Υγεία: Νέα έρευνα ανοίγει το δρόμο για τη θεραπεία του Αλτσχάιμερ

12 Οκτωβρίου, 2013

Μια πρωτοποριακή μελέτη για το Αλτσχάιμερ που πραγματοποίησαν επιστήμονες στη Βρετανία δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και... στην ανακάλυψη ενός φαρμάκου για την αντιμετώπιση της νόσου.

Επιστήμονες από το Συμβούλιο Ιατρικών Ερευνών του Λέσεστερ εντόπισαν μια ουσία που προλαμβάνει τον θάνατο του εγκεφαλικού ιστού, γεγονός που φαίνεται ότι θα οδηγήσει στη θεραπεία της νόσου.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες στην έκθεσή τους, όταν τα εγκεφαλικά κύτταρα προσβάλλονται από κάποιον ιό αναπτύσσονται ιικές πρωτεΐνες, με αποτέλεσμα αυτά να μπλοκάρουν την παραγωγή πρωτεϊνών, ώστε να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Ωστόσο, σε νευροεκφυλιστικές νόσους όπως το Αλτσχάιμερ, η παραγωγή ελαττωματικών πρωτεϊνών αποτελεί συχνό φαινόμενο και μάλιστα αυτές παρουσιάζουν τις ίδιες άμυνες, με τη διαφορά ότι οι συνέπειες για τον οργανισμό είναι πιο έντονες.

Τα παραπάνω οδηγούν τα εγκεφαλικά κύτταρα στη διακοπή της παραγωγής πρωτεϊνών και έτσι οδηγούνται στον θάνατο, με αποτέλεσμα να καταστρέφεται η μνήμη, η κίνηση ή ακόμη και να χάνεται η ζωή, ανάλογα με την ασθένεια που έχει προσβάλει τον οργανισμό.

Η ουσία που ανακάλυψαν οι επιστήμονες προλαμβάνει το μπλοκάρισμα των μηχανισμών άμυνας του οργανισμού, σταματώντας έτσι την εξέλιξη της νόσου και τη φθορά που προκαλεί στον εγκέφαλο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η νέα ανακάλυψη θα τους βοηθήσει να δημιουργήσουν ένα φάρμακο για τις νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως το Αλτσχάιμερ, αλλά και το Πάρκινσον, τη νόσο του Χάντινγκτον κ.ά.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό περιοδικό Science Translational Medicine, όπου οι επιστήμονες διευκρινίζουν ότι για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα θα πρέπει να γίνουν αρκετές έρευνες ακόμα, ώστε να αποδειχθεί και η ασφάλεια του φαρμάκου.

«Αυτό που ανακαλύψαμε είναι πραγματικά ασυνήθιστο», είπε στο BBC η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, καθηγήτρια Giovanna Mallucci. «Εντοπίσαμε μια ουσία που προλαμβάνει πλήρως τη νευροεκφύλιση και αυτό είναι συναρπαστικό. Μέχρι στιγμής δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον άνθρωπο, όμως έχει γίνει μια αρχή».
http://tro-ma-ktiko.blogspot.gr/2013/10/blog-post_48.html