Στελέχη μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας κατηγορούνται για διαφθορά

01 Ιουλίου, 2013


Η κινεζική αστυνομία ανακοίνωσε σήμερα ότι κίνησε έρευνα σε βάρος Βρετανών, στελεχών της εταιρείας GlaxoSmithKline (GSK) που είναι ύποπτοι για υποθέσεις διαφθοράς.

Η αστυνομία στην Τσανγκσά διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της ότι η έρευνα αφορά στελέχη της GlaxoSmithKline Investment Co της Κίνας. Σύμφωνα με την αγγλόφωνη εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ, South China Morning Post, ερευνητές έχουν συλλάβει εργαζομένους του βρετανικού ομίλου στην Τσανγκσά, την Σαγκάη και το Πεκίνο.

Ένας εκπρόσωπος της GSK, η έδρα της θυγατρικής της οποίας στην Κίνα βρίσκεται στη Σαγκάη, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, λέγοντας ότι δεν έχει λάβει άδεια να κάνει δηλώσεις σε ξένα ΜΜΕ.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο σήμερα αναφέρουν ότι την περασμένη εβδομάδα, πάνω από δέκα αστυνομικοί με πολιτικά έκαναν έρευνα στα γραφεία της GSK στη Σαγκάη και κατέσχεσαν λογιστικά βιβλία και χρηματοοικονομικές καταστάσεις.

Σύμφωνα με έναν ιστότοπο τουλάχιστον ένας ξένος, στέλεχος της GSK, βρίσκεται στο στόχαστρο της κινεζικής αστυνομίας. Η αστυνομία δεν έχει αποκαλύψει την φύση των αδικημάτων τα οποία φέρονται να διέπραξαν οι εργαζόμενοι σε βάρος των οποίων διεξάγει έρευνα.

Στην Κίνα, οι φαρμακευτικές εταιρείες δωροδοκούν συχνά ιατρούς και νοσοκομεία για να χρησιμοποιούν τα δικά τους προϊόντα, σύμφωνα με ειδικούς. Η GSK είναι ένας από τους σημαντικότερους ομίλους της φαρμακευτικής βιομηχανίας στην Κίνα, όπου έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους 500 εκατ. δολαρίων και πλέον, σύμφωνα με τον ιστότοπό της.