Αυτός είναι ο άνδρας που κυκλοφορεί στο Παρίσι με καραμπίνα και πυροβολεί (;) - Τι αποκάλυψε στον όμηρο (ΦΩΤΟ και VIDEO)

18 Νοεμβρίου, 2013


Άφαντος είναι -μέχρι στιγμής- ο άνδρας που έχει σκορπίσει τον τρόμο στο Παρίσι, καθώς κυκλοφορεί με μια καραμπίνα στους δρόμους της πόλης, ενώ το πρωί εισέβαλε στα γραφεία της εφημερίδας "Liberation", όπου πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν φωτογράφο και άνοιξε πυρ έξω από τα γραφεία της τράπεζας "Societe Generale". 

Τα δυο περιστατικά έγιναν με διαφορά δυο ωρών,ενώ ένα παρόμοιο επεισόδιο -χωρίς θύματα- είχε συμβεί την Παρασκευή στο ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV.

Οι αρχές πιστεύουν ότι ο δράστης είναι ο ίδιος, καθώς τα φυσίγγια που βρέθηκαν σήμερα είναι τα ίδια με αυτά της Παρασκευής. Μάλιστα η "Parisien" δημοσίευσε τη φωτογραφία του ενόπλου που εισέβαλε στο BFM, όπως τον κατέγραψαν οι κάμερες του κτιρίου.

Σημερινές μαρτυρίες αναφέρουν ότι πρόκειται για έναν άνδρα περίπου 40 ετών, ο οποίος φοράει ένα μακρύ χακί παλτό, ενώ σύμφωνα με την "Parisien" ο δράστης φέρεται να αποκάλυψε στον οδηγό που κρατούσε όμηρο ότι δραπετευσε από τη φυλακή.  



Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας για τα δυο περιστατικά, τόνισε ότι: "Προτεραιότητα είναι να σταματήσει αυτός που προσπάθησε να σκοτώσει και είναι πολύ πιθανό να το προσπαθήσει ξανά. Έγιναν επιθέσεις σε δυο μέσα ενημέρωσης και προφανώς είναι από τον ίδιο άνδρα. Σε μια δημοκρατική χώρα, είμαστε υποχρεωμένοι να προστατεύουμε τον Τύπο".  

Αστυνομικοί αναπτύχθηκαν μπροστά από τις έδρες των μεγάλων μέσων ενημέρωσης στο Παρίσι λίγη ώρα μετά το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς. Στη Societe Generale βρέθηκε και ο υπουργός Εσωτερικών, Μανουέλ Βαλς, προκειμένου να ενημερωθεί για τις εξελίξεις.  
 


Σύμφωνα με τα γαλλικά ΜΜΕ αλλά και το BBC ελικόπτερο της αστυνομίας τον έχει εντοπίσει και παρακολουθεί τις κινήσεις του. 

Οι αρχές έχουν απευθύνει έκκληση στους πολίτες να μην κυκλοφορούν στον δρόμους του κέντρου του Παρισιού.
 


Το χρονικό της επίθεσης


Στις 10:15 τοπική ώρα, ένας ένοπλος μπήκε στα γραφεία της εφημερίδας Liberation, στο Παρίσι κοντά στην Place de la Republique στα ανατολικά της πόλης.

Πυροβόλησε 2 φορές με μια καραμπίνα τραυματίζοντας έναν 27χρονο φωτογράφο στον θώρακα και στο χέρι.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες είναι περίπου 40 ετών και φορούσε καπέλο και αδιάχβροχο. Δεν είπε κουβέντα.

Δυο ώρες αργότερα, η τράπεζα Societe Generale επιβεβαίωσε ότι ένοπλος άρχισε να πυροβολεί έξω από τα κεντρικά της γραφεία στην περιοχή Ντεφάνς.

Σύμφωνα με την Liberation, o φωτογράφος που δέχθηκε τα πυρά του ενόπλου είναι σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έδωσε εντολή να χρησιμοποιηθούν όλα τα μέσα για να συλληφθεί ο δράστης.

Στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς έκανε λόγο για "πολεμική σκηνή" στο χώρο υποδοχής της Λιμπερασιόν μετά τους πυροβολισμούς, για μια "πολύ μεγάλη βία" που δεν έχει "καμιά σχέση με τη δημοκρατία".

"Ο δράστης διαφεύγει, αντιπροσωπεύει έναν αληθινό κίνδυνο", δήλωσε ο υπουργός μπροστά από την έδρα της εφημερίδας, και "θα κάνουμε τα πάντα για να τον συλλάβουμε".

Μια περίμετρος ασφαλείας δημιουργήθηκε γύρω από την έδρα της Λιμπερασιόν, η πρόσβαση στην οποία έχει αποκλειστεί.

Την περασμένη Παρασκευή, ένας ένοπλος είχε εισβάλει στα γραφεία του ενημερωτικού τηλεοπτικού δικτύου BFMTV και είχε απειλήσει το προσωπικό του, χωρίς να προκαλέσει θύματα.

Ερωτηθείς αν επρόκειτο για το ίδιο πρόσωπο, ο υπουργός Εσωτερικών δεν απάντησε. "Θα εξετασθούν όλα τα στοιχεία", δήλωσε.

Τα MME "Le Parisien", "Le Monde", "Les Echos", "Le Figaro" και "Europe1" γνωστοποίησαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ενίσχυσαν τα μέτρα ασφαλείας στα γραφεία τους. 

Το πρωί της Παρασκευής, ο ένοπλος που είχε εισβάλει στην έδρα του BFMTV στο Παρίσι είχε απειλήσει τον ένα από τους αρχισυντάκτες του οπλίζοντας την επαναληπτική καραμπίνα του και λέγοντάς του, "την επόμενη φορά δεν θα μου ξεφύγετε".

"Όταν μπαίνει κάποιος με τουφέκι σε μια εφημερίδα, αυτό είναι πολύ σοβαρό σε μια δημοκρατία, όποια κι αν είναι η ψυχική κατάσταση του προσώπου αυτού", δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής έκδοσης της Λιμπερασιόν Νικολά Ντεμοράν.
http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=252175&catid=7