Η Bild κοστολόγησε τις μεταρρυθμίσεις που έστειλε η Ελλάδα στις Βρυξέλλες – Στόχος να βρεθούν πάνω από 7 δισ. ευρώ – Ποια μέτρα προτείνει η Αθήνα

23 Φεβρουαρίου, 2015


- Τα μεσάνυχτα λήγει η διορία να καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση τον κατάλογο με τιςμεταρρυθμίσεις 
- Προσχέδιο έχει ήδη σταλεί στις Βρυξέλλες για να γίνουν... παρατηρήσεις
- Σύμφωνα με τη Bild τα μέτρα θα φέρουν στα κρατικά ταμεία πάνω από 7 δισ. ευρώ
- Ποιες είναι οι προτάσεις της κυβέρνησης και από που σχεδιάζει να βρεί έσοδα για να κλείσει τη μαύρη τρύπα
- 2,5 δισ. ευρώ ο στόχος από τη φορολόγηση μεγάλων περιουσιών και ολιγαρχών
- Μέσα οι 100 δόσεις είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας

Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας προσπαθεί να ισορροπήσει στο τεντωμένο σχοινί που ονομάζεται ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις αντιδράσεις Γλέζου, Σακοράφα, Μητρόπουλου, Κατρούγκαλου και Λαφαζάνη, η Αθήνα έχει ανοιχτό ακόμη ένα μέτωπο: αυτό με τις Βρυξέλλες, που περιμένουν τον κατάλογο με τις μεταρρυθμίσεις ώστε αν εγκριθούν, να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία του Eurogroup που προβλέπει 4μηνη παράταση του προγράμματος διάσωσης ύψους 172 δισ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έχει ήδη στείλει από το απόγευμα της Κυριακής στις Βρυξέλλες ένα περίγραμμα των θέσεών της και μέχρι το βράδυ της Δευτέρας θα στείλει και τις οριστικές της προτάσεις.

Στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα σταλούν από τον Γιάνη Βαρουφάκη στους "Θεσμούς" δηλαδή σε ΕΚΤ, Κομισιόν και ΔΝΤ, οι οποίες δεν θα είναι κοστολογημένες όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, θα περιλαμβάνονται:
- μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής
- μέτρα κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής
- μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης
- μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο με αξιολόγηση και κινητικότητα χωρίς απολύσεις
- μέτρα από την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ
- μέτρα για την ανεξαρτησία της γενικής γραμματείας Δημοσίων Εσόδων
- προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων

Η γερμανική εφημερίδα Bild υποστηρίζει σε δημοσίευμά της πως οι μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει η Αθήνα στους δανειστές θα τις επιτρέψουν να συγκεντρώσει έσοδα που θα ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επικαλούμενη πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση, η εφημερίδα αναφέρει πως οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η Αθήνα, περιλαμβάνουν την πάταξη του λαθρεμπορίου της βενζίνης και των τσιγάρων, από όπου το ελληνικό κράτος θα συγκεντρώσει αντίστοιχα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των ολιγαρχών, καθώς επίσης άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της είσπραξης των ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων.

Συνολικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα στοχεύει στη συγκέντρωση περίπου 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα.

Με πληροφορίες και από ΑΠΕ - ΜΠΕ