πρόγνωση καιρού από το weather.gr NETWORK: Πολιτικός σεισμός από το κρυφό σχέδιο Βαρουφάκη! Συκοφαντίες αλλά τα παραδέχεται - Ισχυρίζεται ότι με εντολή Τσίπρα το σχεδίαζαν πριν τις εκλογές :

Πολιτικός σεισμός από το κρυφό σχέδιο Βαρουφάκη! Συκοφαντίες αλλά τα παραδέχεται - Ισχυρίζεται ότι με εντολή Τσίπρα το σχεδίαζαν πριν τις εκλογές

Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015


- Ηχητικό ντοκουμέντο από το Φόρουμ Επίσημων Νομισματικών και Οικονομικών Θεσμών (OMFIF) επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα για Plan B του πρώην υπουργού Οικονομικών με παράλληλο νόμισμα
- Πριν ακόμα γίνουν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, όπως υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης
- Ο κ. Βαρουφάκης αναλύει το πλάνο του για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis
- Το παράλληλο αυτό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να “αναπνεύσει”, κατά το διάστημα που οι τράπεζές της θα έμεναν κλειστές

Για ευφάνταστα ρεπορτάζ -θέτοντας μάλιστα τη λέξη ρεπορτάζ εντός εισαγωγικών-  και καθαρή συκοφαντία κάνει λόγο ο Γιάνης Βαρουφάκης, απαντώντας σε όσα γράφτηκαν για το Plan B που ετοίμαζε με παράλληλο νόμισμα. Ωστόσο, την ίδια ώρα έρχεται να τον διαψεύσει το ηχητικό ντοκουμέντο που έδωσε στη δημοσιότητα, μέσω της ιστοσελίδας του, το Φόρουμ Επίσημων Νομισματικών και Οικονομικών Θεσμών (OMFIF), με έδρα το Λονδίνο.

Όπως είχε ανακοινώσει, το OMFIF, είχε ηχογραφήσει τη συνομιλία με τον Γιάνη Βαρουφάκη στις 16 Ιουλίου και την έδωσε στην δημοσίοτητα με την έγκριση του ιδίου.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει στην επίσημη απάντησή του ότι: "Ύψιστη ανευθυνότητα θα ήταν να μην έχει εκπονήσει ανάλογα σχέδια (έκτακτης ανάγκης) το Υπουργείο Οικονομικών", υποστηρίζει στην απάντησή του ο τ. υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, δεδομένου ότι: "η Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία είχε π.χ. έτοιμο σχέδιο ΠΝΠ για τραπεζική αργία), η ΕΚΤ, κυβερνήσεις χωρών της ΕΕ, τράπεζες και διεθνείς οργανισμοί, διαθέτουν τέτοιες ομάδες και σχεδιασμό από το 2012". Στη σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βαρουφάκης επισημαίνει ότι: "δεχόταν συνεχή και έντονη κριτική για την ανυπαρξία σχεδίου αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της χώρας από τους δανειστές".

Και συνεχίζει: "Ωστόσο, από τότε που ανακοινώθηκε η "ύπαρξη εκείνης της ομάδας εργασίας, τα ΜΜΕ κατακλύζονται από ευφάνταστα «ρεπορτάζ» τα οποία πλήττουν την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου, προσπαθώντας να την σκιαγραφήσουν ως ομάδα που «συνομωτούσε» για να επαναφέρει το εθνικό νόμισμα. Πρόκειται για καθαρή συκοφαντία", σχολιάζει ο κ. Βαρουφάκης.

Εξηγεί δε: "ότι η ομάδα εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών λειτουργούσε πάντα στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής και οι εισηγήσεις της είχαν ως μόνιμη αναφορά το δημόσιο συμφέρον, την τήρηση της νομιμότητας και την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη".

Αναλυτικά στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι: "Κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, και έως την ημέρα του Δημοψηφίσματος, ο τ. Υπουργός Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης, ως όφειλε, και κατ’ εντολή του πρωθυπουργού, επέβλεπε ομάδα εργασίας η οποία, με συντονιστή τον καθηγητή James K. Galbraith, επεξεργαζόταν σχέδιο έκτακτης ανάγκης και αντίδρασης σε σχέδια υπονόμευσης της κυβέρνησης από τους δανειστές, συμπεριλαμβανομένων και των γνωστών σχεδίων εξώθησης της χώρας εκτός ευρωζώνης".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απάντηση του κ. Βαρουφάκη συνοδεύται από επιστολή του καθηγητή Galbraith ο οποίος παραθέτει αναλυτικά, ως συντονιστής της ομάδας εργασίας, το πλαίσιο δράσης. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι: "Οι εργασίες της ομάδας μας, ουσιαστικά, ολοκληρώθηκαν στις αρχές Μαΐου υπό την μορφή αναλυτικού πορίσματος στο οποίο αναφερόμασταν σε όλα τα ζητήματα, και σενάρια, που μελετήσαμε".

Συνοψίζοντας, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι: "Στην διάρκεια της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης που συνετάραξε την Ευρώπη, και άλλαξε τους όρους του δημόσιου διαλόγου στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, το Υπουργείο Οικονομικών έκανε ό,τι ήταν δυνατόν για να εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον υπό αντίξοες συνθήκες. Η καμπάνια των συστημικών ΜΜΕ να αποδομήσουν τον πεντάμηνο αγώνα της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού για δημοκρατία και κοινό νου θα αποτύχει".

Ο Βαρουφάκης επιβεβαιώνει τα... συκοφαντικά δημοσιεύματα

Κατά τη συνομιλία με τον Γιάνη Βαρουφάκη στις 16 Ιουλίου, σε ερώτημα αν τελικά η Ελλάδα είχε “plan B”, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι πριν ακόμα γίνουν οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας τού είχε δώσει εντολή να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο.

Το σχέδιο αυτό, όπως ακούγεται να λέει ο κ. Βαρουφάκης, το επεξεργαζόταν μυστικά μία ομάδα πέντε ατόμων, ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. Το δύσκολο, όπως εξηγεί, θα ήταν στη συνέχεια να πείσει ότι, από τα πέντε άτομα που το επεξεργάστηκαν, θα πρέπει να υπάρξουν 1.000 άτομα που να το εφαρμόσουν.

Το σχέδιο με την “υποκλοπή” ΑΦΜ

Περιγράφοντας τι σχεδιάζε, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των capital controls και της τραπεζικής αργίας και να δοθεί στον ελληνικό λαό η εμπιστοσύνη και η αίσθηση ότι υπάρχει σχέδιο, ο κ. Βαρουφάκης αναλύει το πλάνο του για τη δημιουργία ενός παράλληλου συστήματος πληρωμών, για το οποίο θα χρησιμοποιούνταν τα ΑΦΜ των Ελλήνων πολιτών, μέσα από το σύστημα Taxis.

Δημιουργώντας “αναπληρωματικούς” λογαριασμούς, το κράτος θα είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις υποχρεώσεις του προς τρίτους -όπως, π.χ., έναν προμηθευτή νοσοκομείου, αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης-, χρησιμοποιώντας ένα παράλληλο, ψηφιακό νόμισμα, προκειμένου να είναι συνεπές στις υποχρεώσεις του -πρόκειται, προφανώς, για τα περίφημα IOUs.

Το παράλληλο αυτό τραπεζικό σύστημα, σύμφωνα με τον τέως υπουργό Οικονομικών, θα επέτρεπε στην Ελλάδα να “αναπνεύσει”, κατά το διάστημα που οι τράπεζές της θα έμεναν κλειστές.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρουφάκης αφηγείται στους συνομιλητές του “μια συναρπαστική ιστορία, τι είδους δυσκολίες αντιμετώπισα. Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων στο υπουργείο μου ελέγχεται πλήρως και απευθείας από την τρόικα. Δεν ήταν υπό τον δικό μου έλεγχο ως αρμόδιου υπουργού, αλλά ελεγχόταν από τις Βρυξέλλες. Ο γενικός γραμματέας διορίζεται με μια συγκεκριμένη διαδικασία και ελέγχεται από την τρόικα, όπως και ολόκληρος ο μηχανισμός”.

“Είναι σαν τα δημόσια έσοδα στο Ηνωμένο Βασίλειο να ελέγχονται από τις Βρυξέλλες· είμαι σίγουρος ότι όπως το ακούτε σας σηκώνεται η τρίχα. ΟΚ, λοιπόν, το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα ήταν πως ο γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, από την άλλη, ελεγχόταν από εμένα, ως αρμόδιο υπουργό. Και διόρισα έναν καλό φίλο μου, παιδικό φίλο μου, που έγινε καθηγητής Τεχνολογικής Πληροφόρησης στο Κολούμπια στις ΗΠΑ. Τον επιστράτευσα επειδή του είχα εμπιστοσύνη να προχωρήσει στην ανάπτυξη αυτού του συστήματος. Κάποια στιγμή, μία εβδομάδα ή λίγο αργότερα αφότου μετακομίσαμε στο υπουργείο, με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι έχει τον έλεγχο των μηχανημάτων, του hardware, όχι όμως και του λογισμικού (software). “Το software ανήκει στην τρόικα, που ελέγχει τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Τι να κάνω;””.

Και προσθέτει ο κ. Βαρουφάκης: “Είχαμε λοιπόν μια συνάντηση, μόνο οι δυο μας, ουδείς άλλος γνώριζε, και εκείνος μου είπε: “Ακου, αν ζητήσω την άδειά τους για να αρχίσω να εφαρμόζω αυτό το σχέδιο, τότε η τρόικα θα μάθει αμέσως ότι σχεδιάζουμε ένα παράλληλο σύστημα. Αλλά εγώ του είπα ότι αυτό δεν μας κάνει, γιατί δεν θέλουμε να αποκαλύψουμε τα σχέδιά μας σε αυτήν τη φάση. Έτσι τον εξουσιοδότησα, και αυτό δεν πρέπει να το πείτε σε κανέναν, πρέπει να παραμείνει μεταξύ μας...”.

Πώς θα γινόταν το "χακάρισμα" των ΑΦΜ

Δτο σημείο αυτό που αναφέρεται στην ανάγκη το εν λόγω σχέδιο να μείνει μυστικό, ο κ. Βαρουφάκης λέει στους συνομιλητές του ότι, ακόμα και αν εκείνοι αποκαλύψουν όσα τους έλεγε εκείνη την ώρα, ο ίδιος επρόκειτο να τα αρνηθεί και να διαψεύσει ότι αυτή η στιχομυθία υπήρξε ποτέ.

Και συνεχίζει: "Αποφασίσαμε λοιπόν να χακάρουμε το λογισμικό του ίδιου μου του υπουργείου και να αντιγράψουμε τους κωδικούς του συστήματος, προκειμένου να μπορέσουμε να δοκιμάσουμε και να εφαρμόσουμε αυτό το παράλληλο σύστημα πληρωμών".

Μετά το κλείσιμο των τραπεζών, λέει ο κ. Βαρουφάκης, ήμασταν έτοιμοι να πάρουμε το "πράσινο φως" από τον πρωθυπουργό, να πάμε στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων και να αρχίσουμε να εφαρμόζουμε το παράλληλο σύστημα.

Όπως εξηγεί εκ νέου ο κ. Βαρουφάκης, το σχέδιο αυτό θα εφαρμοζόταν ως απάντηση στο κλείσιμο των τραπεζών, προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το κράτος."Είναι πραγματικό τρομακτικό, σοκαριστικό" ακούγεται να του απαντά ένας εκ των συνομιλητών του, όταν ο τέως υπουργός Οικονομικών ολοκληρώνει την περιγραφή του εναλλακτικού του σχεδίου.


http://network-sam.blogspot.gr/