Έγινε το "θαύμα" - Η πρώτη άδεια σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ηράκλειο σε 48 ώρες!

17 Ιανουαρίου, 2014

H πρώτη άδεια για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος εκδόθηκε στο Ηράκλειο σε μόλις 48 ώρες. Πρόκειται για την πρώτη άδεια μετά την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου που αφορά... στην απλούστευση των διαδικασιών για τη χορήγηση αδειών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που ισχύει με κοινή υπουργική απόφαση που δημοσιεύθηκε στις 31-12-2013.

Όπως επεσήμανε μιλώντας στο irakliolive ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Αριστείδης Μπολάκης οι νέες προϋποθέσεις που ισχύουν μόλις ένα δεκαπενθήμερο έδωσαν τη δυνατότητα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου να εκδώσουν την άδεια σε δύο μόλις μέρες σε κατάστημα με ζαχαρώδη είδη. Όσο για την αντίδραση του καταστηματάρχη που τη μια μέρα κατέθεσε τα δικαιολογητικά και μόλις μετά από δύο μέρες πήρε την άδεια στα χέρια του ο κ. Μπολάκης λέει: «ο άνθρωπος δεν πίστευε στα μάτια του. Ήταν ενθουσιασμένος».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των υπευθύνων του Δήμου με τις νέες διατάξεις ανοίγει ο δρόμος για πολλούς ενδιαφερόμενους καταστηματάρχες που στο παρελθόν χρειαζόταν να περιμένουν πολύ καιρό. Ωστόσο αυτές δεν αφορούν σε όλα τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Ουσιαστικά γίνεται διαχωρισμός στα καταστήματα που παρασκευάζουν τρόφιμα και ποτά και αυτά που τα πωλούν χωρίς να εμπλέκονται στη διαδικασία της παρασκευής. Έτσι δεν ισχύει για εστιατόρια, καφετέριες, μπαρ, τοστάδικα, καφενεία. Ισχύει ψιλικατζίδικα που πωλούν τρόφιμα και ποτά σε συσκευασίες, για καταστήματα που προσφέρουν καφέ σε πακέτο, σε καταστήματα που πωλούν είδη σοκολατοποιίας και μπισκοτοποιίας καθώς και σε πρατήρια άρτου, γάλακτος, τυροκομικών, αυγών, γλυκών κλπ.

Για τις άδειες –εξπρές απαιτούνται δύο υπεύθυνες δηλώσεις από τον ιδιοκτήτη που ορίζει τον εαυτό του ως υγειονομικό υπεύθυνο και από τους υπόλοιπους ενοίκους του κτιρίου ότι δεν έχουν αντίρρηση για το άνοιγμα του καταστήματος και μια από μηχανικό για την πυρασφάλεια του καταστήματος. Αν ωστόσο στη συνέχεια σε έλεγχο στο συγκεκριμένο κατάστημα διαπιστωθούν παραβάσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος το κατάστημα σφραγίζεται χωρίς να έχει το δικαίωμα να ξανανοίξει.

Για τα καταστήματα που δεν εντάσσονται στη συγκεκριμένη ΚΥΑ εξακολουθούν να ισχύουν όσα ίσχυαν και πριν με τον κ.Μπολάκη να δηλώνει ότι θα γίνουν γι αυτά προσπάθειες από το Δήμο να γίνονται γρηγορότερα οι έλεγχοι και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής για την έκδοση της άδειας.