Φωτιά στη Λακωνία: Σώθηκαν από το λιμενικό οι άνθρωποι στην παραλία - Εκκενώθηκαν 4 χωριά που τυλίχθηκαν στις φλόγες

17 Ιουλίου, 2015


- O 58χρονος άντρας άφησε την τελευταία του πνοή στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης
- Σώοι οι δύο πιλότοι του καναντέρ που έκανε αναγκαστική προσγείωση σε χωράφι - Δείτε φωτό από το σημείο
- Εκκενώθηκαν τα χωριά Λάχι, Φαρακλό Αγιος Νικόλαος και Μεσοχώρι
- Οι άνεμοι έντασης ακόμα και 9 μποφόρ δυσχεραίνουν το έργο των πυροσβεστών που επιχειρούν
- Στη Λακωνία πηγαίνει ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Χρήστος Σπίρτζης
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Οι νεότερες πληροφορίες λένε ότι το λιμενικό παρέλαβε τους ανθρώπους του Αγίου Νικόλα που βρίσκονταν στην παραλία και είναι όλοι καλα στην υγεία τους.

Όσο για τον 58χρονο αλλοδαπό τουρίστα που άφησε την τελευταία του πνοή, φαίνεται πως τελικά, ο άνθρωπος"έσβησε" απ0ό ανακοπή καρδιάς. Είχε μεταφερθεί νωρίτερα στο Κέντρο Υγείας της Νεάπολης με αναπνευστικά προβλήματα...

Θυμίζουμε ότι το Κέντρο Υγείας της Νεάπολης έχει εκκενωθεί ενώ οι ασθενείς έχουν μεταφερθεί στο γηροκομείο της πόλης.
Παράλληλα, με απόφαση του διοικητή της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τα Κέντρα Υγείας Μολάων και Σπάρτης,
καθώς και το νοσοκομείο της πόλης, βρίσκονται σε ετοιμότητα προκειμένου να εξυπηρετούν τα έκτακτα περιστατικά.
ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Τα λεπτά περνούν αργά και βασανιστικά για τους κατοίκους της Νεάπολης και των γύρο χωριών, με τη φωτιά να μαίνεται ανεξέλεγκτη από το πρωί, να καταστρέφει περιουσίες και να υπάρχει φόβος για εγκωβισμένους ανθρώπους σε χωριά που ήδη έχουν εκκενωθεί. 

Λίγο μετά τη 13.00 αναγκαστική προσγείωση πραγματοποίησε πυροσβεστικό αεροσκάφος, που συμμετείχε στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Λακωνία. Οι δύο πιλότοι του είναι καλά στην υγεία τους, όπως τόνισαν πηγές της Πυροσβεστικής.
Το καναντέρ που έκανε αναγκαστική προσγείωση
Το καναντέρ που έκανε αναγκαστική προσγείωση
ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

Στο μεταξύ ανεξέλεγκτα κινείται η πυρκαγιά στη Νεάπολη Λακωνίας.Το πύρινο μέτωπο έχει πλευρίσει από τα ανατολικά την Νεάπολη, ενώ μπήκε μέσα στο χωριό Άγιος Νικόλαος κι έφτασε έως τη θάλασσα, όπου ακόμα και με καϊκια απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι για να σωθούν.

Όπως δήλωσε η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Μονεμβασιάς, Παναγιώτα Αλειφέρη, έχουν εκκενωθεί τα χωριά Φαρακλό, Λάχι, Αγιος Νικόλαος, Μεσοχώρι. 
Η πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ανέφερε ότι το μεγάλο πρόβλημα αυτή την ώρα είναι στον Αγιο Νικόλαο, όπου οι φλόγες έχουν μπει μέσα στο χωριό.

ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT
ΦΩΤΟ NEWSIT

''Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι πως έχει γίνει μεγάλη καταστροφή'' δήλωσε στο NewsIt o Πέτρος Δεληγιάννης, πρόεδρος του χωριού Φαρακλό που εκκενώθηκε...



Οι άνεμοι αγγίζουν τα 9 μποφόρ και η φωτιά βρίσκεται στο νεκροταφείο της πόλης, όπου αρχίζουν και τα πρώτα σπίτια. Η ατμόσφαιρα μέσα στην πόλη, όπως μαρτυρούν και οι επόμενες φωτογραφίες είναι αποπνικτική, ενώ λίγο μετά τη 13.30 εκκενώθηκε το κέντρο υγείας της περιοχής.
ΦΩΤΟ από facebook
ΦΩΤΟ από facebook
ΦΩΤΟ από facebook
ΦΩΤΟ από facebook

Το μέτωπο της φωτιάς είναι ενιαίο. Από το Φαρακλό η πυρκαγιά πλησίασε τη Νεάπολη και τον Άγιο Νικόλαο και λόγω της φοράς των ανέμων, λίγο πριν τις 12.00 το μεσημέρι πήρε κατεύθυνση και πάλι προς το Φαρακλό. 
Από τη 13.00 οι προσπάθειες των πυροσβεστών επικεντρώνονται στη Νεάπολη, όπου απειλούνται κατοικημένες περιοχές.
ΦΩΤΟ από NEWSIT
ΦΩΤΟ από NEWSIT
ΦΩΤΟ από NEWSIT
ΦΩΤΟ από NEWSIT
ΦΩΤΟ από NEWSIT
ΦΩΤΟ από NEWSIT

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έχουν πλέον ενισχυθεί και πλέον επιχειρούν 120 πυροσβέστες με 40 οχήματα, 30 άτομα πεζοπόρο και 4 υδροφόρες του Δήμου. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποιούν 1 ελικόπτερο και 4 αεροσκάφη.

Το έργο της κατάσβεσης, συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας. Το έργο των πυροσβεστών είναι εξαιρετικά δύσκολο γιατί πέραν του δύσβατου σημείου που καίει η φωτιά, πνέουν ισχυρότατοι άνεμοι.

 

Ο δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης δήλωσε ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη λόγω των πολύ δυνατών ανέμων και του εκτεταμένου πύρινου μετώπου. Τη δραματική κατάσταση στην περιοχή, περιέγραψε στο NewsIt και ο αντιδήμαρχος Μονεμβασιάς. Ακούστε τη δήλωσή του...



Ο δήμαρχος Moνεμβασιάς πρόσθεσε ότι έχουν εκκενωθεί τα χωριά Λάχι και Φαρακλό, καθώς και μια παιδική κατασκήνωση στο Λάχι και βρίσκονται σε ασφαλές σημείο τα παιδιά, ενώ ανέφερε πως η φωτιά έχει προκαλέσει ζημιά σε σπίτια, χωρίς όμως να γνωρίζει τον ακριβή αριθμό.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε στο NewsIt: ''Κάνουμε το καλύτερο δυνατό, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα για να μιλήσουμε για έλεγχο της κατάστασης. Δεν κινδυνεύουν πολίτες''. Ακούστε τη δήλωσή του...





ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΙΛΤΟΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΗΣ - ΘΕΟΔΟΣΗΣ ΠΑΝΟΥΠληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ