Τα γεγονότα που σημάδεψαν τον κόσμο το 2014

31 Δεκεμβρίου, 2014


Λίγο προτού εκπνεύσει το 2014 θυμόμαστε τα γεγονότα που στιγμάτισαν τον κόσμο τηχρονιά που φεύγει. 

Μια ακόμα χρονιά που σημαδεύτηκε από αιματηρές συγκρούσεις, σκάνδαλα και τραγικά γεγονότα, απασχολώντας την παγκόσμια κοινή γνώμη.
1. Ο παράνομος δεσμός του Φρανσουά Ολάντ 


Από την εποχή του πλανητάρχη Μπιλ Κλίντον και την εξωσυζυγική σχέση του με τη Μόνικα Λεβίνσκι είχαμε να ζήσουμε αντίστοιχο ερωτικό σκάνδαλο με πολιτικό άρωμα. 

Η αποκάλυψη της διπλής ζωής του προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έστειλε στο νοσοκομείο με νευρική κρίση την επίσημη μέχρι τότε αγαπημένη του Βαλερί Τριερβελέρ. 

Η πέτρα του σκανδάλου Ζιλί Γκαγιέ έσπευσε από την άλλη πλευρά να καταθέσει αγωγή στο περιοδικό Closer που παρουσιάσε αδιάψευστα φωτογραφικά ντοκουμέντα της σχέσης τους. 



2. Ο εφιάλτης του ιού Έμπολα


Η εμφάνιση κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και την Ευρώπη σήμανε τον συναγερμό, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις κυβερνήσεις να πιάνονται στον ύπνο.

Ο θανατηφόρος ιός του Έμπολα άρχισε να λαμβάνει διαστάσεις επιδημίας και τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται σε όλο τον κόσμο. 

Οι νεκροί από το ξέσπασμα του ιού, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ανέρχονται σε 7.588 σε σύνολο 19.497 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. 



3. Θάνατος Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν


Από υπερβολική χρήση κοκτέιλ ναρκωτικών προκλήθηκε ο θάνατος του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Φίλιπ Σέιμουρ Χόφμαν. 

Ο 46χρονος ηθοποιός βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη στις 2 Φεβρουαρίου με μια σύριγγα στο αριστερό του χέρι. 



4. Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι 

Ως οι πιο δαπανηροί στην ιστορία πέρασαν οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στο Σότσι, με το κόστος τους να ξεπερνά τα 51 δισεκατομμύρια δολάρια. 



Οι απειλές για τρομοκρατικά χτυπήματα κατά τη διάρκεια των Αγώνων δεν πραγματοποιήθηκαν παρά τις επιθέσεις που σημειώθηκαν λίγες ημέρες πριν από την τελετή έναρξης. 

Αυτό που τελικά σκίασε τους Χειμερινούς Αγώνες στο Σότσι ήταν το ατύχημα που άφησε παράλυτη την 23χρονη σκιέρ Μαρία Κομισάροβα και το σκάνδαλο "μαγειρέματος" των αποτελεσμάτων προκειμένου να συμμετάσχει η Βανέσα Μέι. 



5. "Ψυχρός πόλεμος" Ρωσίας - Ουκρανίας


Μαζικές πορείες, συγκρούσεις διαδηλωτών με ουκρανικά σώματα ασφαλείας, πτώση του Ουκρανού προέδρου Βίκτορ Γιανούκοβιτς και προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία ήταν μερικά από τα γεγονότα που περιελάμβανε το "μενού" της ουκρανικής κρίσης. 

Ακολούθησαν συγκρούσεις ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων, ενώ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και τα όσα διαδραματίζονταν αποφασίστηκε η επιβολή αμερικανικών και ευρωπαϊκών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. 



6. Εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370

Από το Σάββατο 8 Μαρτίου και μέχρι σήμερα τα ερωτήματα για την πτήση ΜΗ370 της Malaysian Airlines που μετέφερε 239 ψυχές παραμένουν αναπάντητα. 

Ακόμα δεν έχουν βρεθεί τα συντρίμμια του αεροσκάφους που εκτελούσε πτήση από την Κουάλα Λουμπούρ στο Πεκίνο, ενώ οι θεωρίες συνωμοσίας και τα σενάρια για το εξαφανισμένο αεροσκάφος είναι πολλά. 



7. Ομαδική απαγωγή κοριτσιών από την Μπόκο Χαράμ


Στις 14 Απριλίου 2014 οπλισμένοι στρατιώτες από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ εισέβαλαν σε σχολείο θηλέων σε χωριό της Νιγηρίας και απήγαγαν περίπου εκατοντάδες έφηβα κορίτσια. 

Το γεγονός έκανε τον γύρο του κόσμου, αλλά παρά τις διεθνείς προσπάθειες και εκκλήσεις για απελευθέρωσή τους, μόνο μερικές κοπέλες κατάφεραν να διαφύγουν. 



8. Το ναυάγιο του Sewol


Ήταν 16 Απριλίου όταν το κορεατικό πλοίο Sewol βυθίστηκε, παρασύροντας στον υγρό τάφο 304 ανθρώπους που στην πλειονότητά τους ήταν μαθητές Λυκείου. 

Ο ιδιοκτήτης του μοιραίου πλοίου βρέθηκε 3 μήνες μετά την τραγωδία νεκρός σε προχωρημένο στάδιο αποσύνθεσης, με τις αρχές να εκτιμούν ότι αυτοκτόνησε. 



9. Θάνατος Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες


Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 87 ετών άφησε ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας και κορυφαίος συγγραφέας της εποχής μας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες. 

Ο συγγραφέας πέθανε στο σπίτι του στο Μεξικό στις 17 Απριλίου, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του και τους δυο γιους του.



10. Ευρωεκλογές και άνοδος του ευρωσκεπτικισμού


Οι Ευρωεκλογές του Μαΐου επιβεβαίωσαν τους μεγάλους φόβους, με την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών να προκαλεί "πονοκέφαλο" στην Ευρώπη. 

Χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη δύναμη που απέκτησαν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και τα μεγάλα ποσοστά αποχής.

Οι επικεφαλής μάλιστα των 28 κρατών και κυβερνήσεων αποφάσισαν να επανεξετάσουν τις προτεραιότητες της Ε.Ε. για να την αντιμετώπιση του ευρωσκεπτικιστικού κύματος. 



11. Θάνατος Μάγια Αγγέλου


Στις 28 Μαΐου έφυγε από τη ζωή η βραβευμένη Αφροαμερικανίδα ποιήτρια, πεζογράφος, ακτιβίστρια και καθηγήτρια πανεπιστημίου Μάγια Αγγέλου. 

Είχε χαρακτηριστεί ως μια από τις πιο σπουδαίες Αμερικανίδες ποιήτριες και συγγραφείς και μια από τις σημαντικότερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. 

Το Μάγια Αγγέλου ήταν λογοτεχνικό ψευδώνυμο της Μάργκεριτ Αν Τζόνσον που το υιοθέτησε μετά τον γάμο της το 1951 με τον 'Ελληνα Αναστάσιο Άνγκελος, ναυτικό με καλλιτεχνικές ανησυχίες. 



12. Ο τρόμος των τζιχαντιστών 


Το Ισλαμικό Κράτος ανακήρυξη μονομερώς στις 29 Ιουνίου την ίδρυση χαλιφάτου σε μια έκταση που περιέχει περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, ορίζοντας στη θέση του "χαλίφη" τον Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι. 

Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους προκάλεσαν αποτροπιασμό σε όλο τον κόσμο με τους αποκεφαλισμούς ομήρων που ανέβασαν στο διαδίκτυο. 



13. Βομβαρδισμοί στη Γάζα 


Η κατάσταση ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους έφτασε στα άκρα το καλοκαίρι, με την εικόνα στη Γάζα μετά από αλεπάλληλες συγκρούσεις να είναι αποκαρδιωτική. 

Ο πόλεμος στοίχισε τη ζωή σε χιλιάδες Παλαιστινίους, ενώ οι απώλειες για τους Ισραηλινούς ήταν μικρή. 



14. Παγκόσμιο Κύπελλο


Η εθνική Γερμανίας σήκωσε για τέταρτη φορά στην ιστορία της το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. 

Οι Έλληνες διεθνείς έφτασαν μια ανάσα από μια επική πρόκριση στους "8" του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά στάθηκαν άτυχοι και αποκλείστηκαν στα πέναλτι από την εθνική ομάδα της Κόστα Ρίκα. 



15. Η κατάρριψη της πτήσης MH17


Στις 17 Ιουλίου 2014 συνετρίβη στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, στην Ανατολική Ουκρανία, κοντά στα ρωσοουκρανικά σύνορα, ένα Boeing 777-2H6ER των μαλαισιανών αερογραμμών που εκτελούσε την πτήση Άμστερνταμ - Κουάλα Λουμπούρ. 

Το αεροπλάνο, στο οποίο επέβαιναν 298 άνθρωποι, συνετρίβη βόρεια της πόλης Τορέζ, στην περιφέρεια του Ντόνετσκ, κοντά στα σύνορα Ουκρανίας - Ρωσίας. 



16. Η δολοφονία του Μάιλ Μπράουν


"Θα έκανα το ίδιο" παραδέχτηκε ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον σε συνέντευξη που παραχώρησε μετά την απόφαση αθώωσής του για τη δολοφονία του Μάικλ Μπράουν στις 9 Αυγούστου, στο Φέργκιουσον. 

Μια δολοφονία που πυροδότησε την έκρηξη οργής κατά της αστυνομικής βίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. 



17. Αυτοκτονία Ρόμπιν Γουίλιαμς


Παγκόσμια θλίψη προκάλεσε ο θάνατος του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Ρόμπιν Ουίλιαμς. Ο 63χρονος ηθοποιός, που αυτοκτόνησε στις 11 Αυγούστου, βρέθηκε στο διαμέρισμά του στη βόρεια Καλιφόρνια καθισμένος, φορώντας τα ρούχα του και έχοντας δέσει μια ζώνη στο λαιμό του. 

Στον αριστερό καρπό του είχε επιφανειακές χαρακιές από σουγιά, που δείχνουν ότι προσπάθησε να κόψει τις φλέβες του, πριν κρεμαστεί. Ο σιουγιάς βρέθηκε δίπλα στο νεκρό σώμα του. 



18. Δημοψήφισμα ανεξαρτησίας στη Σκωτία


Στις 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. 

Οι Σκωτσέζοι απέρριψαν τελικά σε ποσοστό 55,3% την ανεξαρτησία, με την εκστρατεία του "ναι" ωστόσο να μετατρέπει τη διαδικασία σε αμφίρροπη μάχη.



19. Η καταδίκη του Πιστόριους


Μήνες μετά τη δολοφονία της συντρόφου του Ρίβα Στέενκαμπ και το τέλος της πολύκροτης δίκης του παραολυμπιονίκη Όσκαρ Πιστόριους προκάλεσε την οργή της κοινής γνώμης που έκανε λόγο για ποινή χάδι. 

Ο "Blade Runner" καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση για ανθρωποκτονία εξ αμελείας για τη δολοφονία του 29χρονου μοντέλου το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου του 2013. 

Η νοτιοαφρικανική εισαγγελία άσκησε έφεση εναντίον της καταδίκης αλλά και της "σοκαριστικά ακατάλληλης", όπως χαρακτηρίστηκε, ποινής που του επιβλήθηκε. 



20. Προσεδάφιση του Philae στον κομήτη 67Ρ/Churyumov-Gerasimenko



"Ένα μεγάλο βήμα για τον ανθρώπινο πολιτισμό"... τα λόγια με τα οποία περιέγραψαν την πρώτη προσεδάφιση γήινου σκάφους σε κομήτη. 

Το σκάφος "Philae" εγκατέλειψε το μητρικό σκάφος "Rosetta" το πρωί της 12ης Νοεμβρίου και κατάφερε μετά από επτά ώρες να προσεδαφιστεί με ασφάλεια στον κομήτη 67P/Churyumov-Gerasimenko. 



21. Αιματηρή ομηρία στο Σίδνεϊ


Δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την έφοδο της αυστραλιανής αστυνομίας στο καφέ του Σίδνεϊ όπου ένοπλος κρατούσε δεκάδες ομήρους επί 15 ώρες. 

Νεκρός έπεσε και ο δράστης Μαν Χαρόν Μονίς, Ιρανός μετανάστης και αυτοαποκαλούμενος σεΐχης. 



22. Πολύνεκρη επίθεση Ταλιμπάν σε σχολείο στο Πακιστάν


Ένα από τα πιο φρικτά μαζικά εγκλήματα της χρονιάς, όταν στις 16 Δεκεμβρίου Ταλιμπάν σκόρπισαν τον θάνατο σε σχολείο της Πεσαβάρ. 

Ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 145, εκ των οποίων 138 ήταν παιδιά ηλικίας από 10 έως 20 ετών. 



23. Συντριβή αεροσκάφους της AirAsia


Η πτήση QZ8501 της AirAsia εξαφανίστηκε από τα ραντάρ ενώ εκτελούσε το δρομολόγιο από τη Σουραμπάγια στη Σιγκαπούρη. 

Εν μέσω κακών καιρικών συνθηκών, ο πιλότος ζήτησε άδεια από τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας να ανέβει σε ύψος και 5 λεπτά αργότερα χάθηκε το στίγμα του αεροσκάφους. 

Μετά από τρεις ημέρες ερευνών, οι ομάδες διάσωσης εντόπισαν στις 30 Δεκεμβρίου τα συντρίμμια του αεροσκάφους και τα πτώματα δεκάδων επιβατών στη θάλασσα της Ιάβας, λίγα μίλια από το σημείο όπου καταγράφηκε το τελευταίο στίγμα του.