Μυστήριο με την πτώση του Airbus

26 Μαρτίου, 2015


Ο γερμανός πιλότος Andreas Lubitz αποφάσισε να πάρει στο θάνατο 149 ανθρώπους - Δραματικά λεπτά και κραυγές από τους επιβάτες...

Μεγάλο μυστήριο καλύπτει τους λόγους που οδήγησαν τον συγκυβερνήτη του μοιραίου αεροπλάνου της Germanwings να το ρίξει στις Άλπεις εσκεμμένα.

Πλέον όλα τα βλέμματα στρέφονται πάνω στον Γερμανό Andreas Lubitz (Αντρέας Λούμπιτς) που κατονομάστηκε από τον εισαγγελέα της Μασσαλίας ως τον άνθρωπο που είναι υπεύθυνος για το τραγικό συμβάν στις Άλπεις που στοίχισε τη ζωή σε 150 ανθρώπους. 

Πληροφορίες αναφέρουν ότι όσα είπε ο εισαγγελέας σήμερα το μεσημέρι ήταν γνωστά στις αρχές από το βράδυ της Τρίτης. Ότι δηλαδή ο συγκυβερνήτης με μια πολύ περίεργη συμπεριφορά κλείδωσε τον πιλότο έξω από το πιλοτήριο και οδήγησε προς το θάνατο. 

Παραμένει μεγάλο ερώτημα ο λόγος που τον οδήγησε σε αυτή την πράξη. Είχε ψυχικά προβλήματα ή ήταν τρομοκράτης; Αυτά τα ερωτήματα ενδεχομένως να απαντηθούν, καθώς οι αρχές από χθες το βράδυ αναζητούν απαντήσεις στο παρελθόν του. Ο ίδιος πάντως δεν εμφανίζεται σε λίστες τρομοκρατών. 

Αυτό που είναι γεγονός είναι ότι αν και ο κυβερνήτης είχε πάνω από δέκα χρόνια εμπειρία, ο συγκυβερνήτης είχε 630 ώρες πτήσης και εργαζόταν από το 2013.

Ο εισαγγελέας της Μασσαλίας απέκλεισε το ενδεχόμενο να έπαθε κάτι ο συγκυβερνήτης. Όπως είπε ανέπνεε κανονικά, υπονοώντας ότι δεν αντιμετώπισε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. 

«Τα πάντα εστιάζονται στη συμπεριφορά του συγκυβερνήτη που έμεινε κλειδωμένος στο πιλοτήριο», δήλωσε ο εισαγγελέας Μασσαλίας για τη συντριβή του Airbus.

Λίγο πριν την αποκάλυψη του γενικού εισαγγελέα για τις πραγματικές συνθήκες συντριβής του αεροσκάφους της Germanwings, η οικογένεια του συγκυβερνήτη που έριξε σκόπιμα το αεροσκάφος, έφυγε από την Μασσαλία όπου βρισκόταν μαζί με άλλους συγγενείς.

Η οικογένεια του είχε φτάσει στην περιοχή, όμως βρισκόταν σε διαφορετική αίθουσα από τους υπόλοιπους συγγενείες, όπως και η οικογένεια του πιλότου. Οταν ενημερώθηκαν πως έριξε συνειδητά το αεροσκάφος, οι συγγενείς του έφυγαν από την Μασσαλία. Οι οικογένειες ενημερώθηκαν μια ώρα πριν τη συνέντευξή τύπου προσωπικά από τον εισαγγελέα.

Οι αποκαλύψεις είναι δραματικές

Ο συγκυβερνήτης έριξε εσκεμμένα το αεροσκάφος της Germanwings στις γαλλικές Άλπεις. Όπως αποκάλυψε ο εισαγγελέας αρχικά οι συνομιλίες στο μαύρο κουτί είναι κανονικές, ακόμα και πρόσχαρες. Κάποια στιγμή, ο κυβερνήτης έφυγε για να ικανοποιήσει μία σωματική του ανάγκη (ακούγεται μάλιστα ο ήχος της καρέκλας που πηγαίνει προς τα πίσω και η πόρτα που ανοίγει) και στο πιλοτήριο έμεινε μόνος του ο γερμανός συγκυβερνήτης, ο οποίος πάτησε το κουμπί για να ξεκινήσει η διαδικασία καθόδου του αεροσκάφους.

Επιστρέφοντας ο κυβερνήτης, ζήτησε πρόσβαση στο εσωτερικό του πιλοτηρίου, κάνοντας χρήση της ειδικής διαδικασίας. Δεν έλαβε απάντηση από το πιλοτήριο. Από το πιλοτήριο ακούγεται η ανάσα του συγκυβερνήτη, δείγμα ότι ήταν ζωντανός εκείνη τη στιγμή.

Στη συνέχεια ακούγεται ο πύργος ελέγχου που ζητά επικοινωνία, χωρίς να υπάρχει απόκριση. Ο γάλλος εισαγγελέας επανέλαβε πολλές φορές ότι στη διάρκεια των δέκα λεπτών που διήρκεσε η κάθοδος του αεροσκάφους, ο κυβερνήτης δεν είπε «ούτε μία λέξη».

Λίγο πριν την πρόσκρουση του αεροπλάνου της Germanwings, ενεργοποιείται ο συναγερμός και τα χτυπήματα του κυβερνήτη στην πόρτα γίνονται όλο και πιο δυνατά. Ο πιλότος προσπαθεί να σπάσει την πόρτα αλλά δεν μπορεί....

Πριν την οριστική πρόσκρουση ακούγεται ο ήχος μιας πρώτης πρόσκρουσης. 

«Δεν υπήρξε κανένα σήμα κινδύνου και καμία έκκληση για βοήθεια» λέει ο εισαγγελέας. Ερμηνεύοντας τα στοιχεία, ο εισαγγελέας λέει ότι πιστεύει πως ο συγκυβερνήτης αρνήθηκε να ανοίξει την πόρτα και πάτησε το κουμπί για να χάσει ύψος το αεροσκάφος.

Ο εισαγγελέας διευκρίνισε πως η ενέργεια του συγκυβερνήτη, για τον οποίο είπε πως ονομάζεται Αντρέας Λούμπιτς, ήταν γερμανικής εθνικότητας και δεν είχε καταγραφεί ως τρομοκράτης, δείχνει πως αυτός είχε βούληση να καταστρέψει το αεροπλάνο, ενώ πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν λόγοι για να θεωρηθεί η συντριβή τρομοκρατική ενέργεια.

Σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα, τα θύματα δεν αντελήφθησαν πως το αεροπλάνο πρόκειται να συντριβεί παρά την εντελώς τελευταία στιγμή, έχασαν ακαριαία τη ζωή τους και ακούστηκαν κραυγές τις εντελώς τελευταίες στιγμές...