Ακατάσχετος ένας μόνο τραπεζικός λογαριασμός

11 Μαΐου, 2014

Δηλώστε τον τραπεζικό σας λογαριασμό και «σώστε» από την κατάσχεση ποσό έως 1.500 ευρώ. Τις επόμενες μέρες θα ανοίξει εφαρμογή στο ΤΑΧΙS...
και όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να δηλώσουν έναν και μοναδικό τραπεζικό λογαριασμό, από τον οποίο δεν θα μπορεί να κατασχεθεί ποσό μέχρι το όριο των 1.500 ευρώ, είτε το ποσό αυτό προέρχεται από σύνταξη, μισθό, κοινωνικό επίδομα, ή ακόμα και από ενοίκια.
Ακατάσχετος ένας μόνο τραπεζικός λογαριασμός
Η δήλωση του τραπεζικού λογαριασμού στη βάση δεδομένων του ΤΑΧΙS θεωρείται απαραίτητη, αφού παρότι ο νόμος έχει ψηφιστεί και βάσει του αναθεωρημένου κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων, δεν μπορεί να κατασχεθεί μισθός ή σύνταξη μέχρι το όριο των 1.500 ευρώ, τα παρατράγουδα δεν λείπουν. Αναμένεται λοιπόν τις επόμενες μέρες απόφαση του γενικού γραμματέα Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, βάσει της οποίας όλοι οι φορολογούμενοι -και ιδίως τα 2,5 εκατομμύρια πολίτες που έχουν χρέη στην Εφορία- θα πρέπει να δηλώσουν στο σύστημα Taxis και στην ηλεκτρονική εφαρμογή που θα αναπτυχθεί, έναν τραπεζικό λογαριασμό ο οποίος θα προστατεύεται από την κατάσχεση μέχρι το όριο των 1.500 ευρώ. Μόλις παρέλθει η ημερομηνία δήλωσης (θα δοθεί συγκεκριμένο χρονικό περιθώριο στους πολίτες), το Taxis θα στείλει τον σχετικό κατάλογο στις τράπεζες οι οποίες τον χρησιμοποιούν ως μπούσουλα κάθε φορά που θα προχωρούν σε μια κατάσχεση.

Κοινοί λογαριασμοί
Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση θα προβλέπει πώς ακριβώς θα αντιμετωπίζονται και οι κοινοί λογαριασμοί. Δηλαδή, αν σε έναν κοινό λογαριασμό υπάρχει υπόλοιπο 3.000 ευρώ και οι δύο συνδικαιούχοι τον δηλώσουν ως προστατευόμενο μισθοδοτικό, ο συγκεκριμένος λογαριασμός δεν θα μπορεί να πειραχτεί. Διότι θα θεωρείται ότι ο κάθε συνδικαιούχος έχει κατάθεση 1.500 ευρώ, ποσό που εμπίπτει στα όρια της προστασίας.
Συγκεκριμένα, όπως προβλέπεται στον νόμο 4254/2014 (τροποποίηση διατάξεων ΚΕΔΕ): «Καταθέσεις σε πιστωτικά ιδρύματα σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό είναι ακατάσχετες μέχρι του ποσού των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο και σε ένα μόνο πιστωτικό ίδρυμα. Για την εφαρμογή του προηγούμενου εδαφίου απαιτείται γνωστοποίηση από το φυσικό πρόσωπο ενός μοναδικού λογαριασμού, με υποβολή ηλεκτρονικής δήλωσης στο πληροφοριακό σύστημα της Φορολογικής Διοίκησης. Εφόσον υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, γνωστοποιείται, αποκλειστικά και μόνο, ο λογαριασμός αυτός. Με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ορίζονται ο τρόπος υποβολής και πιστοποίησης του χρόνου της παραλαβής και τα στοιχεία της υποβαλλόμενης δήλωσης, ο τρόπος ενημέρωσης των πιστωτικών ιδρυμάτων από τη Φορολογική Διοίκηση για την υποβαλλόμενη δήλωση και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου. Κάθε άλλη διάταξη, που ρυθμίζει αντίθετα προς τις διατάξεις της παρούσας παραγράφου, δεν εφαρμόζεται στις κατασχέσεις που επιβάλλονται στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων κατά τις διατάξεις του παρόντος νόμου».
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/05/blog-post_3645.html