Καιρός – Καλλιάνος: Έρχεται «γραμμή λαίλαπας» – Πότε θα χτυπήσει την Αττική

09 Φεβρουαρίου, 2024




 Μια «γραμμή λαίλαπας» θα σαρώσει τη χώρα τις επόμενες ώρες σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιάννη Καλλιάνο, φέροντας βροχές και καταιγίδες.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του MEGA, την Κυριακή αναμένονται καταιγίδες στα δυτικά. Βροχές θα σημειωθούν στα βόρεια, στα Επτάνησα, στην Ήπειρο, στη δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο.

Από την Κυριακή, τα μεσάνυχτα μέχρι τη Δευτέρα το πρωί ο καιρός θα είναι άστατος στις περισσότερες περιοχές. Τις ώρες αυτές αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, να εκδηλωθεί το φαινόμενο «γραμμή λαίλαπας», που σημαίνει ότι θα έχουμε καταιγίδες «σε ευθεία γραμμή» που θα εκτείνονται από τα Κύθηρα μέχρι την Σκύρο.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του καιρού, τοπικές βροχές θα σημειώνονται έως την Πέμπτη χωρίς όμως να προκαλέσουν ανησυχία.

Οι άνεμοι θα στραφούν σε νοτιάδες την Κυριακή με την Δευτέρα και θα είναι έντασης 7-8 μποφόρ.

Τι είναι η γραμμή λαίλαπας

Ο όρος «γραμμή λαίλαπας» αναφέρεται, σύμφωνα με το Hellenic weather.com, σε καταιγίδες που είναι οργανωμένες κατά μήκος μιας γραμμής ή ζώνης και συνοδεύονται από ισχυρούς ριπαίους ανέμους. Στα μέσα γεωγραφικά πλάτη συνήθως η γραμμή λαίλαπας σχηματίζεται στο θερμό τομέα των μετωπικών υφέσεων σε απόσταση 100 έως 300 χιλιομέτρων μπροστά από το ψυχρό μέτωπο.

Σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή, η δημιουργία της γραμμής λαίλαπας συνδέεται με την κυματοειδή μορφή που παίρνει η ροή του αέρα στην ανώτερη ατμόσφαιρα μπροστά από το ψυχρό μέτωπο, όπως συμβαίνει στην υπήνεμη πλευρά μιας οροσειράς με τα κύματα όρους.


ΠΗΓΗ