«Μπλόκο» στη φορολογική ενημερότητα εάν δεν πληρώσετε ΕΝΦΙΑ

30 Δεκεμβρίου, 2014


Οι προφορικές εντολές της ΓΓΔΕ

Αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να μην καταφέρουν να βγάλουν φορολογική ενημερότητα βρίσκονται χιλιάδες φορολογούμενοι, εάν δεν πληρώσουν το σύνολο του ΕΝΦΙΑ.

Όπως μεταδίδει η «Εφημερίδα των Συντακτών», με εντολή της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων ζητείται προκαταβολική πληρωμή των δόσεων Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων. Παρά το γεγονός ότι ο νόμος προβλέπει έκδοση φορολογικού πιστοποιητικού μη οφειλών διάρκειας ενός μηνός για μη ληξιπρόθεσμα χρέη

Ειδικότερα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) φέρεται να δόθηκε εντολή για τη μη χορήγηση φορολογικής ενημερότητας αν δεν καταβληθεί όλος ο ΕΝΦΙΑ από τους υπόχρεους. Κάτι τέτοιο γίνεται προκειμένου να ενισχυθούν οι εισπράξεις και να επιτευχθεί ο ετήσιος στόχος των εσόδων.

Αντίστοιχη εντολή είχε δοθεί και για το «πάγωμα» των επιστροφών φόρου, με πρόσχημα τους συμψηφισμούς με χρέη προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Υπενθυμίζεται ότι η φορολογική ενημερότητα διαρκεί δύο μήνες για όσους δεν χρωστούν στο Δημόσιο, ενώ έναν μήνα ισχύει σε περίπτωση ύπαρξης μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, οφειλών που τελούν σε αναστολή ή έχουν υπαχθεί σε πρόγραμμα ρύθμισης τμηματικής καταβολής.