πρόγνωση καιρού από το weather.gr NETWORK: Στοιχεία – «φωτιά» από τα πρώτα εκκαθαριστικά :

Στοιχεία – «φωτιά» από τα πρώτα εκκαθαριστικά

Πέμπτη, 15 Μαΐου 2014

Σαν «βόμβα» έσκασε στην τσέπη του κάθε φορολογούμενου το νέο φορολογικό που προβλέπει λιγότερες ή και καθόλου επιστροφές την ώρα που οι φόροι αυξάνονται.

Η αύξηση του φόρου προκύπτει από τα πρώτα στοιχεία των 604.000 φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί.

Αυτό με άλλα λόγια σημαίνει ότι ελάχιστοι θα είναι αυτοί που θα πάρουν επιστροφή, ενώ προκύπτει πως ο ένας στους τρεις θα λάβει χρεωστική δήλωση προκύπτει επίσης ότι θα πληρώσει κατά μέσο όρο ένα ποσό της τάξης των 890 ευρώ.

Εφέτος δεν θα αποσταλούν τα γνωστά σε όλους εκκαθαριστικά για να πληρώσει κάποιος τον φόρο θα πρέπει να μπει με τον κωδικό του στο taxis και να δει την δήλωσή του όταν εκκαθαριστεί.

Στη συνέχεια θα πρέπει να πληρώσει είτε εφάπαξ μέχρι τα τέλη Ιουλίου, είτε σε τρεις διμηνιαίες δόσεις με πρώτη δόση τον Ιούλιο.

Επί της ουσίας δηλαδή και άσχετα με το πότε έχει υποβάλει κάποιος τη δήλωσή του θα πρέπει να πληρώσει την πρώτη δόση ως τέλη Ιουλίου, τη δεύτερη δόση ως τα τέλη του Σεπτεμβρίου και την τρίτη δόση μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Η πληρωμή του φόρου γίνεται αποκλειστικά στις τράπεζες ή τα ΕΛΤΑ με την «ταυτότητα οφειλής».

Όποιος επιλέξει να πληρώσει τον φόρο εφάπαξ θα έχει μια μικρή έκπτωση της τάξης του 1,5%.

Τέσσερις φόροι σε μια δήλωση

Το εκκαθαριστικό που θα δούμε εφέτος ηλεκτρονικά θα περιλαμβάνει ως και τέσσερις διαφορετικούς φόρους ανάλογα με την ιδιότητα και το εισόδημα κάθε φορολογούμενου:

Τον φόρο εισοδήματος.

Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, που επιβάλλεται σε εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Το τέλος επιτηδεύματος.

Τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους Ι.Χ. αυτοκίνητα 1.929 κυβικών εκατοστών και άνω, πισίνες και αεροσκάφη.

Οι «τυχεροί»…

Εκτός από τους φορολογούμενους που θα δουν χρεωστική εκκαθάριση, υπάρχουν και αυτοί που θα έχουν επιστροφή φόρου.

Το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνάει το 20%, ενώ τα ποσά που θα λάβουν θα είναι από 8 έως το πολύ 200 ευρώ.

Στην πλειοψηφία του φέτος οι δηλώσεις θα είναι μηδενικές, δηλαδή οι φορολογούμενοι ούτε θα πληρώσουν φόρο ούτε όμως θα δικαιούνται και επιστροφή. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ένα ποσοστό μηδενικών δηλώσεων από 45% ως 50%.

Ανησυχία όμως επικρατεί και στο υπουργείο μιας και οι φορολογούμενοι δεν φαίνονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.

Μέχρι στιγμής έχει υποβάλει μόνο τον 10% των υπόχρεων και οι επιτελείς φοβούνται νέο κραχ στο σύστημα ότι θα αρχίσουν περί τα τέλη Ιουνίου μαζικά οι δηλώσεις.