«Σκανδαλώδεις και πιθανόν παράνομες» οι παρακολουθήσεις της NSA

04 Νοεμβρίου, 2013


Ο επικεφαλής της Google δήλωσε πως ο κολοσσός του διαδικτύου υπέβαλε έντονες διαμαρτυρίες στην NSA

Ο Έρικ Σμιτ εκτελεστικός πρόεδρος της «Google Inc» δήλωσε ότι η εκτεταμένη κατασκοπεία των μυστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα κέντρα δεδομένων της επιχείρησής του εάν αληθεύει, είναι σκανδαλώδης, εξοργιστική και πιθανόν παράνομη.

«Είναι αληθινά εξοργιστικό το ότι η Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) έψαχνε στα κέντρα δεδομένων της Google, εάν αυτό αληθεύει», δήλωσε ο Σμιτ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Wall Street Journal.

«Τα βήματα τα οποία η οργάνωση προτίθετο να κάνει χωρίς ορθή κρίση για να εκτελέσει την αποστολή της και δυνητικά να παραβιάσει την ιδιωτική ζωή ανθρώπων, δεν είναι εντάξει. Οι αποκαλύψεις του Σνόουντεν μας βοήθησαν να καταλάβουμε το ότι γίνονταν οι παρακολουθήσεις είναι δυνατόν και υπάρχουν και άλλες αποκαλύψεις που έρχονται», τόνισε ο Σμιτ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Σμιτ είπε στο Χονγκ Κονγκ ότι η Google, μια από τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του Διαδικτύου παγκοσμίως, υπέβαλε τις έντονες διαμαρτυρίες της στην NSA, στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και σε μέλη του Κογκρέσου.

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα της εφημερίδας Washington Post την Τετάρτη, η NSA είχε αποκτήσει άμεση πρόσβαση στις τηλεπικοινωνιακές συνδέσεις των εταιριών Google και Yahoo! που χρησιμοποιούνται για να μετακινείται ένας τεράστιος όγκος μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και άλλων δεδομένων σε διεθνές επίπεδο.

Αντιδρώντας στο δημοσίευμα εκείνο η NSA είχε τονίσει πως ο υπαινιγμός πως βασίστηκε σε ένα διάταγμα του προέδρου για τη συλλογή πληροφοριών από το εξωτερικό ώστε να παρακάμψει τους περιορισμούς τους οποίους αντιμετωπίζει εγχωρίως βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου «δεν είναι αληθής».

«Μπορώ να σας πω πράγματι ότι δεν διαθέτουμε πρόσβαση στους εξυπηρετητές της Google, στους εξυπηρετητές της Yahoo!», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της NSA στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ την περασμένη εβδομάδα. «Πρέπει να λαμβάνουμε δικαστική εντολή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ερωτηθείσα από την WSJ, η NSA παρέπεμψε σε προηγούμενες τοποθετήσεις της, σύμφωνα τις οποίες τα δημοσιεύματα στον Τύπο σχετικά με την δραστηριότητά της για τη συλλογή πληροφοριών παρερμηνεύουν τα γεγονότα και προβαίνουν σε εσφαλμένους χαρακτηρισμούς.

Ο Σμιτ επισήμανε στην συνέντευξή του ότι η NSA φέρεται ότι συνέλεξε στοιχεία για τις τηλεφωνικές κλήσεις περίπου 320 εκατ. προσώπων για να εντοπίσει περίπου 300 που ενδέχεται να αποτελούσαν απειλή για την ασφάλεια (των Ηνωμένων Πολιτειών).

«Αυτό είναι κακή κρατική πολιτική και πιθανόν παράνομο», δήλωσε ο Σμιτ στην εφημερίδα.

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε την Πέμπτη ένα νομοθέτημα με το οποίο επιβάλλονται πιο αυστηροί περιορισμοί όσον αφορά το ευρύ πρόγραμμα παρακολουθήσεων και υποκλοπών των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά επιτρέπουν τη συνέχισή τους.