Ντάισελμπλουμ: Αποφασίσαμε 4μηνη παράταση, όχι 6μηνη που ήθελε η Αθήνα - Λεπτό προς λεπτό οι ανακοινώσεις από τις Βρυξέλλες

20 Φεβρουαρίου, 2015


- Πρώτος στην συνέντευξη τύπου παρουσιάστηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ
- "Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να μας παρουσιάσουν έναν κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις που επιθυμουν και αυτός ο κατάλογος θα μας παρουσιαστεί την Δευτέρα"
- "Για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 θα λάβουμε υπόψιν μας τις συνθήκες που επικρατούν τώρα"
- "Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απέχουν από μονομερείς ενέργειες οι οποίες θα βλάψουν την διαδικασία"
- Μοσκοβισί: Η συμφωνία είναι όχι μόνο προς το συμφέρον του ελληνικού λαού αλλά και προς το συμφέρον της Ευρώπης
- ΔΕΙΤΕ LIVE ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ EUROGROUP
- ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Και εγένετο (καταρχήν) συμφωνία!

Μετά από... συνεχείς διαβουλεύσεις και ατελείωτες συναντήσεις, το αποψινό Eurogroup είχε ως αποτέλεσμα μία αρχική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων.

Η συνεδρίαση του Eurogroup ξεκίνησε με περισσότερες από τρεις ώρες καθυστέρηση και συγκεκριμένα στις 19:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) της Παρασκευής.

Ο "λευκός καπνός" για τον οποίο έκανε λόγο ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά την άφιξή του στην συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης, φαίνεται τελικά να... βγήκε.

Δείτε εδώ live την συνέντευξη τύπου



Τι είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ


Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως υπάρχει ελπίδα για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος.

Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως "θέλαμε την αίτηση για παράταση του ελληνικού προγράμματος. Θέλαμε εμπιστοσύνη. Να δούμε τα συμφωνημένα και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν. Απόψε ήταν ένα σημαντικό βήμα". 

Ντάισελμπλουμ: "Για το πρωτογενές πλεόνασμα 2015 θα λάβουμε υπόψιν μας τις συνθήκες που επικρατούν"

Ο κ. Ντάισελμπλουμ, υπογράμμισε πως οι διαπραγματεύσεις έφεραν την συμφωνία και συγκεκριμένα ένα κείμενο, το οποίο μοιραζόταν στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, ενώ ο ίδιος μιλούσε. 

"Η δήλωση δίνει τις γενικές λεπτομέρειες για τη συμφωνία", συμπλήρωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ και συνέχισε: "Χθες λάβαμε αίτηση για παράταση της συμφωνίας για 4 μήνες. Υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα και θα γίνει χρήση. Αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι συνομιλίες θα επιτρέψουν την εκταμίευση της δόσης. Αυτό ως προαπαιτούμενο έχει την επιτυχή έκβαση των συνομιλιών. Το πρόγραμμα πρέπει να βασίζεται σε δεσμεύσεις της ελληνικές πλευράς. Να δεσμεύονται στις μεταρρυθμίσεις και να απέχουν από μονομερείς ενέργειες".

Ο επικεφαλής του Eurogroup τόνισε ακόμη πως η ελληνική πλευρά επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή της να τηρήσει δανειακές υποχρεώσεις, να διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του χρέους, να παρουσιάσει έναν πρώτο κατάλογο με μεταρρυθμίσεις που βασίζονται σε ήδη ανειλημμένες υποχρεώσεις ο οποίος πρέπει να είναι έτοιμος τη Δευτέρα. 

"Οι θεσμοί θα μας πουν αν ο κατάλογος είναι αρκετός ως σημείο αναφοράς και στη συνέχεια θα προχωρήσουμε σε συμφωνία. Αν η διαδικασία είναι επιτυχής, θα αρχίσουν οι διαβουλεύσεις. Η λίστα των μεταρρυθμίσεων θα γίνει πιο αναλυτική και κατανοητή για να τις αξιολογήσουμε", δήλωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Τι αναφέρει η συμφωνία


Στην συμφωνία προβλέπεται τετράμηνη και όχι εξάμηνη παράταση (όπως αξίωνε αρχικά η ελληνική πλευρά), ενώ εκτός από την τετράμηνη παράταση πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν στην συμφωνία μέτρα λιτότητας.

Κύκλοι του Μαξίμου: «Ας περιμένουμε να δούμε το τελικό αποτέλεσμα, γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

«Μοιάζει να υπάρχει μια συμφωνία», είπε η μια πηγή που πρόσκειται στις διαπραγματεύσεις. «Οι όροι βρίσκονται στην πορεία να καθοριστούν», πάντως «πρέπει να αναμείνουμε να επισημοποιηθεί (η συμφωνία) καθώς οι αντιπροσωπείες μπορεί να εγείρουν κι άλλες ενστάσεις», πρόσθεσε η πηγή αυτή

- Η Γερμανία απαιτούσε «σημαντικές βελτιώσεις» σε ό, τι αφορά τις δεσμεύσεις της Αθήνας για τις μεταρρυθμίσεις

- Οι πληροφορίες αναφέρουν ακόμη πως θα υπάρχει αναφορά στο "πάγωμα" των υπέρογκων πρωτογενών πλεονασμάτων και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την ώρα που πηγές από τις Βρυξέλλες ανέφεραν πως "το αίτημα Βαρουφάκη δεν άλλαξε ούτε λέξη"

- Ακόμη, δεν θα υπάρχει πρόβλεψη για ποσοστό πρωτογενούς πλεονάσματος στο 1,5%, ενώ η συμφωνία προβλέπει και... "μη αξιολόγηση"

- Ισπανοί και Πορτογάλοι προσπάθησαν να μπλοκάρουν την συμφωνία, ωστόσο οι αντιστάσεις τους κάμφθηκαν!

- Η Ελλάδα θα πρέπει μέχρι την προσεχή Δευτέρα να παρουσιάσει μία λίστα μεταρρυθμίσεων, οι οποίες συγκεκριμένα θα αναφέρουν πως η ελληνική κυβέρνηση:
        - Θα αντιμετωπίσει την φοροδιαφυγή και την διαφθορά
        - Θα διορθώσει τα "κακώς κείμενα" στην Δημόσια Διοίκηση
        - Θα ανατρέψει την ανθρωπιστική κρίση, αποτέλεσμα της εξαετούς λιτότητας της Ε.Ε. και του ΔΝΤ.

http://www.newsit.gr/politikh/egeneto-symfwnia-eurogroup-anakoinwseis-2002