς". 

Φαινόμενο της οικονομικής κρίσης; 

Φαινόμενο της οικονομικής κρίσης; Παράνομο κύκλωμα εμπορίας μετάλλων; Και τα δύο θα μπορούσε να πει κάποιος αφού το φαινόμενο αυτό έχει πάρει μεγάλη έκταση. Τσιγγάνοι, αλλοδαποί αλλά και Έλληνες, επιδίδονται πλέον συστηματικά με τη συλλογή μετάλλου (scrab), το οποίο προωθούν σε μάντρες για ελάχιστα χρήματα. 

Μέχρι πρότινος, τσιγγάνοι αφαιρούσαν τις σχάρες των φρεατίων της ΕΥΔΑΠ αφήνοντας ακάλυπτα τα φρεάτια, δημιουργώντας οικονομική αιμορραγία στην εταιρεία αλλά και κίνδυνο στους περαστικούς. 

Τελευταία όμως, η παράνομη αφαίρεση χαλκού βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των αστυνομικών δελτίων. Τα κρούσματα κλοπής χαλκού είναι πάμπολλα και σ' όλη την επικράτεια. Δεν διστάζουν, ακόμα και με κίνδυνο της ζωής τους να αφαιρέσουν καλώδια της ΔΕΗ για πάρουν το χαλκό, σωληνώσεις air - condition, σωληνώσεις φυσικού αερίου κλπ. 

Ας δούμε όμως με ένα απλό παράδειγμα τον περιβόητο κύκλο του scrap…

Βήμα πρώτο 
Το πλυντήριο του σπιτιού χάλασε. Το πρωί θα το πετάξουν στα σκουπίδια…

Βήμα δεύτερο 
…όπου θα το βρει αυτός που ασχολείται με τη συλλογή παλιοσίδερων θα το μεταφέρει, σε βάρος του δήμου, που χάνει έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ από τα ανακυκλώσιμα υλικά των δημοτών του, σε κάποια παράνομη μάντρα στον Ελαιώνα, τον Ταύρο ή τον Ρέντη. Θα το πουλήσει έναντι 0,15-0,20 λεπτών το κιλό. Δεν θα πάρει απόδειξη γι’ αυτήν τη συναλλαγή. 

Βήμα τρίτο 
Η μικρή μάντρα, δίχως τον απαραίτητο εξοπλισμό για τον διαχωρισμό των υλικών, θα αποθηκεύσει πρόχειρα τους τόνους σκουπιδιών, μολύνοντας το περιβάλλον με τοξικές ουσίες άκρως καρκινογόνες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αργότερα θα μεταφέρει παράνομα το φορτίο σε έναν μεγαλύτερο μαντρά στην περιοχή του Ασπροπύργου, χωρίς να κοπούν ποτέ αποδείξεις και παραστατικά για τη νέα συναλλαγή.

Βήμα τέταρτο 
Ο μεγαλύτερος μαντράς θα πουλήσει τους τόνους ανακυκλώσιμων υλικών, που απέκτησε παράνομα, στη βαριά βιομηχανία, η οποία θα τους αγοράσει νόμιμα σε ιδιαίτερα προνομιακή τιμή. Με δεδομένο, μάλιστα, ότι όσο scrap μπαίνει στο καζάνι της χαλυβουργίας, σχεδόν τόση καθαρή πρώτη ύλη παράγεται (η απώλεια είναι μηδαμινή, της τάξης του 5%), τα υπερκέρδη των βιομηχάνων είναι τεράστια σε συνάρτηση πάντα και με τις αυξήσεις των τιμών (τα δομικά υλικά είναι σήμερα 39% πιο ακριβά απ’ ό,τι το 2005). 

Βήμα πέμπτο 
Η χαλυβουργία θα διανείμει την πρώτη ύλη στην υπόλοιπη βιομηχανία. 

Βήμα έκτο Ο Κώστας θα αγοράσει το καινούργιο του πλυντήριο, το οποίο θα έχει πρώτα «ξεπλύνει» τόνους «μαύρου χρήματος». Καλώς ήρθατε στον κόσμο της ανακύκλωσης…


vimaonline.gr
http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/10/blog-post_3942.html