πρόγνωση καιρού από το weather.gr NETWORK: Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για ν' ανοίξουν όλες την Δευτέρα - Τι αλλάζει αν επιτευχθεί αυτό :

Τράπεζες: Αγώνας δρόμου για ν' ανοίξουν όλες την Δευτέρα - Τι αλλάζει αν επιτευχθεί αυτό

Παρασκευή, 17 Ιουλίου 2015


- Δεν έχει καθοριστεί ακόμη εάν οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν την Δευτέρα, δήλωσε το μέλος της ΕΚΤ και Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Ε. Νοβότνι
- Αν τελικά ανοίξουν όλες οι τράπεζες θα ισχύσουν τα εξής:
- Οι καταθέτες που έχουν προθεσμιακές καταθέσεις θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις
- Οι κάτοχοι θυρίδων θα μπορούν να πάρουν το περιεχόμενο χωρίς κανένα περιορισμό
- Ενδεχόμενο να ανέβει το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τις τράπεζες  στα 100 ευρώ, αν αυξηθεί ο ELA
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΥΝ

Το νέο σύστημα αναλήψεων από τις τράπεζες θα επιτρέπει οι καταθέτες να παίρνουν ως 300 ευρώ την εβδομάδα πηγαίνοντας μόνο μία φορά στο ΑΤΜ ή στο γκισέ από τη Δευτέρα - αν ανοίξουν όλες γιατί υπάρχουν τεχνικά ζητήματα.
Όμως, δεν μπορούν να αφήσουν τα 300 ευρώ για την επόμενη εβδομάδα, γιατί θα τα χάσουν.

Επομένως από τη Δευτέρα - αν ανοίξουν όλες οι τράπεζες - το ημερήσιο όριο ανάληψης παραμένει στα 60 ευρώ και οι αναλήψεις μπορούν να γίνονται σωρευτικά και οι καταθέτες να παίρνουν 120 ή 180 ή 240 ή 300 ευρώ με μία μόνο επίσκεψη στο ΑΤΜ ή την Τράπεζα. Το συνολικό μηναίο ποσό επομένως ορίζεται στα 1.200 ευρώ προς το παρόν.

Και λέμε προς το παρόν, γιατί υπάρχει η σκέψη στην περίπτωση που την ερχόμενη εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξήσει τον ELA, το ημερήσιο ποσό να αυξηθεί και να φτάσει ακόμα και στα 100 ευρώ.

Επίσης, από τη Δευτέρα με την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί (κατά πάσα πιθανότητα την Κυριακή) οι καταθέτες που έχουν προθεσμιακές καταθέσεις θα μπορούν να κάνουν αναλήψεις, όμως προσοχή μόνο για να πληρώσουν υποχρεώσεις τους προς το Δημόσιο.

Επίσης οι κάτοχοι θυρίδων θα μπορούν να πάρουν το περιεχόμενο χωρίς κανένα περιορισμό και επομένως το ρευστό που σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις ανέρχεται σε 20 δις. ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες τις τελευταίες δύο ημέρες το ισοζύγιο καταθέσεων αναλήψεων είναι θετικό, δηλαδή οι καταθέσεις είναι περισσότερες από τις αναλήψεις.

Ο Ε. Νοβότνι, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, με δηλώσεις του ψαλίδισε την αισιοδοξία για άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών από Δευτέρα.
Δεν έχει καθοριστεί ακόμη εάν οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν την Δευτέρα, ήταν η δήλωση βόμβα από τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Αυστρίας Ε. Νοβότνι. Όταν κλήθηκε να διευκρινίσει το γιατί ο ίδιος απάντησε αόριστα σε ραδιοφωνική της συνέντευξη. ''Δεν έχει κλείσει ακόμα, απομένουν κάποια πράγματα που πρέπει να εξεταστούν''.
Μάλιστα πρόσθεσε πως θα χρειαστούν μέχρι και 2 μήνες για να ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Νωρίτερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, δήλωνε: 
"Από Δευτέρα ανοίγουν όλες οι τράπεζες και παρέχεται ένα μεγάλο σύνολο υπηρεσιών στα ταμεία, αλλά μόνο όσες διακινούν χρήμα σε λογιστική μορφή, δηλαδή από λογαριασμό σε λογαριασμό".

Μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑfm ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι: "Αν έχετε π.χ. και μία προθεσμιακή κατάθεση και έχετε ανάγκες και θέλετε να κάνετε ένα μερικό σπάσιμο, μπορείτε να το κάνετε και να πληρώσετε τις υποχρεώσεις σας και το υπόλοιπο να το ανανεώσετε ή να το βάλετε στο λογαριασμό στην τράπεζα. Για τις επιταγές, κινούνται κανονικά. Αν κάποιος είδε το 8ήμερο να λήγει την προηγούμενη εβδομάδα, θεωρείται σαν να μην υπήρχε και ως εκ τούτου κάποιος θεωρεί το χρόνο λήξης των επιταγών τη Δευτέρα και έχει ένα 8ήμερο για να κλείσει τη συγκεκριμένη υποχρέωση. Τα λεφτά (από τις επιταγές) μπαίνουν σε λογαριασμό (δεν γίνεται ανάληψη μετρητών)".

Ανέφερε ακόμη πως: "Μοναδική εξαίρεση είναι οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, οι ναυτιλιακές και οι τουριστικές επιχειρήσεις που φέρνουν νέο χρήμα στη χώρα και μπορούν μόνο το 80% να χρησιμοποιήσουν για τις υποχρεώσεις τους. Κατατίθενται αυτά τα χρήματα και μπορούν να τα κάνουν ό,τι θέλουν (μπορούν να πάρουν και μετρητά στο χέρι)".

Εξήγησε πως ειδικές επιτροπές αποφασίζουν για τις αποστολές χρημάτων στο εξωτερικό λέγοντας: "Χρήματα έξω μπορείτε να στέλνετε, αν δεν ανήκετε στις κατηγορίες των μεγάλων επιχειρηματιών που στέλνουν χρήματα στο εξωτερικό. Υπάρχει μια επιτροπή, η οποία βλέπει όλα αυτά τα ζητήματα και τα εγκρίνει και θα υπάρξει μια επιτροπή ανά υποκατάστημα, η οποία θα εγκρίνει αιτήματα με κάποιο όριο, το οποίο θα δούμε. Αποκεντρώνεται δηλαδή το σύστημα και κάποια θέματα λύνονται με αυτόματο τρόπο, όπως π.χ. αν έχει κάποιος ένα παιδί που φοιτά στο εξωτερικό και μπορεί να πάρει 5.000 ευρώ για να φτάσουν για τρεις μήνες.

Πιστωτικές κάρτες στο εξωτερικό χρησιμοποιούνται κανονικά, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να σηκώσει χρήματα. Εκεί, υπάρχει μια φραγή".

Για τις συναλλαγές μέσω Internet είπε πως: "Έχουμε έρθει σε επαφή με τον ΣΕΠΕ, διότι έχουν υπάρξει κάποια προβλήματα με τις περιαγωγές και τις συμμετοχές π.χ. στο Google. Θα τα λύσουμε όλα αυτά που συνδέονται με τις συγκεκριμένες ηλεκτρονικές συναλλαγές, με μια υπουργική απόφαση που θα βγει την επόμενη εβδομάδα, διότι δεν λύνονται όπως τα υπόλοιπα της αγοράς που θα λυθούν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βγάλουμε. Σχετίζονται με τηλεπικοινωνίες κ.λπ. και έτσι θα βγει υπουργική απόφαση και θα τα λύσουμε".