Αγωγή κατά του Facebook για τα προσωπικά δεδομένα

03 Ιανουαρίου, 2014

Με νέα νομική μάχη βρίσκεται αντιμέτωπο το Facebook καθώς κατατέθηκε ομαδική αγωγή εναντίον του, με φόντο την παραβίαση βασικών προσωπικών δεδομένων. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι... το Facebook συστηματικά παρακολουθεί τα ιδιωτικά μηνύματα μεταξύ των χρηστών του, ώστε να αποκτήσει χρήσιμες πληροφορίες τις οποίες στη συνέχεια μοιράζεται με διαφημιστικές επιχειρήσεις.

Το κατηγορητήριο επικαλείται ανεξάρτητη έρευνα βάσει της οποίας όταν ένας χρήστης μεταφέρει σε έναν «φίλο» του μέσω ιδιωτικού μηνύματος ένα link (διεύθυνση ιστοσελίδας) τότε αυτό καταγράφεται στο προφίλ της δραστηριότητας του συγκεκριμένου χρήστη.

Η αγωγή κατατέθηκε από δύο χρήστες του Facebook, το Μάθιου Κάμπελ από το Αρκάνσας και τον Μάικλ Χάρλεϊ από το Όρεγκον, οι οποίοι δηλώνουν ότι εκπροσωπούν όλους τους χρήστες του Facebook των ΗΠΑ που έχουν στείλει link μέσω ιδιωτικών μηνυμάτων.

«Λέγοντας στους χρήστες ότι το περιεχόμενο των μηνυμάτων τους είναι «ιδιωτικό» δημιουργείται μία ιδιαιτέρως κερδοφόρα ευκαιρία για το Facebook, επειδή οι χρήστες που πιστεύουν ότι επικοινωνούν μέσω μίας υπηρεσίας που δεν παρακολουθείται, πιθανότατα θα αποκαλύψουν στοιχεία για τον εαυτό τους που δεν θα αποκάλυπταν εάν γνώριζαν ότι η συζήτησή τους παρακολουθείται» αναφέρει η αγωγή.

Το Facebook απαντά: «Πιστεύουμε πως αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν βάση και θα υπάρξει σθεναρή υπεράσπιση»
euro2day.gr