Σενάρια τρόμου και «παγίδες» για τους υπερχρεωμένους

18 Νοεμβρίου, 2013

Σενάρια τρόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά επεξεργάζονται κυβέρνηση και τρόικα με τους εκπροσώπους των δανειστών να εμμένουν στην άρση της απαγόρευσης των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ βρίσκονται οι λεγόμενοι νόμοι Κατσέλη και Παπαθανασίου που προστατεύουν την πρώτη κατοικία (αντικειμενικής αξίας από 300.000 έως 450.000 ευρώ ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δανειολήπτη) και την ακίνητη περιουσία έως 200.000 ευρώ αντίστοιχα.

Η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης φέρεται να έχει αντιπροτείνει μείωση των σημερινών ορίων που ισχύουν για το ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας (σ.σ. ο πήχης πέφτει στα 200.000- 280.000 ευρώ) και να αποδέχεται την κατάργηση διάταξης που προστάτευε οποιοδήποτε ακίνητο (ακόμη και τη δεύτερη κατοικία) έως 200.000 ευρώ. Το παζάρι αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες μέρες, καθώς το θέμα πρέπει να κλείσει το αργότερο μέχρι το τέλος της χρονιάς, ώστε η Πρωτοχρονιά του 2014 να φέρει τη μερική απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Την έντονη ανησυχία της ότι με την άρση των πλειστηριασμών θα υπάρχει πρόβλημα με τον Ν. 3869 «που αποτελεί σήμερα τη μοναδική σανίδα σωτηρίας για να σώσει κάποιος το σπίτι του και να μη βρεθεί στο δρόμο», εκφράζει στον «ΑτΚ» η πρόεδρος της Ενωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας (ΕΕΚΕ), Ιωάννα Καρανδινάκη η οποία φοβάται πως το πογκρόμ των εξώσεων θα είναι το δεύτερο –μετά την ανεργία- ισχυρό σοκ που θα βιώσει η ελληνική κοινωνία, αν τελικώς η κυβέρνηση υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών. Και περιγράφει την ωμή πραγματικότητα που θα ζήσει η χώρα, αν και ήδη οι ενώσεις των καταναλωτών βρίσκονται από τώρα αντιμέτωπες με θλιβερές εικόνες. «Με βάση τα επίσημα στοιχεία, έχουμε σήμερα περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανέργους. Αν έρθει η άρση των πλειστηριασμών, τότε θα έχουμε και ένα εκατομμύριο αστέγους, οι οποίοι θα μένουν στα αυτοκίνητα για τα οποία θα έχουν καταθέσει τις πινακίδες τους», λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΕΚΕ, η οποία θεωρεί πως τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπερχρέωσης πρέπει να κινηθούν άμεσα διότι το μέλλον προδιαγράφεται δυσοίωνο γι΄ αυτά. Οπως η ίδια υπογραμμίζει, ήδη ο Ν.3869 υπό την πίεση των τραπεζών «ροκανίζεται σιγά σιγά» και ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει πως πλέον δεν υφίσταται η δυνατότητα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

Περισσότερα για τις «παγίδες» με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, για τα «μυστικά» των ρυθμίσεων αλλά και για τα «sos» της υπερχρέωσης στον «ΑτΚ» που κυκλοφορεί στα περίπτερα.

agelioforos.gr