10 εκατομμύρια ευρώ έκλεψαν από έλληνες οι ηλεκτρονικοί απατεώνες

27 Νοεμβρίου, 2013

Κατακόρυφη αύξηση στα κρούσματα ηλεκτρονικής απάτης, λόγω της οικονομικής κρίσης, καταγράφεται το......


τελευταίο διάστημα, όπως επιβεβαιώνουν τραπεζίτες αλλά και επιχειρήσεις που ασχολούνται με το Διαδίκτυο. Σε ετήσια βάση, στην Ελλάδα η λεία των e-κλεφτών ξεπερνά τα 10 εκατομμύρια ευρώ, με συνεχώς αυξανόμενες τάσεις.

ΝΙΓΗΡΙΑΝO SCAM Ή «ΑΠΑΤΗ 419»
Πρόκειται για τον πιο διαδεδομένο τύπο ηλεκτρονικής απάτης. Έχει πάρει το όνομα της από τη Νιγηρία, από όπου προέρχονται τα περισσότερα μηνύματα των απατεώνων. Το δεύτερο όνομα, «απάτη 419», το οφείλει στο άρθρο του ποινικού κώδικα της Νιγηρίας που αφορά τις οικονομικές απάτες.
Στo νιγηριανό scam, οι απατεώνες στέλνουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μήνυμα που ζητά σε συγκινησιακά φορτισμένο τόνο από τον παραλήπτη να βοηθήσει στη διεκπεραίωση κάποιας οικονομικής συναλλαγής, η οποία συνήθως αφορά ποσό πολλών εκατομμυρίων. Ο αποδέκτης του μηνύματος εμφανίζεται ως κληρονόμος αμύθητης περιουσίας από υποτιθέμενο συγγενικό του πρόσωπο, το οποίο, σύμφωνα με όσα αναφέρουν στις επιστολές τους οι απατεώνες, ζούσε στην Αφρική. Σε άλλες περιπτώσεις, οι απατεώνες ζητούν τη βοήθεια του παραλήπτη προκειμένου να εκταμιεύσουν ένα μεγάλο ποσό που μένει «ορφανό» σε τραπεζικό λογαριασμό, με αντίτιμο της βοήθειάς του ένα σημαντικό ποσοστό του ποσού αυτού.
Οι απατεώνες διατηρούν την επικοινωνία, και μάλιστα στέλνουν αποδεικτικά στοιχεία της ταυτότητάς τους, ώστε το θύμα να μην έχει την παραμικρή αμφιβολία. Κάποια στιγμή ζητούν χρήματα από τον παραλήπτη για έξοδα συναλλαγής, φόρους κ.λπ. Από τη στιγμή που θα παραλάβουν τα χρήματα, κάθε δίοδος επικοινωνίας διακόπτεται και, φυσικά, το θύμα δεν καταφέρνει να αποκτήσει το αστρονομικό ποσό που του είχαν τάξει. Ελληνίδα δικηγόρος κατήγγειλε πως με τον τρόπο αυτό είχε χάσει 250.000 ευρώ.

ΔΙΕΘΝΗ ΛΑΧΕΙΑ
Τα διεθνή λαχεία είναι ένας ακόμη αγαπημένος τρόπος των e-απατεώνων να προσεγγίζουν τα θύματά τους. Στέλνουν e-mails, ανακοινώνοντας κέρδη από λοταρίες, λαχεία και λοιπές κληρώσεις. Αν τα υποψήφια θύματα έχουν πειστεί για τα κέρδη, ζητούν απ’ αυτούς να καταβάλουν χρήματα για διαδικαστικά έξοδα. Με αυτό τον τρόπο, κατορθώνουν να αποσπούν σημαντικά χρηματικά ποσά.

RANSOMWARE
Πρόκειται για τον πιο επικίνδυνο τύπο ηλεκτρονικής απάτης, όπου γίνεται «απαγωγή» των αρχείων του θύματος, για την ανάκτηση των οποίων καλείται να καταβάλει λύτρα. Το θύμα λαμβάνει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ένα μήνυμα με ένα συνημμένο αρχείο ή πρόγραμμα. Μόλις το ανοίξει, αρχίζει η διαδικασία κρυπτογράφησης των αρχείων που είναι αποθηκευμένα στον υπολογιστή του. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το θύμα να μην μπορεί να ανοίξει κανένα αρχείο του, εκτός από το μήνυμα που του άφησαν οι scammers και στο οποίο του εξηγούν ότι, μόνο αφού πληρώσει ένα συγκεκριμένο ποσό, θα του αποσταλεί ο κωδικός πρόσβασης. Τον Ιούλιο είχε εμφανιστεί ransomware με υποτιθέμενο μήνυμα από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, που οδήγησε δεκάδες χρήστες του Ίντερνετ να πέσουν στην παγίδα των απατεώνων.

PHARMING
Πρόκειται για μία από τις πιο εξελιγμένες μορφές απάτης, καθώς τα θύματα, χωρίς να το γνωρίζουν, έχουν παραπεμφθεί σε μια ψεύτικη ιστοσελίδα, η οποία όμως μοιάζει πανομοιότυπη με την ηλεκτρονική διεύθυνση (domain name) την οποία αρχικά ήθελαν να επισκεφθούν. Οι απατεώνες εκμεταλλεύονται κενά στην ασφάλεια μιας ιστοσελίδας, στην οποία οι χρήστες μπαίνουν για να πραγματοποιήσουν διάφορες συναλλαγές, και καταφέρνουν να εκτρέψουν τη ροή των επισκεπτών σε άλλο ιστοχώρο, όπου τα στοιχεία των συναλλαγών που καταχωρίζονται χρησιμοποιούνται για την οικονομική εξαπάτηση των επισκεπτών. Οι τράπεζες που διατηρούν ηλεκτρονικές συναλλαγές προτείνουν στους χρήστες του Ίντερνετ να προτιμούν για τις συναλλαγές τους ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο SSL. Επιπλέον, για να διαπιστώσετε αν οι συναλλαγές που κάνετε είναι ασφαλείς, πρέπει στο πεδίο της διεύθυνσης να υπάρχει η ένδειξη https:// αντί για το συμβατικό http://.

Του Στέλιου Βραδέλη
tokarfi.gr
http://ksipnistere.blogspot.gr/2013/11/10_27.html