Αλμυρά τα τεκμήρια: Περισσότεροι φορολογούμενοι θα πληρώσουν μεγαλύτερους φόρους

03 Απριλίου, 2015


Τα τεκμήρια όχι μόνο δεν καταργούνται για τις φετινές δηλώσεις, αλλά γίνονται πιο αλμυρά. Ιδίως εκείνα της απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Κι αυτό γιατί στη δαπάνη αγοράς προστίθενται φόροι μεταβίβασης ακινήτων, αμοιβή συμβολαιογράφου, καθώς τυχόν άλλοι φόροι.

Επίσης στα προηγούμενα τεκμήρια διαβίωσης όπως αυτοκινήτων, ακινήτων, σκαφών αναψυχής προστίθενται τα ποσά που δαπάνησαν οι φορολογούμενοι για αγορά μετοχών, εντόκων γραμματίων και ομολόγων, σύσταση ή αύξηση κεφαλαίων επιχειρήσεων ή για απόκτηση κινητών αξιών αξίας άνω των 10.000 ευρώ.
Το συμπέρασμα που προκύπτει από την εγκύκλιο που έδωσε στη δημοσιότητα η γενική γραμματέας δημοσίων εσόδων κ. Κατερίνα Σαββαίδου είναι περισσότεροι φορολογούμενοι θα πέσουν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και θα πληρώσουν περισσότερους φόρους.

Για τον υπολογισμό των τεκμηρίων λαμβάνονται υπόψη τα ακίνητα, τα αυτοκίνητα, τα δίδακτρα για τα ιδιωτικά σχολεία, οι οικιακοί βοηθοί, οι οδηγοί αυτοκινήτων, τα σκάφη αναψυχής, τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα, οι πισίνες.
Ειδικά για τις κατοικίες στην εγκύκλιο αναφέρεται ότι το τεκμήριο ανά τετραγωνικό μέτρο ξεκινάει από 40 ευρώ και φτάνει στα 400 ευρώ το τετραγωνικό. Αναλυτικά η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης ή της δωρεάν παραχωρούμενης κύριας κατοικίας υπολογίζεται κλιμακωτά ως ακολούθως:

-μέχρι και τα 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
-από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
-από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
-από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
-από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

Για τα ΙΧ αυτοκίνητα με ηλικία ως πέντε χρόνια το τεκμήριο ξεκινά από τις 4.000 ευρώ για τα 1.000 κυβικά εκατοστά και φτάνει τις 23.800 ευρώ για πάνω από 3.500 κυβικά εκατοστά.

Τα τεκμήρια μπορούν να αμφισβητήσουν όσοι:

α) υπηρετούν τη στρατιωτική θητεία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις,
β) είναι φυλακισμένοι,
γ) νοσηλεύονται σε νοσοκομείο ή κλινική,
δ) είναι άνεργοι και δικαιούνται βοήθημα ανεργίας,
ε) συγκατοικούν με συγγενείς πρώτου βαθμού και έχουν μειωμένες δαπάνες διαβίωσης, λόγω αποδεδειγμένης συμβολής στις δαπάνες αυτές των συγγενών τους με την προϋπόθεση ότι οι τελευταίοι αυτοί έχουν εισόδημα από εμφανείς πηγές,
στ) είναι ορφανοί ανήλικοι οι οποίοι έχουν στην κυριότητά τους επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης από κληρονομιά του πατέρα ή της μητέρας τους και
ζ) προσκομίζουν στοιχεία από τα οποία αποδεικνύεται ότι για λόγους ανώτερης βίας πραγματοποίησαν δαπάνη μικρότερη από την αντικειμενική.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΓΚΛΥΚΛΙΟ
http://www.newsit.gr/ellada/pio-almyra-ginontai-ta-tekmhria-foroi-0304/387852