πρόγνωση καιρού από το weather.gr NETWORK: Τέρμα το αυτόφωρο για χρέη στο Δημόσιο :

Τέρμα το αυτόφωρο για χρέη στο Δημόσιο

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Θα συλλαμβάνονται μόνο αυτοί που φοροδιαφεύγουν.   Επιτέλους, τελειώνει η ταλαιπωρία εκατοντάδων χιλιάδων  οφειλετών του Δημοσίου, που οδηγούνταν...
σιδηροδέσμιοι στο Αυτόφωρο, ακόμη κι αν είχαν προχωρήσει σε ρύθμιση των οφειλών τους.

Ύστερα από έντονες πιέσεις και βουλευτών της πλειοψηφίας, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε, επιτέλους, να προχωρήσει στην αλλαγή της σχετικής νομοθετικής διάταξης, που ποινικοποιούσε κάθε οφειλή, ορίζοντας ρητά ότι η ποινική διαδικασία θα εφαρμόζεται, μόνο, σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης φοροδιαφυγής.

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης, μιλώντας σε ημερίδα του ΣΕΒ, η κυβέρνηση:

-   σχεδιάζει αλλαγές στην «ενδικοφανή» διαδικασία που θεσπίστηκε από την 1η Αυγούστου 2013 με στόχο τη διοικητική επίλυση των φορολογικών διαφορών για πρόστιμα και παραβάσεις, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα διοικητικά δικαστήρια από υποθέσεις που μπορεί να επιλυθούν σε επίπεδο Φορολογικής Διοίκησης. Όπως και ο ίδιος αναγνώρισε, λόγω του μεγάλου όγκου των προσφυγών από φορολογουμένους, η Φορολογική Διοίκηση δεν προλαβαίνει να εξετάσει τα αιτήματα και αυτά απορρίπτονται αυτομάτως αν δεν προλάβουν να  εξεταστούν μέσα σε 60 μέρες από την αρμόδια Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (πρώην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.  Ο κύριος Μαυραγάνης δήλωσε πως «εξετάζεται η πιθανότητα επιμήκυνσής της» αλλά και «η δυνατότητα πρόβλεψης ενός ενδιάμεσου σταδίου, μετά τη λήξη της ενδικοφανούς διαδικασίας και πριν την εκδίκαση από τα αρμόδια δικαστήρια».

-  εξετάζει να μπει «φρένο» στις ποινικές διώξεις για χρέη προς το δημόσιο. «Δεν αναφέρομαι στις πράξεις φοροδιαφυγής» διευκρίνισε, «αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, ένα ζήτημα που από κοινού με το υπουργείο Δικαιοσύνης αντιμετωπίζουμε για να δώσουμε λύση πρακτική, δίκαιη και εναρμονισμένη με τις διεθνείς πρακτικές».

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα ασκείται δίωξη και αν μείνει απλήρωτη η οφειλή από φόρο επί 4 μήνες και για ύψος οφειλής από μόλις 5.000 ευρώ και άνω.
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2014/09/blog-post_8703.html