Εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ για το χρέος της Ελλάδας - Χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση από όση θέλουν οι Ευρωπαίοι

14 Ιουλίου, 2015


- Νέα "βόμβα" από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το ελληνικό χρέος
- Το Reuters αποκαλύπτει εμπιστευτική έκθεση του Ταμείου
- Μιλά για επιδείνωση του χρέους μετά τα νέα μέτρα λιτότητας
- "Οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να δώσουν 30 χρόνια περίοδο χάριτος που θα περιλαμβάνει νέα δάνεια και επέκταση του χρόνου ωρίμανσης"
- Ευρωπαίος αξιωματούχος: "Η Ελλάδα θα χρειαστεί 40 - 50 δισ. ευρώ από τον ESM τα επόμενα 3 χρόνια"

Η Ελλάδα θα χρειαστεί ελάφρυνση χρέους πολύ μεγαλύτερη από αυτή που είναι προετοιμασμένοι να εξετάσουν οι εταίροι της στην ευρωζώνη λόγω των καταστροφών που υπέστησαν η οικονομία της και οι τράπεζές της τις τελευταίες δύο εβδομάδες, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην οποία είχε πρόσβαση το Reuters.
Πηγή φωτό: uk.reuters.com
Πηγή φωτό: uk.reuters.com
Η αποκάλυψη "βόμβα" του Reuters


Σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters, η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από αυτή που οι ευρωπαίοι εταίροι της είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν, εξαιτίας της κατάρρευσης της οικονομίας της και των τραπεζών της τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Η αναθεωρημένη ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους που εστάλη στις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωζώνης αργά την Δευτέρα, λίγες ώρες αφού οι Αθήνα και οι 18 εταίροι της είχαν συμφωνήσει κατ' αρχήν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πακέτο στήριξης, ύψους 86 δισ. ευρώ, με αντάλλαγμα σκληρότερα μέτρα λιτότητας και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Και συνεχίζει το Reuters, αναφέροντας πως "η δραματική επιδείνωση της βιωσιμότητας του χρέους επισημαίνει την ανάγκη ελάφρυνσης του χρέους σε τέτοιο σημείο που θα πρέπει να πάει πιο πέρα από όσο εξετάζει κι από όσο έχει προτείνει ο ESM", τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ.

"Οι Ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να δώσουν στην Ελλάδα περίοδο χάριτος 30 ετών για την εξυπηρέτηση όλων των ευρωπαϊκών χρεών της, συμπεριλαμβανομένων και νέων δανείων,καθώς επίσης και επέκταση της περιόδου ωρίμανσης, διαφορετικά να δεχτούν ετήσιες δημοσιονομικές μεταβιβάσεις στον ελληνικό προϋπολογισμό ή να δεχτούν να "βαθειά προκαταβολικά κουρέματα" στα δάνεια που έχουν δώσει στην Αθήνα", καταλήγει το Reuters.

Τι λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος


Την ίδια ώρα, τα συνολικά δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα, την ερχόμενη τριετία, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ΕΜΣ) θα ανέλθουν μεταξύ 40-50 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση ότι το τρίτο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί στο ακέραιο, εκτίμησε σήμερα Ευρωπαίος αξιωματούχος. 

Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, το ποσό των 82 έως 86 δισ. ευρώ, που αναφέρεται στη δήλωση της συνόδου κορυφής της 12ης Ιουλίου, δεν θα χρειαστεί να καταβληθεί στο σύνολό του από τον ΕΜΣ, καθώς σε αυτό το ποσό συνυπολογίζονται τα δάνεια που θα συνεισφέρει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).

Επιπλέον, όπως εξήγησε, εκτιμάται ότι εάν η Ελλάδα εφαρμόσει σωστά το πρόγραμμα, θα ξανακερδίσει σταδιακή πρόσβαση στις αγορές, από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και μετά. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι τα συνολικά δάνεια που θα προέλθουν από τον ΕΜΣ δε θα ξεπεράσουν τα 40-50 δισ. ευρώ.



Πηγή: reuters.com