"Κίνδυνος για "κούρεμα" καταθέσεων των ελληνικών τραπεζών"! - Ηχηρή προειδοποίηση από Moody's και τι... βλέπει για τον Ιανουάριο του 2016!

27 Ιουλίου, 2015


- Η νέα οδηγία που ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία για τις περιπτώσειςκουρέματος χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων περλαμβάνει βάρη για όλους τους τύπους μη ασφαλισμένων καταθέσεων
- Η οδηγία θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016
Ο Moody's χαρακτηρίζει τη νέα νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών"credit negative", καθώς δεν προστατεύει τις ανασφάλιστες καταθέσεις
- Σήμερα χαρακτηρίζονται εξασφαλισμένες οι καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ αφήνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, που χαρακτηρίζει "credit negative" τη νέα νομοθεσία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα από την ελληνική Βουλή και αφορά τους μετόχους και τους ανασφάλιστους καταθέτες.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, η ευρωπαίκή Οδηγία που ενσωματώνεται στο ελληνικό Δίκαιο και προβλέπει δυνατότητα κουρέματος καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου προς κάλυψη κεφαλαικών αναγκών των τραπεζών, περιλαμβάνει επιβαρύνσεις για όλους τους τύπους μη ασφαλισμένων καταθέσεων.

Όπως επισημαίνεται, αν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες χρειασθούν πάνω από 25 δισ. από 25 εκατ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους και το κούρεμα των μη προστατευόμενων καταθέσεων (άνω των 100.000 ευρώ) θα καταστεί αναγκαίο.

Η έκθεση στον κίνδυνο είναι κοινή για τους μετόχους και τους μεγαλοκαταθέτες, ενώ εκτεθειμένα είναι και τα ομόλογα, εκτιμά η Moody's, σε μία περίπτωση που τελικά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χρειαστεί πάνω από τα 25 δισ. ευρώ που προβλέπεται να διατεθούν, μέχρι το τέλος του 2016. Σε αυτή την περίπτωση, ένα κούρεμα σε ανασφάλιστες καταθέσεις αλλά και μετοχές, είναι πολύ πιο εύκολο με τη νέα νομοθεσία.

Η κεφαλαιακή επάρκεια Tier 1 των τραπεζών βρέθηκε στο 12,8% τον Μάρτιο του 2015, αλλά υπάρχουν ρίσκα για την επάρκεια κυρίως από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, τα οποία αναμένεται να αυξηθούν ακόμα και πάνω από το 40% την περίοδο 2015-2016, από το 35% στα τέλη του 2014. Βασικός παράγοντας που συμβάλλει σε αυτό είναι το γεγονός ότι πάνω από τα μισά κεφάλαια των τραπεζών υπόκεινται στον αναβαλλόμενο φόρο.

ΠΗΓΗ: BLOOMBERG