Ανεπάγγελτη με καταθέσεις 97 εκατ. ευρώ και νοικοκυρά με 23 εκατ. ευρώ – Τα παράξενα και τα παράλογα της φοροδιαφυγής – "Βροχή" οι κατασχέσεις

03 Μαΐου, 2015


- Τα απίστευτα της λίστας με τους εκατομμυριούχους υπόπτους για φοροδιαφυγή 
- Περιλαμβάνονται άνεργοι, ανεπάγγελτοι και συνταξιούχοι
- Δήλωναν στις φορολογικές τους δηλώσεις εκατομμύρια αλλά κανείς δεν τους είχε κάνει έλεγχο
- Αποδείχθηκε πως οι καταθέσεις τους ήταν πολύ μεγαλύτερες απ’ αυτές που δήλωναν
Κατασχέσεις λογαριασμών, ακινήτων και θυρίδων από τους οικονομικούς εισαγγελείς 

Έχει καταντήσει κοινότυπο αλλά τελικά "λεφτά υπάρχουν". Βρίσκονται στις λίστες της φοροδιαφυγής που ανακάλυψαν οι οικονομικοί εισαγγελείς. Στον κατάλογο των υπόπτων για φοροδιαφυγή υπάρχουν άνεργοι, συνταξιούχοι και ανεπάγγελτοι.

Παν. Αθανασίου, Ι. Δραγάτσης και Γαλ. Μπρης, οι οικονομικοί εισαγγελείς που ανέλαβαν την... πάταξη της φοροδιαφυγής, δεν μπορούσαν να πιστέψουν στα μάτια τους όταν είδαν άνεργη με καταθέσεις σχεδόν 100 εκατ. ευρώ ή ανεπάγγελτους με επίσης ιλιγγιώδη ποσά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Γυναίκα που δήλωνε άνεργη και ανεπάγγελτη είχε καταθέσεις 97 εκατ. ευρώ. Το περίεργο είναι ότι δήλωνε στη φορολογική της δήλωση επί τρία συνεχόμενα χρόνια 15 εκατ. ευρώ και παρόλο που εμφανιζόταν ως άνεργη, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ψάξει και να ελέγξει πως μια άνεργη είχε καταθέσεις 15 εκατ. ευρώ ή αν είχε κι άλλα που δεν τα δήλωνε.

Έμπορος είχε δηλώσει την περίοδο 1996 -2015 2,5 εκατ. ευρώ και του βρήκαν αδήλωτες καταθέσεις 36 εκατ. ευρώ. Γυναίκα που εμφανίστηκε ως νοικοκυρά, δήλωσε στην εφορία 7 εκατ. ευρώ, αλλά βρήκαν στους τραπεζικούς της λογαριασμούς 23 εκατ. ευρώ και καλείται τώρα να τα δικαιολογήσει. Εως ότου μπορέσει να τα δικαιολογήσει έχουν δημευθεί όλα τα περιουσιακά της στοιχεία. 

Άλλος έμπορος δήλωσε 1,4 εκατ. ευρώ, του βρήκαν 34 εκατ. ευρώ. Ενας άλλος συνταξιούχος από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης είχε δηλώσει στην περίοδο 1996 -2007 4 εκατ. ευρώ και του βρήκαν 12,1 εκατ. ευρώ. Μία ολόκληρη (γνωστή) οικογένεια, δηλαδή πατέρας, μητέρα και δύο κόρες δήλωναν όλοι μαζί στην εφορία 5 εκατ. ευρώ και βρήκαν σε κοινό λογαριασμό τους 60 εκατ. ευρώ. 

Ένας άλλος ανεπάγγελτος δήλωνε 10 εκατ. ευρώ από το 2007 αλλά ούτε κι εκείνον τον είχε κανείς ενοχλήσει για να του γίνει έλεγχος. Βρήκαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς 40 εκατ. ευρώ. ΈΕνας φαρμακοποιός από την Αθήνα, δήλωνε εισόδημα 1 εκατ. ευρώ και βρέθηκαν σε τραπεζικό λογαριασμό του 10 εκατ. ευρώ. 

Νοικοκυρά δήλωνε εισόδημα 35.000 ευρώ και βρέθηκαν σε λογαριασμό της στην τράπεζα 7 εκατ. ευρώ. Δύο αδέλφια, ου δηλώνουν ιδιωτικοί υπάλληλοι δήλωναν 10 εκατ. ευρώ, βρέθηκαν σε κοινό λογαριασμό 18 εκατ. ευρώ. Μία άλλη κυρία με ασυνήθιστο επάγγελμα προσπαθεί ακόμα να δικαιολογήσει τα 18 εκατ. ευρώ που βρέθηκαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς της. 

Όλα όσα αποκαλύπτονται έχουν φέρει "βροχή" κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, δηλαδή των τραπεζικών λογαριασμών των υπόπτων για φοροδιαφυγή, των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους και των τραπεζικών τους θυρίδων.

Η τελευταία δήμευση περιουσιακών στοιχείων έγινε μόλις προχθές σε γνωστό επιχειρηματία, ο οποίος κλήθηκε να δικαιολογήσει ένα ποσό αρκετών εκατομμυρίων που βρέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό του. Η πρώτη ανάλογη απόφαση είχε εκδοθεί στις 9 Ιανουαρίου 2015. 

Συνολικά στους τελευταίους τρεις μήνες οι οικονομικοί εισαγγελείς εξέδωσαν αποφάσεις για 29 δημεύσεις περιουσιών υπόπτων για φοροδιαφυγή. Ο έλεγχος συνεχίζεται.

Πηγή: Το Βήμα
http://www.newsit.gr/ellada/anergh-me-katatheseis-ekatomyrion-euro-forodiafygh/394400