Έντονη κακοκαιρία θα πλήξει τη χώρα μας

08 Δεκεμβρίου, 2013

Προς τη χώρα μας κατευθύνεται η βαριά κακοκαιρία που έχει τις τελευταίες ημέρες πλήξει τη βόρεια και ανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αρμοδίων μετεωρολόγων την Τετάρτη... αναμένεται μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο θα είναι θυελλώδεις. 

Σήμερα, σε ολόκληρη τη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια, με τοπικές νεφώσεις οι οποίες θα είναι περισσότερο αυξημένες στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο. Το πρωί στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά αναμένεται να σημειωθεί παγετός. 
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα από -4 έως 9 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, από -2 έως 10 βαθμούς στην Κεντρική Ελλάδα, από 4 έως 12 βαθμούς στη Νότια Ελλάδα, από 0 έως 15 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα με τη μέγιστη στην Ήπειρο να μην ξεπερνά τους 10 βαθμούς και από 5 έως 13 βαθμούς στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη. 

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί και τοπικά στο Νοτιοανατολικό και Νοτιοδυτικό Αιγαίο σχεδόν θυελλώδεις. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι έως μέτριοι με σταδιακή εξασθένηση. 
Στην Αττική, θα υπάρχει ηλιοφάνεια η οποία όμως θα συνοδεύεται από κρύο. Η θερμοκρασία στο κέντρο θα φτάσει τους 12 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι ισχυροί αλλά γρήγορα θα εξασθενήσουν σε σχεδόν μέτριους έως μέτριους. 
Ηλιοφάνεια και παγετό τις πρωινές ώρες θα έχει η Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα φτάσει τους 8 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν βορειοδυτικοί ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι. 

Καταστροφές και θάνατοι στην Ευρώπη από την κακοκαιρία 
Το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει την βόρεια και ανατολική Ευρώπη έχει στοιχίσει τη ζωή τεσσάρων ανθρώπων μέχρι τώρα στην Πολωνία εξαιτίας της θύελλας Ξαβέρ. Εκατοντάδες οχήματα παγιδεύτηκαν στους δρόμους εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης, ενώ περίπου 350.000 σπίτια δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα. Χάος επικράτησε στις αερομεταφορές με ματαιώσεις πτήσεων σε πολλά αεροδρόμια. 

Στην άλλη πλευρά στην βορειοδυτική Ευρώπη η βρετανική αστυνομία έχει επιβεβαιώσει το θάνατο δύο ατόμων, ενώ τουλάχιστον ένας θάνατος από την κακοκαιρία έχει καταγραφεί στη Δανία. Επίσης, υπολογίζεται ότι περίπου 1.400 σπίτια πλημμύρισαν στις ανατολικές ακτές της Βρεταννίας από τη Βόρεια Ουαλία μέχρι το Έσσεξ. Πολλοί άστεγοι, πλέον, βρήκαν καταφύγιο σε πάρκινγκ τροχόσπιτων στο Ρίλεϊ της βόρειας Ουαλίας. 
Τέλος στο Αμβούργο της Γερμανίας τα νερά έφθασαν στο δεύτερο υψηλότερο σημείο που καταγράφηκε ποτέ, έξι μέτρα κι εννιά εκατοστά πάνω απ' τα κανονικά επίπεδα.

attikipress
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/12/blog-post_3107.html